Чому не варто купувати найдешевшу клавіатуру та мишку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пам’ятаю ще той час, коли клавіатура та миша працювали 5-10 років, а нові девайси купувалися лише для різноманітності чи покращення функціоналу. Та й взагалі раніше, якщо ламалися мишка або «клава», то в магазині вибиралися, як правило, найдешевші пристрої. Головне, щоб вони підходили користувачеві.

Зараз все змінилося. Нещодавно був у поїздці, і мені потрібна була зовнішня клавіатура, яку я купив за 300 гривень у магазині. Для тих, хто скаже, що це дуже дешево, маркет пропонував «клави» і за 100. Що ви думаєте? Через 2 тижні у мене стерлася фарба з кнопок і навіть логотип на пробілі.

Купівля дешевої периферії такого роду — подвійне витрачання грошей. Тому що потім все одно потрібно купувати нормальний пристрій. Чим же такі погані недорогі клавіатури та миші?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Як писав вище, швидко стирається фарба . Для мене це некритично, а тим, хто дивиться на кнопки під час набору тексту, буде важко. Звичайно, можна купити наклейки, тільки вони можуть коштувати рівно стільки ж, скільки і сама «клава».

2. Дуже кволий провід . Як у клавіатури, так і миші. Якщо він раптом зігнеться, то згодом піде злам, а потім і замикання. Траплялися випадки, що подібні замикання виводили з ладу USB-контролер, якщо проводи були замкнуті тривалий час.

3. Хід клавіш може бути різним у такої клавіатури. Ось у моєї недорогої ліва частина працює добре, а права частина — дуже жорстко. Якщо натиснути збоку на Enter або Backspace, то клавіша впирається в корпус, і натискання не відбувається. Дуже незручно: потрібно давити із зусиллям, що врешті-решт призведе до поломки кнопок.

4. Клавіші можуть залипати як фізично (потрібно натискати кілька разів, щоб клавіша стала на своє місце), так і програмно . Тиснете ви на якусь букву рівно 1 раз, а друкується відразу кілька символів. Особливо такою недугою страждають пристрої з відомого магазину з фіксованими цінами.

5. Залити бюджетну клавіатуру можна лише 1 раз . Перевірено практично. Якщо дорогу периферію особисто я кілька разів заливав чаєм і чимось міцнішим, то з недорогою це можна зробити лише 1 раз. Мабуть, через коротке замикання відразу перегорає мікросхема-контролер усередині пристрою.

6. Недорога USB-периферія дуже часто мимоволі вимикається та вмикається. Можливо, нагрівається та сама мікросхема або ж вона просто зроблена неякісно.

7. І з мишкою можуть виникнути проблеми у вигляді фізичного залипання кнопок та періодичного відключення гаджета. Також точність недорогої миші залишає бажати кращого – тим, хто монтує відео або займається графікою, такий маніпулятор тільки заважатиме і крастиме час.

Який висновок?

Для комфортної роботи краще вибирати периферію відомих брендів із гарними відгуками. Більш-менш пристойні клавіатури та миші починаються за вартістю від 500 гривень. Все, що дешевше, швидше за все, вас розчарує, і в результаті ви витратите більше грошей.

А я досі згадую свою клавіатуру Genius початку нульових, яка «відпахала» на тверду п’ятірку 10 років і працювала б ще, якби я не перейшов на клавіатуру з коротким ходом кнопок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.