IPS чи AMOLED – який екран для смартфона кращий

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір типу екрану смартфона впливає на якість зображення, а також на довговічність дисплея. Розглянемо, пристрій з яким екраном краще купити IPS або AMOLED.

Екран IPS – переваги та недоліки

IPS – це тип матриці, в основі якої використовуються рідкі кристали. Вони рівномірно розташовані вздовж усієї площини екрану, в результаті чого матриці вдається забезпечити хорошу передачу кольору і достатній кут огляду – близько 178 °. Усього IPS має два окремих шари: рідких кристалів та підсвічування.

Переваги

Незважаючи на те, що багато хто вважає IPS більш застарілим варіантом екрану, матриця досі користується популярністю через свої незаперечні переваги:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Смартфони з IPS доступніші — матриця використовується і в бюджетному сегменті без економії на інших параметрах пристрою.
  • IPS-екрани мають гарну передачу кольорів, яка відрізняється більшою природністю. Матриця передає зображення з квітами, які максимально наближені до оригіналу, а AMOLED часто штучно підвищує насиченість.
  • Екрани з IPS-матрицею служать довше без змін кольору і яскравості, оскільки вони не схильні до вигоряння.
  • У IPS немає мерехтіння, через що працювати з такими екранами можна без дискомфорту зору.

Недоліки

IPS хоч і не має якихось критичних мінусів, її можливості кольору більш обмежені, ніж у AMOLED:

  • Чорний колір на IPS-екранах не буде таким глибоким та насиченим, як на AMOLED.
  • На IPS важко розрізняються відтінки сірого через низьку контрастність.
  • Швидкість відгуку у IPS менша, ніж у AMOLED. Однак цей параметр є маловажливим для рядового користувача, і має більше значення, наприклад, для мобільних геймерів.

Екран AMOLED – переваги та недоліки

Матриця AMOLED виготовляється на основі органічних світлодіодів. Кожен їх працює відокремлено, тобто. не залежить від сусідніх пікселів. Завдяки цій особливості пікселі, що не використовуються, можуть відключатися і не витрачати заряд батареї смартфона. Крім того, через відсутність другого шару (як IPS-екранах) товщина AMOLED дисплея значно менше.

Переваги

Серед важливих переваг екранів AMOLED виділимо такі моменти:

  • Доступна функція Always on Display, при якій працюють окремі пікселі, що показують час та сповіщення.
  • Є можливість заощадити заряд батареї за рахунок темної теми – чорні (темні) пікселі на AMOLED-екрані не просто забарвлюються в потрібний колір, як в IPS, а повністю відключаються. В результаті дисплею потрібно набагато менше енергії для роботи.
  • Чорні пікселі на AMOLED-екранах виглядають більш насиченими та природними. Так як вони повністю відключаються, чорний колір набуває великої глибини, тоді як на IPS він може виглядати сіруватим.
  • Тонкий дисплей з AMOLED-матрицею дозволяє вбудовувати сканер відбитків пальців, а також передню камеру прямо в екран. У смартфонах з IPS така конструкція поки що неможлива.
  • Цей тип матриці має більш високу контрастність – кольори на екрані будуть насиченішими, яскравішими і соковитішими, ніж на IPS.

Недоліки

Смартфони з вбудованою матрицею AMOLED мають свої недоліки, на які важливо звернути увагу перед покупкою:

  • Найчастіше AMOLED-матриця використовується в середньому ціновому сегменті через досить високу собівартість. Якщо такий екран убудований у бюджетну модель, то виробник з великою ймовірністю серйозно заощадив на якихось інших параметрах.
  • Кольори у AMOLED соковиті та яскраві, проте це не завжди добре. У багатьох випадках картинка надто насичена, а перенесення кольорів неприродна, тобто. самі кольори можуть виявитися не такими, якими вони є насправді. Багато залежить від того, як виробник налаштував передачу кольору – перед покупкою варто перевірити якість картинки і переконатися, що вона не занадто «рябить».

Важливо! У налаштуваннях смартфонів з AMOLED є можливість змінити колірну схему, що може допомогти досягти природнішого кольору.

  • AMOLED-екран може викликати дискомфорт у деяких користувачів. Через особливості конструкції яскравість на смартфонах із такою матрицею змінюється не так, як у IPS. В AMOLED використовується широтно-імпульсна модуляція (ШІМ), яка змінює яскравість, регулюючи кількість включень/вимкнень матриці. В результаті відбуваються мерехтіння, яке хоч і непомітне візуально, але викликає дискомфорт у певних людей.
  • Цьому ефекту схильні не всі і виникає він далеко не відразу – у багатьох з’являється дискомфорт лише через кілька днів використання телефону. Крім того, на багатьох смартфонах реалізовано технологію DC Dimming, яка мінімізує вплив ШІМ. Тому перед покупкою варто дізнатися, чи на смартфоні з AMOLED така функція, щоб надалі гарантовано уникнути сухості та втоми очей.
  • Екран згодом вигоряє і стає менш яскравим. І хоча повне вигоряння займає близько 5-8 років (за які смартфон найчастіше змінюють на новий) невеликі зміни у рівні яскравості різних частин екрану можна побачити вже через рік використання.

Таким чином, для любителів природніших кольорів і тих, хто не особливо вимогливий до рівня насиченості чорного, цілком підійде смартфон з IPS-екраном – надійний, довговічний варіант, позбавлений серйозних недоліків. Тим же, кому важлива яскрава, соковита картинка або можливість заощаджувати заряд за рахунок темної теми, підійде AMOLED-екран. Його найбільш важливий мінус – ймовірність того, що власник буде сприйнятливий до ефекту мерехтіння або зіткнеться з ціною ремонту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.