Чому 8К телевізори нікому не потрібні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато виробників телевізійної техніки минулого року вирішили випустити у продаж телевізори з роздільною здатністю 8К. Однак є кілька вагомих причин, чому такі типи телевізорів нікому не потрібні в 2020 році.

Чому 8К телевізори не користуються популярністю та попитом?

Для початку необхідно поговорити про контент, який розробляється під 8К, а якщо точніше – відсутність такого. Справа в тому, що відео-файлів з аналогічною роздільною здатністю (8К) практично не існує, а для того, щоб з’явилася база відео з необхідною роздільною здатністю, необхідно витратити роки для складання своєрідних колекцій.

Зрозуміло, можна знайти кілька відео в 2020 році з потрібним форматом, що підходить під сучасний 8К телевізор, але нинішні ТВ-агрегати просто не зможуть правильно їх сприймати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як приклад можна розглянути ситуацію з 4K телевізорами, які з’явилися приблизно 6-7 років тому. В інтернеті дійсно можна знайти велику кількість фільмів у форматі 4К, а також безліч шоу та фільмів у цьому роздільна здатність. Зазвичай такі файли розташовані на різних стрімінгових сервісах.

Нові комп’ютерні ігри теж випускають у 4К. З одного боку проблем немає, але якщо заглибитись у суть проблеми, можна зрозуміти, що картинка в цих відео та іграх масштабована на базі оригінал. А роздільна здатність лежить у певному проміжку між 4К і HD. Відповідно, глядач отримує не чистий 4К, чого вже тоді говорити про новий формат 8К.

А якщо зайде мова про телевізійні канали, які ведуть мовлення у форматі 4К, то можна точно сказати, що в Україні їх просто немає. Наразі йдеться конкретно про нашу країну, адже відомо, що деякі закордонні канали перейшли якраз на 4К.

Декодування 8К

Стрімінгові сервіси намагаються не відставати від сучасних розробок, а тому на цих сайтах почали декодувати звичайне відео в 8К формат. Схожий приклад – відеохостинг YouTube

На жаль, незважаючи на намагання стрімінгових сервісів покращити якість відео та підготувати його для трансляції на 8К телевізорах, жоден з анонсованих у недавньому часі ТВ-агрегатів не зможе відтворювати це відео з подібних джерел.

Самі виробники телевізійної техніки запевняють, що підтримки 8К із YouTube, які вже почали декодування відео у 8К, не існує. Трансляції на цьому сервісі будуть проводитися у звичному для всіх 4K.

З великою впевненістю можна стверджувати, що аналогічна ситуація буде з іншими стрімінговими сервісами, такими як Netflix. Отже, на даному етапі впровадження 8К, покупка подібного телевізора – марна трата грошей.

Про декодування сигналу слід знати ще один момент. Щоб перенести якийсь фільм у 4К, можна використати величезний каталог кіно, яке було знято на плівку 35 мм. Подібні матеріали не так складно відсканувати та зробити підходящими для 4К. Але для того щоб перетворити відео на 8К необхідна плівка 65 мм або фільми вже повинні були знімати на сучасні камери 8К. Проблема в тому, що фільми зняті на плівку 65 мм зустрічаються досить рідко.

Погана сумісність з новими технологіями

Напевно, багато хто чув про нові розробки типу HDMI VRR. Так ось, ця частота не підтримує жодне з поколінь 8К-телевізорів. З цього фахівці роблять висновок, що незабаром виявляться інші обмеження, але вже в інших областях.

Це були основні фактори, які необхідно враховувати у тому випадку, якщо хтось забажав купити собі у домашнє користування 8К-телевізор. Зрозуміло, є й інші причини відмовитися від покупки подібних телевізорів (наприклад, завищені ціни), але з технологічними проблемами бажано розібратися в першу чергу перед тим, як іти в магазин за покупкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.