Розповідаємо, навіщо багато камер у смартфоні і чи потрібно переплачувати за це

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Сучасні смартфони оснащуються трьома, а то й чотирма камерами. При цьому багато користувачів дотримуються думки, що більше = краще, навіть не розуміючи, навіщо ці камери потрібні. Щоб наші читачі не повторювали їхньої помилки, ми підготували матеріал, у якому розповідаємо про те, навіщо смартфонам багато камер. 

Реклама

Що за камери у смартфонах? 

Найчастіше, якщо телефон має чотири камери, то це основний модуль, ультраширококутний, макрооб’єктив і датчик глибини. За що вони відповідають?

Провідний модуль. Як випливає із назви, це головна камера. Вона найпросунутіша і їй ви користуватиметеся найчастіше. 

Ультраширококутний. Другий за значимістю сенсор, що зустрічається у бюджетниках та середньобюджетниках. Він потрібний для зйомки фотографій зі збільшеним кутом огляду. На такі знімки міститься більше об’єктів, корисно для групових фото. 

Макрооб’єктив. Цей датчик потрібний для макрознімків. Традиційні рецептори не можуть фокусуватися до предметів на близькій відстані, тут то в справу і вступає макрооб’єктив. 

Датчик глибини. Цей модуль необхідний для зйомки портретів. А саме для розмиття заднього тла. 

Також у смартфонах зустрічаються інші додаткові модулі. Наприклад, телефотооб’єктиви. Вони потрібні для зйомки із наближенням без втрати якості. Здебільшого вони трапляються лише у флагманах. Також є монохромні сенсори, що знімають чорнобілі фото, а виробники захищених апаратів часто оснащують свої аксесуари датчиками для зйомки в темряві. 

Чи потрібні ці детектори насправді? 

У більшості смартфонів немає. Справа в тому, що макромодулі, які ви бачите в бюджетних та середньобюджетних апаратах, знімають настільки погано, що ви навряд чи захочете користуватися ними частіше одного разу. Що стосується датчика глибини, в 2022 році розмиття фону при зйомці портретів реалізовано програмним чином, тому даний датчик просто затичка для маркетингу. 

А ось телевізор реально корисний. З ним можна робити фотографії з наближенням без втрати якості. Багато хто з нас любить фотографуватися в дзеркалі, використовуючи при цьому наближення. У такому сценарії не уникнути втрати якості, але з телевізором такого не буде. 

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ