Чому гальмує телефон і що з цим робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон – невід’ємна частина нашого життя. І коли він починає гальмувати, викидати з додатків та ігор – це викликає жах і сум’яття. Не завжди проблема говорить про те, що «термін життя» гаджета добіг кінця. Але чому тоді почав гальмувати телефон та як це виправити? Розповідаємо у цьому матеріалі.

Завантажена процесами оперативна пам’ять

У смартфоні є внутрішня пам’ять, яку використовують для зберігання файлів, та оперативна, яка потрібна для роботи системи та додатків. Навіть якщо у смартфоні 3-8 Гб оперативної пам’яті (ОЗП), її іноді може не вистачати. Вона потрібна для тимчасового зберігання інформації.

Поки у вас відкрито багато утиліт одночасно, вона завантажена. Наприклад, якщо ви активно використовуєте дві програми на розділеному екрані + у вас відкрито кілька фонових утиліт. Кожна завантажує ОЗУ. p align=”justify”> Ще оперативна пам’ять витрачається просто на роботу операційної системи.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що робити

Регулярно закривати програми, якими не користуєтесь. Для цього потрібно відкрити меню запущених утиліт та прибрати звідти всі утиліти. Зазвичай його можна запустити через фізичну або сенсорну кнопку в нижній частині екрана. Наприклад, у Xiaomi Redmi 9C це перша кнопка зліва (три горизонтальні смужки).

Іноді перезавантажувати свій гаджет. Це допоможе закрити навіть процеси, які ви не змогли завершити самостійно.

Скористайтеся вбудованими функціями очищення. Наприклад, на Samsung є функція “Обслуговування пристрою”. Може називатися «Оптимізація» або Smart Manager на ранніх версіях. Це діагностичне програмне забезпечення, через яке можна звільнити оперативку.

Розробники Apple радять наступний алгоритм дій. Він працює на всіх версіях iOS 15 та молодше. Потрібно затиснути кнопку блокування на кілька секунд. Як тільки з’явиться напис “Вимкніть” – затиснути кнопку “Додому”, доки не повернетеся на головний екран. Якщо фізичної кнопки немає, потрібно активувати віртуальну: “Налаштування” – “Основні” – “Універсальний доступ” – AssistiveTouch. На iOS 16 шлях виглядає по-іншому: “Налаштування” – “Універсальний доступ” – “Дотик” – AssistiveTouch. Тепер треба зімітувати раніше описаний алгоритм: запустити меню вимкнення, натиснути на AssistiveTouch і вибрати «Додому».

Важливо: є ситуації, коли ОЗП дуже мало. Існує категорія дуже дешевих смартфонів із 1–2 Гб оперативної пам’яті. Користувачеві важливо розуміти, що такий пристрій не підходить для ігор або запуску кількох програм одночасно.

Їх максимум — дзвонити, надсилати повідомлення, використовувати 1–2 месенджери. Це бюджетні дзвонилки з великими екранами, і для повноцінного використання, роботи та розваг вони не призначені. Такі смартфони спочатку працюють повільніше за аналоги з великою кількістю ОЗУ. А згодом, якщо їх навантажувати, гальмують ще більше.

Тому в нашому топі дешевих смартфонів 2022 ми рекомендуємо звертати увагу на моделі з ОЗУ від 3 Гб. Такі телефони не почнуть гальмувати з першого дня, призначені для різних завдань. Наприклад: дивитися відео, працювати з документами та таблицями, запускати прості ігри тощо.

Переповнений кеш пам’яті

Чому телефон став гальмувати? Тому що кеш, виділений для зберігання тимчасових файлів, переповнений. У результаті програми підгальмовують, повільно відкриваються, можуть “вилітати” (різко закриваються). Також сенсорні кнопки не реагують на дотик. Часте явище при переповненому кеші – телефон гальмує під час перегляду відео.

Що робити

Очистити кеш у програмах. У різних смартфонах назви кнопок та їх розташування можуть відрізнятись, але алгоритм ідентичний. Для цього зазвичай потрібно: зайти в “Налаштування” – “Додатки” – вибрати будь-яку утиліту – “Сховище” (є не скрізь) – “Очистити кеш”.

Якщо гальмує браузер на смартфоні, в ньому варто почистити кеш. Точне налаштування залежить від вашого браузера та його версії.

Для Google Chrome потрібно: зайти в браузер – вибрати 3 точки у правому верхньому кутку – “Історія” – “Очистити історію” – вибрати історію, cookie та кеш – “Видалити дані”. В інших браузерах алгоритм подібний.

На iPhone слід вибрати “Налаштування” – Safari – “Очистити історію та дані”.

Переповнена внутрішня пам’ять

Якщо почали гальмувати ігри на телефоні, програми відкриваються повільно, варто перевірити сховище (внутрішню пам’ять). Дуже часто люди встановлюють різні програми, а потім не користуються ними, забувають видалити їх.

У результаті в пам’яті смартфона зберігається багато непотрібних утиліт, які займають місце. Всі мають кеш, додаткові файли, все це засмічує пристрій. У результаті із нормальною швидкістю воно не працює.

Найкраще стежити, щоб 3–4 Гб завжди залишалися вільними. Саме тому зараз все популярнішими стають телефони з 128 Гб і більше. Чим більше місця, тим менша ймовірність, що займете всю пам’ять.

Що робити

Видалити непотрібні програми. Зробити це можна у різний спосіб. Наприклад: перейти до «Параметри» — «Програми» — вибрати відповідну утиліту, натиснути «Видалити».

Перенести на картку пам’яті , Google, Xiaomi обліковий запис або інший (який є на смартфоні) фото, відео, документи.

Є віруси

Якщо всі проблеми, які ми описали вище, не є актуальними, ймовірно, у смартфоні є вірус. Це часто проблема, через яку на телефоні на Андроїді можуть гальмувати ігри, відео. Завантажити вірус легко. Можна перейти за шкідливим посиланням з месенджера або пошти, завантажити підозрілий документ або файл APK з неофіційного сайту.

Віруси займають оперативну пам’ять, гальмують роботу гаджета. Також можуть заповнювати внутрішню пам’ять.

Що робити

1. Встановити антивірус. Сьогодні є багато різних додатків. Наприклад: Kaspersky Internet Security, McAfee Mobile Security та інші. З їх допомогою можна продіагностувати смартфон, почистити його та запобігти попаданню в систему вірусів.

2. Віднести смартфон до сервісного центру , щоб його почистили – якщо самостійно не виходить, боїтеся чи не впевнені, що зможете очистити все до кінця.

3. Пам’ятати правила цифрової гігієни : не переходити за дивними посиланнями, не завантажувати невідомі документи, не встановлювати програми з невідомих джерел.

Якщо нічого не допомагає

Скидання до заводських налаштувань ще один спосіб, який допоможе очистити смартфон. Суть його в тому, що гаджет повністю обнулиться до заводських налаштувань. Це видалить взагалі все на ньому. Тому потрібно скопіювати всі важливі файли. Перенести їх можна на інший телефон, у віртуальну хмару або зробити резервне копіювання:

  • Андроїд: “Налаштування” – “Резервне копіювання” – “Почати копіювання”;
  • Айфон: “Налаштування” – Apple ID – iCloud – “Резервна копія в iCloud” – активувати повзунок.

На різних версіях операційної системи може відрізнятися розташування кнопок.

Скидання до заводських налаштувань Android: “Налаштування” – “Система та оновлення” – “Скидання” – “Відновлення заводських налаштувань”.

Скидання до заводських налаштувань iPhone: “Налаштування” – “Основні” – “Перенесення або скидання iPhone” – “Скинути/Скинути”.

Підсумки

Давайте ще раз коротко перерахуємо основні причини, чому можуть гальмувати інтернет на телефоні, відео, ігри та різні утиліти.

Проблема може бути в:

  • недостатню кількість оперативної або внутрішньої пам’яті, переповненому кеші. Очистити все можна через вбудовані або сторонні програми;
  • велику кількість відкритих фонових додатків. Їх потрібно закрити + можна перезавантажити смартфон;
  • віруси – можна видалити через антивірус або звернутися в сервісний центр;
  • гра на смартфоні може гальмувати через високі системні вимоги та/або погану сумісність з телефоном. В цьому випадку краще вибрати гарний ігровий смартфон для розваг.

Що робити, якщо телефон гальмує:

  • очистити внутрішню та оперативну пам’ять;
  • перезавантажити;
  • видалити все непотрібне, перенести файли на картку пам’яті;
  • почистити кеш у додатків та браузера;
  • віднести телефон до сервісного центру, щоб почистити від вірусів.

Чому телефон став гальмувати? Сміття, кеш та віруси можуть суттєво уповільнити роботу гаджета. А своєчасне очищення та дотримання правил цифрової гігієни дозволять продовжити термін його служби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.