Чим відрізняється безкоштовний VPN від платного

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто користується VPN для того, щоб відкрити сайт, який не відкривається з якихось причин, або для безпечного та анонімного серфінгу. Зараз багато різних VPN – у вигляді розширення для браузера або окремої програми.

Існують також платні та безкоштовні версії – обговоримо різницю та зробимо підсумок.

Швидкість та якість з’єднання

Безкоштовний VPN не дає жодної гарантії та надається «як є». Якщо послугою користується дуже багато користувачів, то швидкість з’єднання може бути знижена. Платний VPN гарантує високу швидкість та стабільність з’єднання, або ж користувач може просто повернути гроші.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір країни

У безкоштовних сервісів, як правило, вибір країн невеликий — пропонується дещо на вибір, і те, незрозуміло, якою буде з’єднання. Дуже часто безкоштовний VPN є шлюзом на чиємусь сервері, іноді встановлений нелегально.

Платний VPN може надавати на вибір десятки, а то й сотні країн. Багато сервісів дозволяють вибрати ще й потрібний датацентр чи місто будь-якої країни.

Конфіденційність

Що всередині безкоштовного VPN – не знає ніхто. Можливо, він не шифрує ваш трафік і зберігає його для будь-яких своїх цілей. У випадку, якщо ви заходите на сайт за незахищеним протоколом (без https), то все, що ви робили на цьому сайті, теоретично, буде відомо VPN-сервісу.

Платні послуги цінують свою репутацію – використовують сучасні протоколи шифрування і не логують ваші дії.

Відсутність реклами

Будь-яка безкоштовна послуга, яку надає комерційна організація, має якось окупатися. Після встановлення фрі-програми VPN не дивуйтеся, якщо у вашому ПК з’явилася агресивна реклама на різні напівлегальні товари або послуги.

Платний сервіс не вбудовуватиме реклами.

Техпідтримка

У хорошого платного сервісу є технічна підтримка, за допомогою якої можна оперативно вирішити ті чи інші проблеми, або поставити запитання. Фахівці допоможуть вам підібрати сервер, який навіть може збільшити пінг в онлайн-грі, якщо вона розташована за кордоном. Безкоштовне ж часом і жодних контактів немає.

То що вибрати?

Якщо вам епізодично потрібно відвідувати якісь сайти, які у вас не працюють, можна використовувати безкоштовний сервіс. Але якщо вам потрібен VPN для того, щоб бути впевненим у своїй безпеці, а також не мати жодних проблем із підключенням, то потрібно вибирати перевірені варіанти за гроші.

Порада. Якщо ви хочете скористатися VPN, краще вибрати той сервіс, який, крім безкоштовного доступу, надає і платний. Не варто користуватися VPN-одноденками без відгуків та оцінок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.