Статті

Чи можна користуватися смартфоном під час заряджання акумулятора

Share
Час читання: 3 хв.

Нерідко зустрічаю експертів, хто пише – НІ В ЯКОМУ ВИПАДКУ НЕ МОЖНА КОРИСТУВАТИСЯ СМАРТФОНОМ ПІД ЧАС ЗАРЯДКИ!

Що, правда не можна?

А користуватись автомобілем теж не можна? Коли двигун працює, генератор крутиться і заряджає акумулятор.

Ніхто не їде на авто, поки акумулятор повністю не зарядиться? Чи є такі?

Не, ну правда, генератор же дурні інженери не забезпечили регулятором струму, що виробляється? Або таки забезпечили і він із запасом забезпечує всі бортові споживачі електрикою, включаючи акумулятор. А! Точно, є такий електронний пристрій.

Якщо почитати інструкції до блоків живлення, виявляється, що написані на шильдику наприклад 5В і 2А, не зовсім такі.

Напруга при максимальному навантаженні може трохи просідати, а струм навпаки не обмежується точно 2А. Це номінальні значення, а чи не максимальні.

Захист від короткого замикання може спрацювати при 2,5А і навіть трохи більше. Залежить від того, як спроектовано спочатку інженерами.

Таким чином блок живлення має деякий запас по потужності, що віддається.

Нові топові смартфони комплектуються зарядними пристроями від 20 до 130Вт.

Чи є хто вважає, що такої потужності не вистачить, щоб заряджати смартфон і одночасно ним користуватися?

При ємності 4 А/год та напрузі 3,7В потужність, яку може віддати акумулятор дорівнює 15Вт. Це на день роботи смартфона. Якщо ним активно користуватися, часто заряду вистачає на робочий день.

Ділимо 15Вт на 8 годин і отримуємо витрату 2Вт/годину.

А у вас є зарядний пристрій потужністю 130Вт!!!!

Ну що, чи можна користуватися смартфоном під час зарядки? Враховуючи, що всі 130 Вт акумулятор зможе приймати лише перші кілька хвилин, поки перебуває у стані сильної розрядки. А надалі, у міру продовження зростання напруги на акумуляторі, струм почне знижуватися, і з ним споживана потужність.

Смішно так. До кінця процесу заряду надмірна потужність при працюючому смартфоні у блока живлення становитиме аж 127-128Вт.

Ті хто писав нерозумні поради, ви б посоромилися хоч трохи!

Ще з часів перших кнопкових мобільних телефонів робота смартфона з одночасною зарядкою акумулятора спочатку була закладена інженерами, як можливий варіант. І для таких цілей вони зробили все від них завзяте. Свою роботу виконали на відмінно. Та й досі також надходять.

Шановні читачі не слухайте дилетантів-недоучок, які вирішили роздавати поради.

КОРИСТУВАТИСЯ СМАРТФОНОМ ПІД ЧАС ЗАРЯДКИ АКУМУЛЯТОРА – МОЖНА!!!!

Це один із робочих режимів.

Ні смартфон, ні акумулятор не постраждають анітрохи. Невелике перевантаження відчує тільки зарядний пристрій (блок живлення), але й лише в перші кілька хвилин. Однак, пам’ятайте, ще спочатку, з заводу, воно отримало здатність віддавати трохи більше потужності навантаження, ніж написано на ньому.

Раніше найслабшою ланкою в блоці живлення були електролітичні конденсатори, що згладжували вихідну напругу. Працюючи на високій частоті вони пристойно нагрівалися. І з часом рідкий електроліт закипав, що призводило до вибуху конденсатора і втрати їм ємності.

Сьогодні на їхньому місці стоять полімерні (твердотільні) аналоги (без рідкого електроліту). Термін напрацювання на відмову збільшився в рази. І скоріше ваш смартфон морально та технічно застаріє, ніж такі конденсатори вийдуть з ладу.

Безперечно, при отриманні заряду акумулятор нагрівається. І працюючий смартфон вносить додатковий внесок у загальний нагрівання корпусу. Однак у міру виходу з режиму швидкого заряду температура корпусу почне знижуватися. Так, і варто пам’ятати, що процесор пильно стежить за температурою і при, як він вважає, неприпустимому перегріві, автоматично скине струм зарядки і частоту центрального процесора. Можливо, що в деяких невдалих моделей процесорів (так званих “гарячих”) протягом деякого нетривалого періоду часу можуть спостерігатися дроселювання і троттлінг. Вимогливі до ресурсів гри підгальмовуватимуть. Проте, ігровий процес продовжиться. З рештою функцій апарату різниці ніякої не буде.

У старих моделях смартфонів бувало, що зростав час повного заряду. У нових моделях уповільнення майже непомітно.

Зниження струму заряджання, якщо взагалі воно відбудеться, не завдасть шкоди акумулятору. Навпаки, хімічні процеси пройдуть плавніше і завершаться повніше. Акумулятор надзвичайно чутливий до перевищення струму зарядки, а на зменшення не реагує.

Користуватися смартфоном і одночасно заряджати його не можна лише в одному випадку. Якщо у вас є бездротовий зарядний пристрій. Тут працюють суто фізичні обмеження. Або ви користуєтесь своїм смартфоном за призначенням або він лежить на платформі заряджання. е

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Нова Siri з Apple Intelligence може бути представлена раніше запланованого

    Згідно з останнім випуском інформаційного бюлетеня Марка Гурмана Power On, оновлена версія Siri з використанням…

    22.09.2024

    Низький попит призведе до падіння цін на iPhone 16

    Попри високі очікування, початкові продажі iPhone 16 виявилися нижчими за прогнозовані. Аналітики вважають, що причиною…

    22.09.2024

    Джоні Айв у співпраці з OpenAI створюють смартфон, який переверне ринок

    Легендарний колишній дизайнер Apple Джоні Айв спільно з OpenAI, яка останнім часом привертає багато уваги…

    22.09.2024

    iPhone 16 Pro Max пройшов перевірку на міцність від JerryRigEverything

    Автор YouTube-каналу JerryRigEverything продовжує тестувати на міцність популярні смартфони, і його нове відео присвячене флагманському…

    22.09.2024

    Google Pixel 9 Pro Fold представив нову ексклюзивну можливість для відеодзвінків

    Google Pixel 9 Pro Fold отримав унікальну функцію для онлайн-відеодзвінків, яка тепер доступна в Google…

    22.09.2024

    Оновлення до Android 14 стало доступним для Nokia XR20

    Nokia, точніше HMD, відстає з оновленням своїх телефонів до Android 14 порівняно з іншими виробниками,…

    22.09.2024