Вибираємо Powerbank: все, що потрібно знати перед покупкою

Пауербанк – це незамінний пристрій для тих, кому набридло залишатися без зв’язку й інтернету в невідповідний момент. Уявіть ситуацію: пізній вечір, ви знаходитесь далеко від дому, а смартфон — ваш єдиний орієнтир і спосіб зв’язку, але на ньому залишилося всього 3% заряду… Тому, щоб це могло статися тільки в страшному сні, були розроблені пауербанки, що дозволяють в будь-яке. час і в будь-якому місці підзарядити свій девайс.

Сьогодні існує безліч моделей з різною ємністю, розмірами, способами зарядки і можливостями, через що вибір відповідної може завести в глухий кут навіть досвідчених користувачів. Тож у цій статті ми докладно розповімо про пауербанки, які вони бувають, чим відрізняються, і як правильно вибрати модель для повсякденного використання. А також поділимося порадами, які слід знати перед придбанням та використанням.

Ємність та габарити

Ключовим параметром будь-якого зовнішнього акумулятора вважається ємність – саме від неї залежить скільки разів ви зможете зарядити свій смартфон або кілька гаджетів за 1 цикл. Місткість пауербанку, як правило, вказується в міліампер-годинах (мА⋅год), втім, як і у багатьох сучасних гаджетів. Якщо ви плануєте заряджати тільки один смартфон, то слід купувати пауербанк не менше ніж на 5 000 мАг – такої ємності, як правило, вистачить зарядити девайс максимум 1 раз.

Варто зауважити, що від ємності зовнішнього акумулятора безпосередньо залежатимуть його габарити і вага, тому вибираючи модель, яку ви носитимете з собою скрізь, не потрібно гнатися за максимальною ємністю буде достатньо 10 000 мА⋅год. Відмінний приклад – пауербанк 10000mAh Mi Power Bank 3 Ultra Compact, який, володіючи високою ємністю на 10 000 мА·год, зберігає ультракомпактні габарити і невелику вагу всього 200 г, завдяки чому з легкістю поміщається у звичайну кишеню.

Потужність

Від потужності зовнішнього акумулятора залежить те, як швидко він заряджатиме гаджети. Однак варто враховувати стандарт і потужність швидкого заряджання як пауербанку, так і самого гаджета. Наприклад, якщо смартфон підтримує 18 Вт, він обмежуватиме отримувану потужність заряду до 18 Вт, навіть якщо пауербанк здатний видавати 50 Вт.

Більшість стандартних портативних акумуляторів мають потужність не більше 10 Вт – з таким показником смартфон навіть з не найємнішим акумулятором заряджатиметься кілька годин. Тому вибирати рекомендується моделі за допомогою швидкої зарядки 18 Вт і вище.

Особливу увагу на потужність слід звернути тим, хто має намір заряджати ноутбук. Для заряджання такого пристрою недостатньо просто мати велику ємність. Ноутбуку, як правило, потрібно мінімум 30 Вт, отже, пауербанк має підтримувати таку потужність або вищу. Наприклад, для цього відмінно підійде Mi 50W Power Bank 20000, який, крім великої ємності 20 000 мА⋅год, пропонує високу потужність до 50 Вт. Така швидкість забезпечується технологією швидкого заряджання Power Delivery та спеціальним кабелем USB-C – USB-C, що підтримує навантаження 5А.

А якщо ви плануєте часто заряджати малопотужні пристрої, наприклад, фітнес-браслети або навушники, то корисним доповненням буде підтримка заряджання слабким струмом. Це дозволить зменшити зношування акумулятора в подібних гаджетах, тим самим збільшити їх термін служби. Підтримка слаботочної зарядки доступна практично у всіх сучасних пауербанках Xiaomi, у тому числі і в тому ж Mi 50W Power Bank 20000.

Порти та способи заряджання

Найчастіше портативні акумулятори оснащуються трьома видами портів: USB-A, Micro-USB та USB-С. Перший, як правило, використовується для зарядки ваших девайсів, а два інші — для зарядки самого пауербанку. Однак бувають і моделі з портами, здатними працювати в обидві сторони: заряджати гаджет і зовнішній акумулятор.

Перевірити призначення портів досить просто за маркуванням, які зазвичай вказуються на корпусі:

  • IN – вхідний порт, який здатний заряджати лише сам пауербанк;
  • OUT – вихідний порт, призначений для заряджання лише інших гаджетів;
  • IN/OUT — вхідний і вихідний порт, що дозволяє заряджати як пауербанк, так і інші пристрої.

Зовнішні акумулятори з великою ємністю зазвичай оснащують одразу декількома портами, щоб можна було одночасно заряджати кілька пристроїв. Однак варто зазначити, що при одночасному зарядженні вихідна потужність на кожен порт буде нижчою, ніж при зарядженні тільки одного пристрою.

Крім традиційного способу зарядки по дроту, деякі моделі підтримують і бездротову — у такому випадку достатньо прикласти смартфон або інший гаджет з підтримкою бездротової зарядки до пауербанку. Крім того, подібні моделі нерідко підтримують і «наскрізну» можливість заряджання, тобто при підключенні зовнішнього акумулятора до мережі він може виконувати роль бездротової док-станції. Такими особливостями володіє Xiaomi 10W Wireless Power Bank 10000 – крім швидкої провідної зарядки 22,5 Вт пристрій підтримує і 10-ватну бездротову.

Безпека

Ще один важливий фактор, який не можна ігнорувати під час вибору зовнішнього акумулятора, – безпека. Якісні моделі мають бути оснащені кількома ступенями захисту, у тому числі від перегріву, короткого замикання, перенапруги та перезаряджання. Подібна обережність не тільки продовжить термін служби самого пауербанку, а й захистить девайси, що заряджаються.

Якщо ви часто подорожуєте, варто також враховувати правила транспортування портативних акумуляторів. У літак можна брати пауербанк ємністю не більше 100 Вт·ч. До речі, практично всі моделі Xiaomi відповідають цьому правилу, про що нам повідомляє відповідне маркування. Отже, портативні акумулятори Xiaomi ви можете без проблем брати з собою в ділові поїздки або на відпочинок.

Але навіть якщо ваш пауербанк оснащений всілякими ступенями захисту та відповідає правилам перевезення, не варто нехтувати і рекомендаціями щодо правильної експлуатації. Надзвичайно важливо використовувати для зарядки тільки якісні кабелі: оригінальні або від перевірених виробників. В іншому випадку можна не тільки значно знизити швидкість зарядки, але і отримати перегрів гаджета, що заряджається, що дуже негативно позначиться на терміні служби його акумуляторів.

З увагою слід ставитись і до температурного режиму, за якого ви використовуєте пристрій. Як і будь-яка техніка, пауербанк не любить екстремально низьких або високих температур — це позначається на його роботі і швидше зношує акумулятор. Так що не рекомендується залишати портативний акумулятор під прямим сонячним промінням або носити відкритим на вулиці взимку, наприклад. Максимально допустимий діапазон робочих температур від 5 до 35 °C.

Варто зазначити, що пауербанк — це насамперед техніка, а це означає, що, як і будь-яка інша техніка, згодом у процесі зношування його працездатність знижується. Акумулятор не вічний, через два-три роки активного використання він почне відчутно втрачати свою ємність. На жаль, природна втрата потужності батареї – це неминучий та необоротний процес. Зазвичай, пауербанки розраховані на 500–1000 циклів заряду-розряду. Так що якщо ви відчули, що портативного акумулятора вже не вистачає для повної зарядки вашого звичного гаджета, швидкість зарядки помітно знизилася, саме час його змінити.

Який вибрати пауербанк для повсякденного використання?

Вибираючи зовнішній акумулятор на кожен день, наприклад, для смартфона, слід в першу чергу звертати увагу на його габарити та вагу – чим компактніше і легше, тим комфортніше з ним буде. Навряд чи комусь захочеться щодня носити із собою відчутний вантаж. Наступним важливим фактором є ємність. Як ми вже з’ясували на початку статті, оптимальним значенням буде 10 000 мА⋅год. Велика ємність може негативно позначитися на портативності, а меншої може замало для повного заповнення акумулятора сучасного смартфона. І, нарешті, заключним моментом буде наявність швидкої зарядки, адже якщо чекати кілька годин, поки смартфон зарядиться, іноді швидше дістатися до розетки.

Вищепереліченим критеріям відповідає новий Xiaomi 33W Power Bank 10000mAh Pocket Edition Pro: компактні габарити та вага, з якими він поміщається навіть у кишеню джинсів, ємність 10 000 мА⋅год та швидка зарядка 33 Вт для швидкого заповнення акумулятора. Все це робить цю модель відмінним рішенням для повсякденного використання, і вам більше не доведеться турбуватися про ризик залишитися без зв’язку в невідповідний момент.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.