Як продовжити життя комп’ютеру і скільки може прослужити ПК

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно був у гостях у приятеля, і він мене здивував – у нього з’явився комп’ютер на процесорі i386. Системний блок, судячи з дат на корпусі, було випущено 1991 року. До нього був монітор стандарту EGA. Пограли у старі іграшки, згадали молодість. Комп’ютер без будь-яких проблем працює ось уже більше 30 років, хіба що жорсткий диск дуже недобро похрумтить. До речі, жорсткий диск у ньому всього на 20 мегабайт (так-так, мегабайт) – такого обсягу пам’яті для тих часів цілком вистачало.

Навіщо це я? До того, що комп’ютери можуть працювати дуже тривалий час. Наприклад, у Вояджерах використовуються ПК із 70-х, які, незважаючи на високий рівень радіації, продовжують працювати ось уже понад 40 років. Але це не означає, що комп’ютер не потрібно доглядати. Траплялися ситуації, коли трирічний комп’ютер ламався. Продовжити життя машині просто — достатньо дотримуватись умов експлуатації та доглядати за системним блоком. Приготував вам чек-лист про продовження життя ПК.

1. Він повинен працювати у приміщенні з нормальною вологістю та температурою. За фактом, умови для ПК мають бути приблизно такими ж, як і для кімнатних рослин, які бояться прямого сонячного проміння. Не варто використовувати його на кухні або у ванній – сухе приміщення з кімнатною температурою буде ідеальним робочим місцем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Не слід переміщати комп’ютер у увімкненому стані. Він не призначений для цього, тому названий стаціонарним. Також системний блок не любить трясіння – перед транспортуванням на далекі відстані краще його розібрати, а кожну деталь запакувати в ударозахисну плівку (та, яку ми так любимо лопати).

3. Періодично потрібно розбирати системний блок та очищати його від пилу за допомогою не дуже потужного пилососу. Періоди очищення залежать від запилення приміщення, в якому ПК працював. Увага також потрібно приділяти і блоку живлення, як мінімум, раз на пару років розбираючи його та очищаючи від пилу та бруду. Не варто використовувати будь-які рідини під час чищення – це може призвести до короткого замикання.

4. Не забуваємо про термопасту – якщо ПК активно використовується, особливо якщо на ньому часто запускаються ігри, то раз на 1-2 роки краще її замінити. Те саме стосується і чіпа відеокарти.

5. Стежимо за температурою процесора та загальною температурою всередині корпусу. Якщо показник CPU зашкалює без навантаження, потрібно перевірити стан кулера і термопасти.

7. Періодично слухаємо кулери — якщо є якийсь сторонній шум у роботі вентиляторів, необхідно провести аудит. Можливо, вентилятор забруднився або вимагає заміни. Висока температура – головний фактор виходу з ладу комп’ютера.

8. Для стаціонарного ПК бажано купити ДБЖ (джерело безперебійного живлення). Він захищає не лише дані під час відключення енергії, а й служить буфером між розеткою та комп’ютером. У разі різкого перепаду напруги в ДБЖ спрацює захист, і, як максимум, згорить ДБЖ, але не дорогий комп’ютер.

Також я особисто в себе періодично перевіряю всі роз’єми – від’єдную та підключаю заново. Я не знаю, як, але на моїй практиці був випадок, коли відклалася засувка від плати оперативної пам’яті, і сама плата з кожним днем ​​все прагнула залишити слот, що зрештою призводило до зависань і перезавантажень. Так, і таке можливе. Найімовірніше, від вібрації — іноді хитаєш ногою і потрапляєш по столу, де стоїть системник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.