Репліки смартфонів – що це і як відрізнити від оригіналу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купуючи телефон у неофіційних магазинах, завжди є ризик нарватися на підробку. Розкажемо, що таке репліка смартфона і як відрізнити її від оригіналу.

Що таке репліка смартфона?

Реплікою смартфона називають її копію, яка намагається бути максимально схожою на оригінал. Особливу увагу виробник приділяє її зовнішньому вигляду, а ось «начинки» пристрою сильно поступаються справжній версії. Найчастіше репліки — це смартфони, які продаються під виглядом оригіналу, а отже покупець не знає, що намагаються продати фальшивку.

У деяких випадках репліки набувають навмисно: в онлайн-магазинах часто можна зустріти популярну модель смартфона з припискою “репліка”, “китайська” або “Китай”. У цьому випадку виробник не приховує, що продає копію зі слабкими характеристиками, але набагато дешевше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Різниця як реплік сильно відрізняється в залежності від виробника, хоча рівня оригіналу вони не досягають у будь-якому випадку. Деякі усвідомлено купують копії популярних смартфонів за половину вартості або дешевше, якщо згодні миритися з явними відмінностями в начинці заради видимості бренду.

Як відрізнити репліку смартфона від оригіналу?

Найчастіше продавці реплік смартфонів не вказують, що продають копію. Так вони збувають підроблені мобільні пристрої під виглядом оригінальних з великою знижкою, хоча вартість самої копії в реальності набагато нижча за ту, за якою її продають. Цю шахрайську схему можна зустріти при замовленні смартфонів у неперевірених продавців в інтернет-магазинах, а також різних сервісах для продажу (Авіто, Юла і т.і.).

Перевірити, чи справді телефон оригінальний, можна самостійно. Але важливо пам’ятати, що наведені нижче способи окремо не дають стовідсоткової гарантії, тому застосовувати їх варто комплексно – чим більше ознак репліки виявлено, тим вищий шанс того, що смартфон справді підроблений.

Підозріло велика знижка

Вартість смартфона практично завжди є явною ознакою каверзи, так як шахраї намагаються заманити жертв саме великою знижкою. Якщо вона становить понад 20-30% без видимих ​​на те причин (ушкоджень, відколів тощо), то може йтися про спробу продати репліку, а не оригінал.

Зовнішні відмінності

Хоча шахраї навчилися робити практично невідмінні від оригіналу репліки, дрібні риси можуть вказувати на те, що покупець має справу з копією. Так, у підроблених смартфонах часто розрізняються такі деталі:

  • Ширина рамок екрана, додаткові рамки яких немає в оригіналі.
  • Оформлення камери, форма камерного блоку або виріз під передню камеру.
  • Розміщення лотка для SIM-картки.
  • Форма динаміка тощо.

Купуючи смартфон в неофіційних магазинах, зовнішній вигляд моделі рекомендується уважно порівняти з фотографіями оригіналу. Якщо пристрій продається з рук, на підробку можуть вказувати погані знімки смартфона: нечіткі, з низьким рівнем освітлення. Так шахраям простіше приховати факт того, що телефон є підробкою.

Меню та фірмові сервіси

Якщо є можливість, перед покупкою смартфона варто перевірити його меню та встановлені програми. Насамперед, варто звернути увагу на текст та його переклад — у репліках часто неякісно переведені пункти меню, не дотримується регістру літер, а деякі слова можуть бути іншою мовою.

Також варто звернути увагу на вбудовані програми. Багато брендів мають фірмові сервіси, які мають бути встановлені на оригінальному пристрої (фірмова галерея, плеєр, магазин додатків тощо). Якщо вони відсутні, то смартфон може бути фальшивкою.

Характеристики смартфона

Технічні характеристики реплік гірші, ніж в оригінальному пристрої. Тому визначити справжність пристрою можна, якщо порівняти його параметри із заявленими в оригіналі. Спочатку зробити це потрібно через налаштування смартфона: у розділі “Про телефон” вказані деякі його характеристики.

Потім повнішу перевірку варто провести за допомогою спеціалізованих додатків, наприклад, AIDA64 або CPU-Z. Ці програми сканують пристрій і видають всю інформацію про те, якими характеристиками воно має. Якщо вони відрізняються від оригіналу, це вказує на підробку смартфона.

Перевірка за допомогою сторонніх програм

Допомогти визначити підробку можуть інші програми, такі як AnTuTu Officer. Це безкоштовна утиліта, яку необхідно завантажити на “сумнівний” смартфон. Потім потрібно виконати такі дії:

  1. Відкрийте встановлений AnTuTu Officer.
  2. На комп’ютері або іншому смартфоні відкрити сайт y.antutu.com у браузері або перейти за цим посиланням – на відкритій сторінці з’явиться QR-код.
  3. На смартфоні зі скачаною програмою, натиснути на кнопку «Start» і відсканувати QR-код.

У вікні другого смартфону або комп’ютера з’явиться результат перевірки. Якщо в зеленому колі з’явиться слово Good, то телефон оригінальний. Жовте коло зі словом “Unknown” частіше говорить про малу кількість інформації про смартфон, наприклад, це нова або оновлена ​​модель. Червоне коло із фразою “High Copy” вказує на те, що пристрій з великою ймовірністю є підробкою.

Перевірка з IMEI

Це популярний спосіб перевірки, який полягає в тому, щоб звірити індивідуальний код смартфона з виробником. Якщо перевірка пройшла успішна, пристрій має високі шанси виявитися оригіналом. Але і цей спосіб не дає повної гарантії, тому що шахраї можуть прив’язати існуючий IMEI до підробки – це рідкісний випадок, але забувати про нього не варто.

IMEI вказується в різних місцях: у гарантійному талоні, на коробці з пристроєм, на задній кришці, під батареєю та налаштуваннях (у розділі «Про телефон»). IMEI у всіх джерелах має бути однаковим, у чому необхідно переконатися. Після цього на смартфоні потрібно ввести комбінацію *#06# і виклик – на екрані знову з’явився IMEI, який повинен збігатися з тим, що вказано у всіх вище перерахованих місцях. Якщо якийсь код відрізняється, проблема може полягати в тому, що підроблений телефон, документація або коробка.

Деякі бренди смартфонів мають унікальні способи визначення підробок. Розкажемо про деякі з них докладніше.

Як відрізнити репліку смартфона Samsung?

На смартфонах Samsung провести перевірку допоможуть коди сервісу. Якщо ввести будь-яку модель, наприклад код *#1234#, оригінал покаже версію програмного забезпечення, модему та регіону, а копія видасть помилку.

Як розпізнати репліку смартфона Xiaomi?

Будь-який пристрій Xiaomi має 20-значний код безпеки, розташований на задній кришці смартфона або його коробці під напиленням. Якщо ввести його на офіційному сайті компанії в розділі “Перевірка справжності продукту”, система покаже, чи дійсно існує смартфон Xiaomi з таким кодом.

Як визначити репліку смартфонів Huawei та Honor?

Підроблені пристрої Huawei та Honor можна розпізнати не лише за IMEI, але й за S/N – серійним номером. Він також знаходиться в налаштуваннях смартфона в розділі “Про телефон”, на коробці від пристрою та вписаний у гарантійний талон.

Перевіряти справжність смартфона необхідно на офіційному сайті Huawei у розділі “Запит гарантійного статусу” – в ньому необхідно ввести сам S/N та капчу. Якщо після запуску перевірки з’являться дані про телефон та його гарантії, пристрій оригінальний.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.