До 20% розряджати та до 80% заряджати. Як правильно заряджати акумулятор смартфона

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Де кого здивує відповідь. А знайдуться і такі, хто навіть лаятиметься і доводитиме зворотне викладеному нижче.

Реклама

Проте питання слід розглянути уважно.

Що таке акумулятор? Це хімічне джерело струму. Майже як батарейка. Тільки в батарейці металевий цинк, взаємодіючи з марганцевою кислотою, перетворюється на сіль. І в міру розчинення цинкової склянки напруга та сила струму падають.

У літієвому акумуляторі відбувається майже такий самий процес. Однак, під впливом зовнішнього електричного струму хімічна реакція може йти назад. У міру заряджання літій відновлюється до металевого стану. І акумулятор знову здатний живити споживача електричним струмом.

Звичайна батарейка перестає працювати раз і назавжди через незворотний процес переходу цинку в сіль марганцевої кислоти.

У акумулятора процес звернений, але число циклів заряду обмежено в силу того, що з часом частина літію включається в з’єднання, які більше неможливо зруйнувати. Це загальна проблема будь-яких типів хімічних джерел струму. Чи то нікель-кадмієві чи свинцево-кислотні в автомобілях. Поступова сульфатація пластин солі свинцю всередині акумуляторів призводить до того, що ні набрати заряд, ні віддати його він вже не може. Заважає зовнішня сольова шуба, яка не проводить електрику.

Запорукою максимально тривалого терміну експуатації є дотримання правил заряджання та розряджання. А саме – розряджати акумулятор до краю і повністю відновлювати заряд. Половинчасті дії призводять до прискореного формування та накопичення сольових сполук, зруйнувати які згодом буде просто неможливо. Окисно-відновлювальні процеси повинні охоплювати весь обсяг активної речовини всередині акумулятора.

Тепер розглянемо питання, звідки ж з’явилася в інтернеті та сама рекомендація про розрядку акумуляторів смартфонів не нижче 20℅ та зарядку не вище 80℅?

Обговоримо на прикладі інструкції від інженерів компанії Apple, які створили модний iPhone.

Так ось в інструкції дійсно є рекомендація не розряджати смартфон нижче 20℅.

Виходить інженери яблука тупуваті? А “доморослі експерти” розумні, що підхопили цю пораду?

Нічого подібного. Просто треба було прочитати інструкцію до кінця. І там таки написано англійською по білому, що ця порада лише компроміс між вимогами творців саме акумулятора та зручностями користувачів. Суть у тому, що було прораховано, що в середньому при залишковому заряді 20℅ кінцевий користувач продукту може продовжувати здійснювати дзвінки та здійснювати вихід в інтернет протягом не менше 1,5 годин. І за таких умов експлуатації встигне дістатися до точки заряджання акумулятора без повного примусового відключення iPhona та втрати зв’язку

Не більше того!

Жодних вказівок про обов’язковість ставити смартфон на зарядку негайно після досягнення цифри залишкового заряду в 20℅ немає.

Просто тим, хто пише дурні поради, варто дочитувати тексти до кінця і правильно прочитане інтерпретувати. А на запитання – чому заряджати до 80℅ взагалі зрозумілих відповідей немає.

Тому правильно розряджати акумулятор до мінімальної межі в 1℅ та заряджати до 100℅.

Тільки так ваш пристрій прослужить довго. Реакції окислення і відновлення відбуватимуться у всьому обсязі акумулятора, а не тільки в безпосередній близькості до струмознімальних електродів. У такому режимі активний шар не деградує раніше гарантованого терміну, встановленого заводом-виробником.

Перш, ніж складний електронний пристрій потрапить до рук покупця, розробниками проводяться десятки і сотні лабораторних тестів у найсуворіших умовах і в різних режимах.

Лише після цього технологія виробництва передається на виробниче підприємство.

На жаль, інтернет заполонений порадами “експертів”, що навіть близько не мають інженерної освіти, але при цьому активно роздають шкідливі поради.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ