Відновлені смартфони: що це таке і чи небезпечно їх купувати

Багато торгових майданчиків, окрім нових телефонів, пропонують покупцям відновлені пристрої. Що це за гаджети, що означає «відновлені» і наскільки вигідним є таке придбання?

Ми не обговорюватимемо причину нових тенденцій, але варто сказати, що популярність відновлених пристроїв постійно зростає. Так, у салонах «Мегафон» за вересень 2022 року продаж таких телефонів зріс на 63%, а в жовтні на 40% порівняно з минулим місяцем і так далі. Такі ж зміни відбуваються практично у всіх магазинах, які здійснюють продаж смартфонів.

Цього року ринок уживаної техніки вражає своєю динамікою. Можливо, причиною цього є санкції зі зростанням цін і побоювання, що нової техніки скоро може взагалі не бути. Як би там не було, люди скуповують уживані смартфони дедалі активніше.

Що таке «відновлений»

По суті так називають будь-яку техніку, яка повернулася продавцю, а потім і виробнику, була відремонтована і повторно відправлена ​​в торговельну мережу для продажу. Напис «Refurbished» часто зустрічається на етикетках у магазинах або на інтернет-майданчиках, а ціна буде значно нижчою, ніж на такий самий пристрій, але новий. Різниця щонайменше 10-15%.

Взагалі все, що розпакували і дістали з коробки, новим вже не вважається. Не факт, що телефоном, який називають відновленим, взагалі хтось користувався. Навіть якщо ним користувалися, але виявили заводський брак або якусь несправність, яка вважається гарантійним випадком, такий смартфон відправляють на ремонт.

Плюси і мінуси

Купуючи відновлений телефон, ви не побачите, як довго ним користувалися, яка була несправність тощо. Пристрій працюватиме як новий. Звичайно, можуть бути невеликі потертості та інші візуальні докази того, що у ваших руках пристрій б/в.

Якщо ж ви помітили проблеми в роботі смартфона, то він точно не відновлений, і вас намагаються надути. У цьому й різниця між відновленим і просто б/в. У першому випадку виробник гарантує, що смартфон справний, а в другому вам доведеться повірити на слово. До речі, просто б/в пристрої дешевше відновлені на 20-40%.

Що ще відрізняє відновлений смартфон, так це гарантія того, що пристрій буде відв’язаний від усіх облікових записів, а в галереї не буде відео з кошенятами. Жодних особистих даних попереднього користувача.

Чи всі відновлені пристрої однаково гарні

Тут не все так просто. Відновлені пристрої мають певну градацію за ступенем пошкоджень, які не впливають на роботу.

A — треба бути експертом, щоб відрізнити такий пристрій від нового.

B можуть бути невеликі подряпини або потертості на корпусі, або батарея тримає на 15 хвилин менше і т.п.

C – очевидно, що пристроєм користувалися, при цьому дефекти ніяк не впливають на роботу.

D – може бути незначна несправність (не працює фронтальна камера тощо)

Друга класифікація вказує на те, хто займався ремонтом, а точніше відновлював пристрій:

  1. Виробник. Такий варіант більш надійний, тому що пристрій перепродують з гарантією на 6-12 місяців, і компанії не псуватимуть ім’я неякісним ремонтом.
  2. Продавець. Тут важче. Пристрої ремонтує майстер, з яким торгова точка укладає договір. Далі сам салон чи майстер продають пристрій на інтернет-майданчиках або в тому самому салоні.

Ті, хто хоч раз користувався відновленим смартфоном, скажуть, що він ніяк не відрізняється від нового, не рахуючи приємно низької вартості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.