Чому Wi-Fi може погано працювати в будинку – розглянемо основні причини

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наразі неможливо уявити життя без Wi-Fi — у будинку будь-якої сучасної родини обов’язково є підключення до інтернету. Але бувають ситуації, коли Wi-Fi вередує – з’являються проблеми з підключенням або зі швидкістю передачі даних. Більшість користувачів починають судомно дзвонити провайдеру:

– Зв’язку немає! Неподобство! Полагодьте!

А насправді проблема вдома і пов’язана вона з вайфай-роутером. Розглянемо основні причини неякісної роботи мережі Wi-Fi.

Неправильно встановлено роутер

Практика показує, що навіть відкриті дверцята шафи, які перекривають «видимість» радіосигналу роутера, можуть знизити швидкість. А уявімо, що ваш маршрутизатор знаходиться через стінку, а то й дві? Роутер бажано встановлювати в середині приміщення або в тій кімнаті, де ним постійно користуються. Чим більше перешкод, тим гірша якість зв’язку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Занадто багато перешкод

Кожен сусідський роутер, смартфон та ноутбук дають перешкоди у багатоквартирному будинку. Wi-Fi-роутер аналізує мережу реального часу і навіть може реагувати на смартфони перехожих. Тут рішення два – спробувати підібрати місце для роутера в будинку подалі від вікон і стін з сусідами (вглиб приміщення) або переходити на 5-гігагерцовий Wi-Fi-роутер.

Сучасний Wi-Fi 6 захищений від завад краще, ніж мережа попереднього покоління. Але є мінус — якщо споживачі (наприклад, ваш старенький смартфон чи ноутбук) не підтримують новий стандарт, то такий роутер працюватиме в колишньому 2.4-гігагерцовому діапазоні.

Занадто багато підключень до роутера

Допустимо, у вас недорогий Wi-Fi-роутер, і ви підключили до нього комп’ютер, два телевізори, 3 смартфони, ноутбук, камеру відеоспостереження, розумну лампочку. Тоді не дивуйтеся, якщо у вас буде гальмувати доступ до мережі. Тут дві причини – зайнятість всього каналу або нездатність роутера впоратися з обробкою всіх підключень.

Рішення в цьому випадку одне — придивитися до дорожчих моделей (з чотирма антенами), а у разі зайнятості каналу — переходити на швидкісний тариф у провайдера.

Невірно виставлені налаштування

Майже у будь-якому роутері можна регулювати потужність пристрою. Насправді зустрічалося, що у налаштуваннях стояла найнижча потужність, тому в користувача виникали проблеми з підключенням. Цей параметр можна переглянути в адміністраторі пристрою. Про те, як це зробити, краще «погуглити» — моделей роутерів дуже багато, дані для доступу сильно відрізнятимуться.

Також буває, що в налаштуваннях маршрутизатора може бути виставлена ​​робота лише в одному каналі. А раптом на цьому каналі надто багато перешкод? У цьому випадку канал підбирається шляхом «наукового тику» — на якому краще зв’язок, той і слід залишити.

Можливо, в налаштуваннях пристрою виставлено занадто вузький канал Wi-Fi – наприклад, якщо канал 20 МГц, то краще підняти його на максимум.

Wi-Fi-роутер просто втомився

Такий пристрій, як правило, працює роками. Згодом через високі температури будь-який роутер може працювати гірше. Так, є моделі, які 10 років працюють без проблем. А є ті, які через 3-5 років вже починають давати збої. Краще змінювати маршрутизатор раз на 5 років – тут є один важливий плюс: покоління Wi-Fi змінюються – покращується швидкість та якість підключення до мережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.