Статті

Названо характеристики смартфона, на які не потрібно звертати уваги

Share
Час читання: 5 хв.

У багатьох матеріалах на нашому сайті ми даємо поради, як правильно вибрати смартфон, поділяючись враженням від новинок, а також загострюючи увагу на окремих параметрах. Але разом з по-справжньому важливими особливостями начинки є характеристики, які вводять покупців в оману. Саме про такі параметри сьогодні йтиметься. Не звертайте на них уваги або принаймні ставтеся до цих характеристик смартфона скептично, ретельніше зважуючи всі за і проти.

Скло Gorilla Glass

Сьогодні ринок захисного скла майже монополізований компанією Corning, що володіє брендом Gorilla Glass. А виробники мобільних пристроїв постійно змагаються, хто швидше встановить нове покоління їхнього скла. Для багатьох покупців це стає ключовим фактором, через що вони відмовляються від моделей з Gorilla Glass 5 на користь смартфонів з Gorilla Glass Victus. Але чи правильно вони чинять?

Якщо екран захищений склом Gorilla Glass Victus, про це обов’язково скажуть на презентації, а покупець клюне

Який екран найкраще для телефону

Екран – це обличчя смартфона, і багато його характеристик дійсно заслуговують на вашу увагу. Сьогодні, коли нікого не здивуєш AMOLED-матрицею, підтримкою частоти оновлення 120 Гц і високою роздільною здатністю, виробники йдуть на інші маркетингові прийоми.

Цей екран, мабуть, дуже крутий? Як би не так!

Хтось говорить про безпеку екрану для очей, хваляючись сертифікацією TÜV Rheinland, що свідчить лише про наявність режиму для читання (ось вже знайшли, чим здивувати). Хтось зазначає: дисплей підтримує технологію HDR, але додатково не застерігає, що на IPS-матрицях, чия пікова яскравість досягає 400-500 ніт, отримати заявлені для HDR 1000 ніт неможливо.

Тому зрозуміти, наскільки гарний той чи інший дисплей, відштовхуючись від характеристик, можна лише частково. Ось, наприклад, параметри екрана Xiaomi 11 Lite 5G NE. Дивишся на них, і око радіє:

  • AMOLED-матриця;
  • роздільна здатність FullHD+ при діагоналі 6,55″;
  • підтримка HDR 10+ та Dolby Vision (при піковій яскравості 900 нит, ага);
  • 10-бітна глибина кольору.
Ліворуч праворуч екрани: POCO X3 NFC, POCO F3, Xiaomi 11 Lite 5G NE

Але чого варті подібні характеристики, коли екран Xiaomi 11 Lite 5G NE милить зображення гірше за дешеві IPS-матриці? Причому це не брак, а особливість даної моделі, що змушує забути про маркування Dolby Vision і глибину кольору 10 біт.

Характеристики камери телефону

Якщо ви його не читали, то все одно маєте знати, що кількість мегапікселів — це чистий маркетинг і звертати на нього уваги не потрібно. Але, говорячи про фотоможливості смартфона, виробники роблять хитрощі в інших місцях.

Є смартфон Xiaomi 12T Pro з дійсно добрим сенсором на 200 МП. Але хіба виробник скаже, що дві додаткові камери мають роздільну здатність 8 та 2 мегапікселі відповідно? Звичайно, ні. Так, на цей прийом може повестися тільки новачок, але і справжні гіки часом помиляються.

Великі матриці мають як плюси, так і мінуси

Дивимося на характеристики камери Xiaomi 12S Ultra та говоримо: нічого себе, дюймова матриця! Але хто з вас зрозуміє, що цей дюйм відіконівський, і він, на відміну від загальноприйнятої одиниці виміру довжини, дорівнює 16,93 мм, а не 25,4 мм? А як щодо фокусної відстані?

Для розміщення великих сенсорів у компактному корпусі виробники змушені скорочувати проміжок між матрицею та заломлюючою лінзою, роблячи кут захоплення ширшим. Камера iPhone 8 використовувала лінзу з фокусною відстанню 28 мм, iPhone XS – 26 мм, а iPhone 14 Pro – 24 мм. Подібне збільшення призводить до зміни пропорцій у кутах знімка, і про нормальні портрети на таку камеру можна забути.

Смартфони з восьмиядерним процесором

У нульові роки реклама магазину М.Відео породила мем “2 ядра, 2 гіга, ігрова відеокарта”, що описує характеристики актуального на той час ноутбука. Здавалося б, за два останні десятиліття люди грамотніші в плані вибору техніки, проте виробники досі наголошують на кількості ядер процесора.

У випадку зі смартфонами ситуація доходить до кумедного. Сьогодні майже всі чіпсети мобільних пристроїв (і дешеві, і флагманські) використовують 8 ядер. Тож тримайте пораду: якщо виробник хвалиться восьмиядерним процесором, то залізо вкрай низької якості. Інакше маркетологи розповіли хоча б про бали в AnTuTu або про частоту продуктивних ядер.

Скільки оперативної пам’яті потрібно смартфону

«Потрібно всього та більше», — каже внутрішній голос людини, яка обирає смартфон. Часто це стосується кількості оперативної пам’яті. Ну, навіщо купувати POCO F3 з 6 ГБ оперативної пам’яті в базовій версії, коли Infinix Note 12 (2023) з 13 гігами ОЗУ коштує в 2 рази дешевше?

На жаль, це якраз той випадок, коли кількість не має жодного значення. По-перше, дешевий Infinix використовує оперативну пам’ять стандарту LPDDR4x, тоді як POCO – LPDDR5. По-друге, 5 з 13 ГБ Infinix Note 12 (2023) – це файл підкачування, тобто місце, що віднімається у повільного внутрішнього сховища.

Ось і виходить, що POCO F3 зі своїми 6 ГБ ОЗП тримає у фоні не менше додатків, а запускає їх у рази швидше. Не надавайте серйозного значення кількості оперативної пам’яті.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Epic Games продовжує боротьбу з Google через магазин додатків

    Epic Games продовжує боротьбу з Google у рамках судового розгляду, звинувачуючи корпорацію у порушенні антимонопольного…

    30.09.2024

    У США почав працювати новий сервіс Starlink

    SpaceX приступила до тестування в США свого сервісу Starlink Direct To Cell (DTC), який дозволяє…

    30.09.2024

    Оприлюднено інформацію про стан російської ядерної зброї

    Росія вважається другою у світі за ядерним потенціалом. На першому місці - США. В окупантів…

    30.09.2024

    Експерти з’ясували, що ШІ може стежити за користувачами

    Дослідник Йоган Рейбергер виявив вразливість у macOS-версії ChatGPT, яка дозволяє зловмисникам встановлювати шпигунське програмне забезпечення.…

    30.09.2024

    Twitter (X) втратила 78,7% вартості після покупки Ілоном Маском

    Вартість Twitter, перейменованої на X після покупки Ілоном Маском, різко впала, за оцінками консалтингової фірми…

    30.09.2024

    Британець замість iPhone 16 Pro отримав від Apple два блокноти

    У Великобританії чоловік замовив на офіційному сайті компанії Apple новий iPhone 16 Pro, але в…

    30.09.2024