Чому eSIM за п’ять років так і не стали нормою, незважаючи на їхню зручність

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Технології смартфонів не завжди йдуть якимось простим шляхом розвитку. З одного боку, ми маємо передові можливості обробки зображень, якими оснащені одні з найкращих телефонів з камерами, більше потужності, ніж ви можете собі уявити, та неймовірні можливості швидкої зарядки. З іншого боку, є слоти для SIM-карт, які самі собою виглядають архаїчно. А якщо згадати, що минуло п’ять років з моменту появи картки eSIM у смартфонах, ситуація стає ще дивнішою. Адже той повноцінний комп’ютер, який є у кишені кожного з нас, досі прив’язаний до шматочка пластику, який не сильно змінився з моменту його дебюту у 1991 році. Дивна ситуація, чи не так?

Чому eSIM ще не стала звичайним явищем

Навіть на таких ринках, як США, де часто нововведення впроваджуються просто миттєво, оператори зв’язку досить вороже ставляться до розширення впровадження eSIM. Нещодавній звіт GSMA про стан споживчого ринку eSIM передбачає, що поінформованість про вбудований цифровий формат сім-карти в США становить лише 17%. Для інших країн, включаючи Росію, цей показник набагато нижчий. 

Це трохи дивно для стандарту, який дебютував ще у 2017 році з Pixel 2 та iPhone X. Швидше за все, причина, через яку оператори не так широко просувають eSIM, у тому, що вони бояться відтоку користувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скільки eSIM може бути у телефоні

Телефон із підтримкою eSIM може зберігати кілька SIM-карток на пристрої. Це робить перемикання мереж таким самим простим, як перемикання мережі Wi-Fi, і це зовсім незручно для операторів мобільного зв’язку. Для користувачів у районах з нестабільним підключенням чи сільській місцевості легше переключення на альтернативних операторів означає втрату грошей великих операторів. Є телефони із двома сімками, але тут оператори не можуть ”вставляти палиці у колеса” технологій. Такі телефони просто є, і користувач може купити дві сімки, якщо йому потрібно. У телефонах з eSIM можна зберігати більше карток, ніж у двохсимових. Наприклад, iPhone 14 підтримує до 8 eSIM.

Теоретично, налаштувати eSIM у будь-якій мережі має бути просто, але на практиці це рідко буває правдою. Навіть просто додати її до телефону буває проблемою. Так, наприклад, я переносив eSIM з одного телефону на інший і стикався з невідомою помилкою, яку вирішив лише представник оператора через підтримку. Але не сказати, що він робив це з показовою кмітливістю.

Тим часом, у міру того, як інтернет-дзвінки, текстові повідомлення та відеоповідомлення стають нормою, операторам залишається все менше можливостей для збільшення доходів. Дорогі пакети хвилин або додаткові опції стають менш ефективними. Адже, за великим рахунком, користуватися телефоном можна взагалі без пакетів хвилин та повідомлень. Достатньо підключитися до Wi-Fi і можна отримати нескінченне безкоштовне спілкування через месенджери (повідомлення та дзвінки).

Які оператори просувають eSIM

Деякі оператори зацікавлені у просуванні eSIM. Мова про тих, які пропонують послуги для користувачів у роумінгу. Вони не розраховують на те, що люди користуватимуться їхніми послугами на щоденній основі, а ”відкладуть” сімку убік до наступної поїздки, коли повернуться додому. У разі таких операторів процес займає буквально пару кліків і кілька секунд.

Існує також проблема конкурентоспроможності. У нещодавньому звіті Juniper Research йдеться, що до 2025 року буде близько 3,4 мільярда пристроїв із підтримкою eSIM. За оцінками, сьогодні майже 1,2 мільярди пристроїв вже підтримують eSIM. Однак обізнаність споживачів залишається низькою, а в операторів, як ми говорили вище, мало стимулів для того, щоб змінити цю ситуацію.

Без підштовхування самі користувачі не поспішають щось змінювати. Більшість власників смартфонів використовують телефон протягом двох-трьох років і їм не потрібно змінювати SIM-картку. Вони вставили її один раз у свій телефон і не чіпають її. Тому вони просто недостатньо стимулів відмовитися від пластикової SIM-карти.

Чи є телефони без сімок і чи можна ними користуватися

Адже вже є телефон, який повністю відмовився від звичайної сімки — iPhone 14. Щоправда, лише його американська версія. Звичайно, iPhone, який підтримує лише eSIM, може підштовхнути операторів до покращення процесу реєстрації та підштовхнути клієнтів до заміни своїх фізичних SIM-карток. Однак у тому й річ, що клієнти нічого не отримують, незважаючи на втрату суттєвої функції. Додатковий простір у телефоні повинен надати клієнтам більші батареї або більш досконалі датчики, але натомість усе, що вони отримують, це пластикова заглушка, встановлена ​​замість лотка для SIM-картки.

Незважаючи на досить м’який підхід Apple до впровадження eSIM , тільки на американському ринку це цілком може стати імпульсом, необхідним для радикальних змін у галузі. 

Android телефон без сімки

Що стосується Android, Google зробила серйозні кроки в Android 13 для поліпшення підтримки eSIM. Компанія надає підтримку декількох вбудованих профілів. Це дозволить одному модулю eSIM на телефоні підтримувати кілька ліній. Такий підхід заощаджує засоби та простір усередині телефону, а функцію можна легко перенести на існуючі пристрої. Можна навіть одночасно користуватися парою eSIM.

Через п’ять років після запуску першого пристрою з підтримкою eSIM більшість технічних проблем, пов’язаних із майбутнім SIM-карток, було вирішено. Що залишається, так це проблема освіти споживачів та належних стимулів з боку виробників смартфонів та операторів зв’язку, щоб підштовхнути людей до переходу.

Зараз виробники смартфонів та оператори зв’язку мають дати покупцям стимул відмовитися від SIM-картки. У той час, як смарт-годинник і телефон преміум-класу продемонстрували переваги eSIM при роботі з компактними пристроями, майбутні телефони повинні мати такі особливості, як великі батареї або великі датчики камери. Це стане можливим завдяки відмові від зайвого фізичного елемента всередині корпусу. Відмова від слота може продемонструвати переваги переходу на eSIM.

Без будь-яких прямих переваг для більшості клієнтів перехід на eSIM повинен вестися за рахунок демонстрації явних апаратних переваг, а не примусової відмови від неї. Що варто виробникам сказати, що ”ми відмовилися від слота, але отримали зайву годину роботи телефону”?

eSIM нарешті готова стати мейнстримом. Технічно, нічого не заважає це зробити, головне, щоб на це зважилися оператори, а виробники почали приділяти увагу таким речам, а не лише розповідам, скільки мегапікселів у камері новинки.

Чи працює в Україні eSIM

Ну і відповімо на традиційне запитання. Чи є те, про що ми говорили вище, в Україні. Так, всі основні оператори пропонують eSIM. Оформити її можна або у додатку самого оператора, або звернувшись до салону зв’язку. Наводити приклади щодо всіх операторів — тема для окремої статті. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.