Що краще в 2022 році: iOS чи Android

Битва iOS vs Android це класичне протистояння. Шанувальники обох операційних систем упевнені, що користуються найкращою, а ось суперник багато в чому програє. Пропонуємо оцінити, які є сильні та слабкі сторони обох операційних систем. А ось хто найкращий у 2022 році: iOS або Android, кожен читач сам вирішить для себе.

Різниця між операційними системами

Складність порівняння та аналізу полягає в тому, що iOS – операційна система, яка офіційно стоїть на продуктах одного виробника та товарах одного цінового сегмента.

Сторонній розробник/виробник не може створити нову оболонку для неї для індивідуального зовнішнього вигляду. Виходить, що всі iPhone, на яких стоїть версія iOS, наприклад, 13, мають однаковий дизайн осі та набір функцій. Можуть бути винятки – коли на застарілій моделі не відображаються фішки, доступні для нових смартфонів.

Андроїд – операційна система з відкритим вихідним кодом. Його можна міняти, додавати візуальні особливості, функції. Це означає, що є різноманітна кількість оболонок з індивідуальними характеристиками.

Наприклад: різні версії Google Pixel UI, Samsung One UI, OnePlus OxygenOS, Xiaomi MIUI, Oppo ColorOS. Вони відрізняються одна від одної. І при детальному аналізі довелося порівнювати кожну з них з iOS.

Можливості та дизайн

Раніше у статті про смартфони ми говорили про те, що зараз дизайн пристроїв усереднений. Усі гаджети приблизно одного розміру (найпопулярніший розмір 6,4 дюйма), форми (із закругленими кутами), з подібним розташуванням кнопок (праворуч). Дизайн самих операційних систем також схожий.

Є віджети, які можна розміщувати на різних робочих столах. Є програми, які можна групувати за папками. У iOS та Android можна вибрати зовнішній вигляд робочого столу та адаптувати під себе. Це може бути просто красива картинка з віджетом часу та погоди, або робочий стіл для розважальних програм. Усі непотрібні віджети та іконки можна прибрати, залишивши лише необхідні.

Звичайно, у iOS та оболонок на Андроїд є відмінності в дизайні та можливостях. Це особливості, притаманні конкретної версії ОС. Наприклад, у новому Apple iPhone 14 Pro і Pro Max немає звичної «чубчика» у верхній частині екрану.

Тепер там “динамічний острів”. Це поле, яке потрібне для розширення робочого простору. З нього можна керувати деякими програмами. Наприклад, перемикати музику. Такої вбудованої фішки у смартфонів на Андроїді немає. Але народні умільці вже зібрали програми, які дозволяють додати острів на Андроїд.

Існує також приклад подібних функцій. Наприклад, Always on Display. Це «завжди увімкнений дисплей». Тепер, навіть якщо ви заблокували екран, на ньому буде видно вибрані віджети. Наприклад, календар. Опція є у iPhone 14 Pro та Pro Max, Mi Note 10 Pro, Xiaomi 12X та багатьох інших смартфонів з OLED екраном.

Зручність

Але яка вісь у результаті зручніша? Питання з каверзою, на яке відповіді немає. Це справа звички. Apple намагається створювати максимально комфортний робочий простір.

Підтвердження цього:

– Новий динамічний острів, що розширює робочий простір;
– режим фокусування, який не дозволить терміновим повідомленням відволікати від роботи. Можна вибрати, хто зможе додзвонитися або надіслати повідомлення у цей період;
– спільний перегляд відео під час дзвінка FaceTime – можливість стати ближче та провести вечір разом, навіть якщо ви далеко та багато іншого.

У смартфонів на Андроїді також є фішки, які спрощують та покращують роботу з ними. Наприклад, можливість:

– Знімати одночасно з двох камер на Samsung s22 – клева фішка для блогерів;
– керувати гаджетами екосистеми Huawei через Device+ у Huawei P50 Pro та інших моделях від цього бренду;
– розділення екрана на Xiaomi. Особливо ефективно та зручно у моделях з великим дисплеєм. Наприклад, Mix Fold.

Кастомізація (зміна шрифту, віджетів, зовнішнього вигляду іконок, вибір теми) доступна тепер користувачам iPhone. Але це не такі глобальні зміни, які закладені в різні андроїдні оболонки від різних виробників.

Безпека даних

Face ID/розпізнавання обличчя, Touch ID/розпізнавання відбитка пальця, графічний та/або числовий пароль — все це є вбудованим у більшості сучасних смартфонів. Як ми писали вище, сьогодні вони максимально усереднені і більшість має схожий набір функцій.

Розпізнавання обличчя не повсюдно зустрічається в Android смартфонах. Тому, якщо є така опція, краще вибирати Айфон.

Для захисту даних у браузері можна використовувати Adblock Browser для Android та Adblock Plus для Safari (iOS). Є програми для шифрування додатків, фото та відео, паролів, нотаток для обох осей. Наприклад: додаток від InShot Inc для Андроїд та Folder Lock для iOS. У магазинах PlayMarket, AppGallery, AppleStore можна завантажити різноманітні утиліти для шифрування важливих даних.

А що про безпеку за можливої ​​втрати?

Всі пристрої можна:

  • знайти на карті (якщо раніше увімкнено відповідну програму. Наприклад: Локатор або Пошук пристрою);
  • віддалено заблокувати;
  • видалено стерти дані з пристрою.

Принцип роботи захисних опцій схожий. Різниця в тому, що виконується це через різні облікові записи: iCloud, Mi обліковий запис, Google обліковий запис.

Але що безпечніше – Android чи iOS? Є думка, що техніка Apple краще захищена. Як видно з прикладів вище, особливості пошуку та блокування втрачених гаджетів приблизно однакові. Як і способи блокування телефону.

Але Apple повністю контролює свою екосистему. У них є єдиний магазин, з якого можна встановити програми, ніхто не вносить поправок у вісь, крім самої компанії. Також команда знаходить та усуває баги оперативно, випускає оновлення системи. Тому iOS менш уразливий.

Безпека Android пристрою багато в чому залежить від свідомості користувача. Якщо людина не зламала систему (не отримала root права), не встановлювала сумнівні збірки та apk-файли, не переходила за шкідливими посиланнями, то швидше за все проблем з безпекою у неї не буде.

Програми та файли

Завантажити потрібні програми можна з різних встановлених магазинів. Але якщо для власників Айфонів доступний тільки AppStore, то на Android можна поставити Play Market, App Gallery, GetApps, RuStore також можна завантажити apk-файл з сайту розробника для самостійної установки. Це означає, що можна отримати доступ до програм, яких немає у попередньо встановленому магазині утиліт.

Музику, картинки, відео тепер на Apple завантажувати простіше, ніж раніше. Наприклад, завантажити потрібне зображення можна безпосередньо із браузера. Є сторонні менеджери для завантаження файлів. Наприклад: eSound Music, Browser and Documents Manager та інші.

Айфон та Андроїд у 2022 році: санкції та обмеження

Протистояння Android та iOS в епоху санкцій продовжується. Хоча з’явилися обмеження, пов’язані зі смартфонами:

  • зникла частина додатків із магазинів утиліт обох систем. Наприклад, додатки банків, які перебувають під санкціями;
  • відключення безконтактної оплати (є нюанси, про які розповідаємо нижче);
  • заборона оплату послуг іноземних компаній.

До нової реальності трохи краще адаптована система Android:

  • якщо програма зникла з магазину, можна встановити apk із сайту розробника. Необхідний софт можна знайти в інших магазинах. Наприклад: AppBrain, Appland, AppValley, APKPure та інші. Встановити їх на Айфон не вдасться;
  • Андроїд можна замінити сервіс безконтактної оплати. Для цього необхідно встановити сервіс Mir Pay та прив’язати карту Мир, яку випускають майже всі банки. Аналогічної платіжної системи для iOS немає. Можна спробувати підключити карту Світ до Apple Pay, але немає гарантії, що вона працюватиме. Є альтернативний варіант – оплата через сервіс СІБПей за QR кодом, щоправда, така функція є не у всіх терміналів;
  • оплата передплат. Для Айфонів навесні працював такий варіант – поповнити баланс мобільного номера, а потім переказати ці гроші на рахунок Apple ID. На момент публікації статті спосіб працює не у всіх користувачів. У випадку з Android можна спробувати оплатити покупки через оператора зв’язку. Але не всі пристрої та тарифні плани дозволяють зробити такий платіж.

Якщо під час кризи ви вирішите освоїти Android і купити новий телефон, то легко зможете перенести дані з Айфона на Андроїд.

Підсумки

Варто вибрати iOS, якщо:

  • не цікавить кастомізація оболонки;
  • важливо знайти універсальний пристрій та немає обмеженого бюджету;
  • не цікаві тонкі налаштування камери, фото та відеозйомки. Хочеться просто натиснути на кнопку і все вийшло чудово;
  • потрібні особливі фішки, які є тільки у айфонів. Наприклад, спеціальний кінорежим з автофокусом, що ковзає за героєм;
  • Важливо наявність Face ID;
  • хочеться більшої захищеності від раптових багів та поломок системи;
  • готові обмежитися програмами, які можна завантажити через AppStore;
  • готові поки що відмовитися від безконтактної оплати.

Варто вибрати Android, якщо:

  • хочеться незвичайну оболонку, більше можливостей, що стосуються кастомізації;
  • обмежений бюджет (наприклад, до 20 000 гривень) та відповідної нової моделі від Apple за ці гроші немає;
  • подобається тонка настройка для фото та відеозйомки, або цікавить якийсь особливий режим. Наприклад, у Huawei P40 Pro є спеціальний режим для зйомки зоряних треків;
  • не боїтеся трохи більшої вразливості;
  • користуєтеся переважно вітчизняними сервісами, програмами (які реально зараз сплатити), використовуєте картку Світ для покупок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.