Чому програми на смартфоні іноді корисно встановлювати заново

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Користуюсь двома смартфонами – один iPhone, інший на Android. Потрібні обидві системи для різних завдань. Якщо на iPhone додатки добре працюють роками, то на Android краще періодично встановлювати заново найчастіше використовувані додатки. Достатньо зберегти потрібні дані, видалити програму та встановити її знову.

Реклама

Загалом зауважив, що смартфон після подібних маніпуляцій працює швидше. Особливо бюджетні пристрої із невеликим обсягом оперативної пам’яті.

Причин цього знайшов кілька:

✔️ Чим більше оновлень отримує програма, тим більший ризик некоректної установки апдейтів. Що, у свою чергу, може призвести до уповільнення роботи програми. А ось якщо встановити чисту програму з магазину, то вона вже буде найостаннішою версією. Менше помилок – стабільніша робота;

✔️ З часом програми копять масу даних в операційній системі. Так, можна очистити дані та кеш через налаштування, але не завжди це допомагає. Все одно програма залишає свої сліди у сховищі операційної системи.

Дані накопичуються, що призводить до уповільнення роботи. Нещодавно у мене була проблема з Telegram — перестали з’являтися повідомлення. Я очистив кеш, очистив дані – за фактом, очистив усе, що знайшов. Але проблема нікуди не поділася. Допомогла банальна переустановка та Telegram заробив навіть трохи швидше;

✔️ Усунення можливих уразливостей. Насправді був випадок, коли користувач встановив програму редактор документів. Користувався програмою тривалий час, а потім випадково встановив антивірус і виявив, що софт заражений трояном, який збирав якісь дані.

Вдалося налякати, що вірус потрапив у додаток через те, що він при відкритті документа, який отримав від невідомого джерела, надав повні права додатку на відкриття документа. Цей додаток спокійно відкрив документ і був заражений вірусом. Пізніше розробники випустили оновлення і закрили дірку, але тільки з якихось причин вірус не зник.

Але ця порада працює лише з малопопулярними програмами, які підтримуються невеликою групою розробників чи ентузіастів.

До вищевказаних порад я б ще порекомендував встановлювати віджети, якщо ви ними користуєтеся — смартфон після такої процедури працюватиме трохи бадьоріше. Також поради належать до ігор.

Переустановка програми на смартфоні допоможе також усунути різні помилки та зависання, якщо інші способи не допомогли. Якщо у вас є проблеми з будь-яким софтом на смартфоні, то рекомендую такий перебіг дій:

  1. Для початку просто перезавантажте девайс. Багато років не перезавантажують смартфон. Достатньо просто вимкнути та включити апарат;
  2. Якщо перезавантаження не допомогло, йдемо в налаштування програм та очищаємо кеш проблемної програми;
  3. Чи не допоміг 2 пункт? Зберігаємо потрібну інформацію та очищаємо всі дані програми. Робиться це також через налаштування;
  4. Якщо вищезазначені маніпуляції не усунули проблему, то зберігаємо потрібні дані, видаляємо програми і ставимо його знову.

Нюанс

Деякі програми можуть бути відсутні в офіційному магазині Play Market, наприклад, банківські. У цьому випадку потрібно завантажити .apk файл із офіційного сайту організації. Будьте обережні – обов’язково перевіряйте URL-адресу сайту, з якої завантажуєте програму, адже подібним можуть скористатися зловмисники та підсунути вам шкідливу програму.

PS Дані поради працюють в основному на слабких і морально застарілих смартфонах, але у разі помилок у додатках допомагають і у випадку, якщо у вас топовий гаджет.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ