Чим ноутбук відрізняється від комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ноутбук чи стаціонарний системний блок із монітором? Багатьох хвилює це питання під час виборів комп’ютера. Давайте розберемося разом.

Ноутбук часто програє за потужністю

Звичайно, існують дуже дорогі топові ноутбуки, які можуть конкурувати зі звичайними ПК, але за ті гроші, що коштує лептоп, комп’ютер можна придбати потужніше. Тут все дуже просто – ноутбук дорожче, ніж стаціонарний ПК. Та й часто буває так, що однакові конфігурації комп’ютер і лептоп будуть відрізнятися – другий слабше.

З ноутбуком ви прив’язані до монітора

Купили ви, скажімо, 14-дюймовий ноутбук, а ваша діяльність змінилася. Нічого вже не зробити, крім як міняти лептоп на більший або підключати зовнішній монітор. З комп’ютером все просто — монітор, як правило, коштує дешевше за системний блок.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У ноутбуці є все

У ноутбуці є Wi-Fi, Bluetooth, картридер, камера, мікрофон, колонки, мишка (тачпад), клавіатура. А ось для стаціонарного ПК, можливо, потрібно навіть докуповувати модуль Wi-Fi, хоча більшість користувачів підключають системний блок дротом. Так само й решта периферії. Звичайно, це дрібниця, але в сумі може вдарити по кишені. Наприклад, хороша клавіатура з низькою посадкою клавіш і приємним ходом (як у лептопа) може коштувати близько 1000 гривень. Хороша веб-камера – від 500 гривень.

Ноутбуку автономніший

Якщо у вас відключать електрику, звичайний комп’ютер просто відключиться, що нерідко призводить до втрати незбережених даних. Всередині ноутбук акумулятор, який врятує пристрій від вимкнення енергії. У користувача буде час продовжити та закінчити роботу.

До звичайного системного блоку потрібно буде докуповувати джерело безперебійного живлення, щоб захиститись від подібного. І те, на ньому довго не попрацюєш – ДБЖ створений для того, щоб користувач встиг коректно завершити роботу і вимкнути ПК.

Ноутбук рідко підлягає модернізації

Існують такі моделі лептопів, у яких усі комплектуючі припаяні до плати: накопичувач, пам’ять, процесор. А от стаціонарний ПК можна модернізувати, якщо його придбали з натяком на апгрейд — з «правильною» материнською платою та потужним блоком живлення. А ось ноутбук так покращити вже не завжди вийде. Хороший стаціонарний ПК можна «будувати» у міру появи грошей, а за лептоп потрібно викласти всю суму відразу.

Ноутбуку любить акуратного користувача

Любителям харчуватися за комп’ютером складно — під клавіатурою ноутбука є вся важлива електроніка. Частинки їжі та волога можуть призвести до виходу з ладу лептопа. Зі звичайним ПК все просто — можна замінити клавіатуру та мишу. А ось заміна клавіатури на сучасному ноутбуці у сервіс-центрі може вийти дуже дорого.

Периферія для ноутбука може коштувати дорожче

Наприклад, ви хочете додати ще один жорсткий диск? 99% ноутбуків таке не підтримують, але вихід є зовнішній USB-накопичувач, і він завжди коштуватиме дорожче, ніж HDD або SSD, який встановлюється всередину звичайного системного блоку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.