Статті

У чому різниця між Full HD, Quad HD і 4K і яка роздільна здатність краща для смартфона

Share

Роздільна здатність екрана – одна з важливих характеристик будь-якого смартфона. І не дивно, що виробники змагаються один з одним, збільшуючи роздільну здатність дисплеїв і щільність пікселів. В результаті зараз на ринку представлені моделі з роздільною здатністю від HD до QHD, а Sony взагалі втиснула в крихітний смартфон панель з роздільною здатністю 4K. Однак варто визнати, що останнім часом суперечки про вирішення дисплеїв смартфонів затихли і учасники індустрії набагато спокійніше ставляться до кількості пікселів на екранах, ніж раніше. Тим не менш, деякі користувачі досі плутаються у визначеннях і не знають, чим, наприклад, відрізняється QHD від 4K. І сьогодні ми вирішили внести ясність у це питання.

Для початку пропонуємо визначитися з тим, що розуміють під роздільною здатністю дисплея. У двох словах, це термін, що означає кількість пікселів на панелі у двох вимірах – горизонтальному та вертикальному.

Що таке Full HD (FHD)?

На сьогоднішній день це найпоширеніша роздільна здатність дисплеїв. Він вміщує 1920 пікселів завширшки і 1080 пікселів заввишки. При цьому виробники смартфонів частини додають до Full HD символ для позначення додаткових пікселів в одному вимірі (вертикальному або горизонтальному).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке Quad HD (QHD) та Ultra HD (UHD)?

Дисплей Quad HD має ширину 2560 пікселів та висоту 1440 пікселів. Він вміщує на 78% більше пікселів, ніж стандартний дисплей Full HD. А екран Ultra HD йде ще далі, маючи 3840 пікселів по горизонталі та 2160 пікселів по вертикалі. Часто термін Ultra HD замінюють на 4K, що означає, що такий екран в чотири рази більше пікселів, ніж у стандартному екрані Full HD.

Вам дійсно потрібен смартфон із роздільною здатністю екрану Quad HD?

Перевага дисплеїв Quad HD перед екранами з нижчою роздільною здатністю полягає в їхній підвищеній чіткості. Це особливо актуально для пристроїв з великою діагоналлю дисплея, де потрібно більше пікселів для достатнього рівня PPI (щільності пікселів) і, відповідно, чіткості.

Однак існує межа рівня деталізації, яку людина може побачити на заданій відстані. Наприклад, для невеликого смартфона з 5-дюймовим екраном достатньо буде дозволу Full HD для комфортного перегляду без пікселів і зернистості на будь-якій відстані. Для більших 6- та 7-дюймових панелей різниця в роздільній здатності Full HD+ і Quad HD буде помітна поблизу (на відстані менше 30 см від очей). Більшість користувачів зазвичай тримають свої смартфони на відстані 30-40 см.

Варто також відзначити, що дисплеї з роздільною здатністю Full HD+ з більш високим співвідношенням сторін є золотою серединою між дисплеями минулих років з роздільною здатністю Full HD і Quad HD і співвідношенням сторін 16 до 9. На звичній відстані перегляду навіть великі смартфони з роздільною здатністю Full HD+ опиняються в більш виграшному положенні, де буде складно помітити будь-яке подальше збільшення дозволу. І це та причина, через яку дисплеї з роздільною здатністю Full HD+ стають все більш популярними в останні кілька років. Простіше кажучи, роздільна здатність Full HD+ настільки добре, наскільки може помітити ваше око, для всіх смартфонів, крім найбільших на дуже близькій відстані перегляду.

Ще один важливий момент, про який варто згадати, це роздільна здатність контенту, який ви переглядаєте на смартфоні. Справа в тому, що більша частина відео, що транслюється в інтернеті, як і раніше, має дозвіл Full HD. Тому екран з роздільною здатністю Full HD або Full HD+ – це те, що потрібно, щоб більша частина потокового відео виглядала добре. Контент із роздільною здатністю QHD або 1440p зустрічається набагато рідше, плюс Full HD і 4K погано масштабуються для цього дозволу.

І хоча дисплеї з високою роздільною здатністю, як і раніше, часто зустрічаються на ринку, більшість користувачів, ймовірно, не використовують свої пристрої з таким дозволом. Незважаючи на те, що багато топових флагманів здатні похвалитися дисплеями з роздільною здатністю Quad HD+, насправді «з коробки» їх програмне забезпечення за замовчуванням налаштоване на дозвіл Full HD+. Це явно свідчить про те, що багато виробників вважають, що налаштування дисплеїв на роздільну здатність Full HD+ забезпечує найкращий баланс візуальної чіткості та енергоспоживання. І той факт, що лише небагато користувачів помічають різницю між Quad HD і Full HD+, говорить про те, наскільки вона мала насправді.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    В Engadget назвали 5 найкращих середньобюджетних смартфонів, які можна купити навесні 2024 року

    Йдеться про смартфони вартістю від $150 до $300 (5900 до 12000 гривень). Лідером у цій…

    16.05.2024

    Android 15 дозволить приховати програми

    Користувачі операційної системи Android 15 зможуть приховувати свої програми від сторонніх. Таку функцію, яка називається…

    16.05.2024

    Microsoft пропонує співробітникам китайських підрозділів переїхати з Китаю

    Корпорація Microsoft звернулася до своїх співробітників у китайських підрозділах, що спеціалізуються на штучному інтелекті та…

    16.05.2024

    Через зниження продажів смартфонів у США компанія Apple продовжує утримувати лідируючі позиції

    Нещодавній звіт Counterpoint Research малює картину мінливого ринку смартфонів у США. У першому кварталі 2024…

    16.05.2024

    Новий чіп M4 в iPad Pro розігнали за допомогою рідкого азоту

    У продаж надійшов новий iPad Pro (2024), оснащений процесором Apple M4, і технологічні ентузіасти вже…

    16.05.2024

    Блогер перевірив, чи можна погнути нові iPad Pro на M4 (відео)

    На початку травня Apple презентувала абсолютно нові 11- та 13-дюймові iPad Pro на чіпах M4.…

    16.05.2024