Які дозволи не можна надавати програмам на телефоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Доступ до дозволів дозволяє власникам смартфонів захистити себе від нескінченних кліків по екрану. Але не всі з них позитивно впливають на комфорт використання гаджета та безпеки пристрою. Щоб мобільний не став легким об’єктом для злому зловмисників, а програми не отримали більше свободи, ніж їм потрібно для використання у вибраному режимі, потрібно контролювати вибрані допуски.

Види дозволів

Для початку потрібно визначитися, на які групи діляться дозволи на смартфоні, щоб можна було правильно застосовувати їх у роботі. Їх всього 3:

  • конфіденційність – збереження даних користувача;
  • налаштування телефону – можна керувати камерою або звуком, а також іншими сервісами;
  • спеціальний доступ – наприклад, до галереї зі знімками або місцезнаходження користувача (якщо включений GPS, програмі буде відомо, де знаходиться власник гаджета).

Один із найважливіших допусків – конфіденційність. Дані у ряді сервісів програми можуть використовувати на власний розсуд. Наприклад, вносити в базу клієнтів, якщо йдеться про доставку продуктів та готових страв.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але й налаштування телефону, допуск до яких сервіс не обмежений, можуть призвести до змін роботи пристрою, про які власник смартфона навіть не здогадувався. На що здатні деякі програми, які мають доступ «використовувати весь час/завжди»:

  • робити фото з камери без дозволу власника або використовувати наявні знімки;
  • визначати місцезнаходження власника телефону, навіть якщо програма не активна;
  • підслуховувати розмову, якщо надано доступ до телефону;
  • записувати дзвінки;
  • визначати активність та місця пересування – якщо активний доступ під час роботи пристрою з GPS.

Звичайно, не завжди програми використовують наявні можливості саме для стеження своїх користувачів. Більшості сервісів доступ до камери або фото потрібний тільки тому, що в цьому полягає принцип їхньої роботи. Наприклад, якщо мова йде про фотошоп або інші програми з обробки знімків.

Але там, де застосування конкретних функцій смартфона для роботи сервісу не обов’язково, краще обмежити цей функціонал. Це врятує від збоїв та злому, про які власник може не підозрювати.

Обмеження доступу додатків на смартфоні

Щоб захистити себе від надто широкого допуску додатків, потрібно зробити таке:

  1. Перейти до “Налаштування” телефону.
  2. Знайти список тих, що включаються автоматично. Розділ – «Автозапуск».
  3. Вибрати сервіси, які не включатимуться одночасно з увімкненням телефону.
  4. Натисніть деякі програми, які залишилися в цьому списку.
  5. У вкладці «Роздільна здатність» відрегулювати доступний функціонал. Можна скористатися рядком «Інші дозволи», обмеживши доступ до Bluetooth або інших сервісів.

Також слід звернути увагу на можливість автономного завантаження ряду сервісів. Вона існує у великих агрегаторів, наприклад браузерів. У разі розширеного допуску, вони без відома користувача можуть встановити розширення або окремі програми. Щоб виключити цю можливість, потрібно в налаштуваннях телефону знайти “Спеціальний доступ”, відкрити рядок “Зовнішні джерела”, а потім – зрушити бігунок з сервісу “Дозволити встановлення з цього джерела”.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.