Чому ноутбук сильно гріється. Основні причини

Спочатку хочу зазначити, що головна причина перегріву ноутбука найчастіше спричинена неправильною його експлуатацією.

Про те, як правильно поводитися зі своїм електронним другом ми писали в одній із наших статей. Рекомендуємо її вивчити. А тепер переходимо до нашої теми.

Ви помітили, що корпус вашого ноутбука став гарячішим під час роботи. Перед тим, як шукати причини вживати заходів, давайте розберемося, а яка нормальна температура комплектуючих ноутбука.

Крім банального фізичного відчуття перегріву, нам потрібно перевірити дані з температурних датчиків. Подивитися температуру можна різними способами. Я особисто волію використовувати GPU-Z. Тут відображається температура і графічного (GPU) і центрального (CPU) процесорів.

Нормальна температура процесора без навантаження становить 30-40 градусів. Відеокарти 35-40. При використанні важких програм температура процесора може піднятися до 65-75 градусів – вище вже не норма, а відеокарти 70-90. Вище – перегрів.

Все, звичайно, дуже залежить від виробників і пікові температури можуть змінюватися. Я вважаю, що нормальна температура відеокарти під час гри у важкі ігри не повинна перевищувати 80 градусів.

Отже, якщо ми бачимо, що за відсутності навантаження ваш процесор або відеокарта сильно гріються або при середньому навантаженні гріються, як при максимальному, то потрібно вирішувати проблему з перегрівом. Тож які у нас можуть бути причини.

Перша причина – пил або інші сторонні предмети в ноутбуці типу пуху волосся і т.п. Вона накопичується з часом і заважає нормальній роботі вентиляторів. Багато користувачів часто просто не звертають на це увагу, не думаючи про те, що ноутбук потребує регулярного обслуговування, як мінімум у вигляді чистої від пилу.

Робити це краще у розібраному вигляді. І ще краще, якщо процедуру виконає спеціаліст. Процедура чищення не дорога і робити її потрібно приблизно раз на півроку. Тож це зовсім не накладно.

Друга причина – висохла термопаста. Заміна термопасти на центральному та графічному процесорах також є важливою частиною процедури обслуговування ноутбука, про яку не можна забувати.

Третя причина – вихід з ладу вентилятора . Вони можуть зламатися банально через знос або через неправильну експлуатацію. Тут вам допоможе сервісний центр. Вентилятор або змажуть, або якщо він вже зовсім зносився – замінять.

Четверта причина – високе навантаження на ноутбук. Наприклад, ви довго працювали з важкими програмами, грали в ігри, потім робили відеорендер. Можливо, ви постійно займаєтеся рендером під час вашої роботи. А цей процес дуже навантажує залізо.

Тому просто давайте вашому ноутбуку відпочити, вимикаючи його на якийсь час. Ну і ще виконуйте рекомендації зі статті, посилання на яку ми навели вище.

П’ята причина – розігнаний процесор . Якщо ви або інший власник ноутбука намагався збільшити його продуктивність, то температура теж може підскочити.

Якщо вас це не влаштовує, просто поверніть частоти процесора у вихідний стан. Не знаєте як: знову ж таки вам дорога до майстра.

Не забувайте підписуватися на наш канал, адже попереду ще безліч цікавої та корисної інформації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.