Ноутбук із пасивним охолодженням — чи варто такий купувати

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

У більшості ноутбуків стоїть активна система охолодження, яка складається з радіаторів, труб, що відводять тепло, і вентиляторів, які охолоджують радіатори.

Реклама

Але існують також лептопи з пасивним охолодженням – у такого ноутбука зовсім відсутні будь-які вентилятори. Відведення тепла від мікросхем здійснюється за допомогою радіаторів та тепловідвідних трубок особливої ​​конструкції.

Розглянемо плюси та мінуси такого пристрою, почнемо з плюсів.

1. Такий ноутбук не видає жодного шуму взагалі . Адже вентиляторів немає, а в сучасні ноутбуки HDD-накопичувач вже не ставлять – SSD усередині ноутбука не шумить і також не має вентилятора.

2. Пасивне охолодження дуже надійне з огляду на відсутність вентиляторів, що обертаються. Ризик виходу з експлуатації такої системи охолодження зводиться до мінімуму. Чому там ламатися? За фактом, нема чого.

3. Ноутбук із пасивним охолодженням збирає менше пилу всередині корпусу. Адже класична система охолодження засмоктує повітря з одного боку та випускає з іншого. Схема без кулера не заганяє повітря, яке може містити частинки пилу та бруду, всередину пристрою.

4. Вища автономність пристрою — адже роботи кулерів потрібна електрична енергія. Швидше за все, такий лептоп матиме процесор з індексом U (енергозбереження), що робить такий гаджет максимально автономним.

Але там, де є плюси, завжди знайдуться мінуси. Поговоримо про них.

1. Ноутбук із пасивним охолодженням не може бути дуже потужним . Як правило, це бюджетні або середньобюджетні моделі з не дуже потужним CPU та без дискретного відеоадаптера. Як вже написано вище, CPU, швидше за все, з індексом U і працюватиме на невеликій частоті. Але для документів та інтернету такий лептоп підійде.

2. Є ймовірність перегріву , особливо якщо лептоп використовується на жарі або в умовах температури вище за кімнатну. Усередині немає вентилятора, який би розганяв потоки повітря. Траплялися випадки, коли ноутбук виходив з ладу від перегріву.

3. Пристрій може сильно нагріватись , але працювати в межах норми. Якщо таке трапляється і завдає користувачеві дискомфорту, то бажано придбати активну охолодну підставку. І слухати її галас!

Чи варто купувати такий лептоп?

Для звичайного використання такий ноутбук цілком підходить. Головний його плюс – відсутність будь-якого галасу. Звичайний ноутбук може включати свої кулери, навіть якщо ви друкуєте документ або дивитеся фільм. Але треба розуміти, що надто високої продуктивності від такого пристрою не варто очікувати.

На жаль, виробники рідко вказують на те, що система охолодження пасивна – такий пристрій краще вибирати за відгуками реальних користувачів або за оглядами блогерів.

Ну а якщо у вас звичайний ноутбук, і він став сильно шуміти, то потрібно його почистити від пилу і бруду, щоб поліпшити ККД активної системи відведення тепла.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ