Якими будуть смартфони у 2023 році. Прогноз від iTechua

2022 рік, що проходить, прославився не тільки важкими подіями, а й застоєм у світі електроніки. Криза ідей і напівпровідників змусила виробників економити, що призвело до того, що нинішні гаджети виявилися нічим не кращими за минулорічні, а місцями навіть гірші. Наскільки зміниться ця ситуація наступного року, сказати важко: щоб передбачити вирішення геополітичних та економічних проблем, потрібно бути воістину провидцем. Однак деякі особливості майбутніх смартфонів видно вже зараз, і саме про них я вам розповім.

Пам’яті багато не буває

ASUS Zenfone 9 – маленький, а 16 ГБ ОЗG має!

Нові версії системи та софту стають більш вимогливими не лише до процесорів, а й до кількості пам’яті. Якщо п’ять років тому ми могли спокійно виживати на 32 ГБ пам’яті, то зараз такої ємності буде замало навіть для бюджетних телефонів. Олії у вогонь підливають і QuadBayer-камери, знімки яких у повній якості можуть займати десятки мегабайт. Кілька місяців активних зйомок – і пам’ять забита.

З цієї причини в 2023 смартфони почнуть отримувати ще більше пам’яті. Для дорогих флагманів нормою стане конфігурація 16/256, а моделі у класі 100-200 доларів із накопичувачем менше ніж на 64 ГБ практично зникнуть з ринку.

Продовжуємо хворіти на мегапікселі

Рік тому я писав, що з телефонів почнуть зникати 108-мегапіксельні камери. На жаль, цього не трапилося: багато китайських марок досі ставлять у свої смартфони-середнячки такі сенсори, розраховуючи залучити необізнаного покупця. Більше того, Samsung пішла далі і розробила 200-мегапіксельний датчик, сенс у якого один: зробити хорошу фотографію на 50 МП, об’єднавши чотири субпікселі в один.

Таким чином, 2023-й прославиться як рік засилля матриць з величезною кількістю мегапікселів. Втім, їх використання досі не означає хорошої якості. Багато залежить від встановленої оптики, процесора, цифрової обробки. Деякі фірми досі не справляються: наприклад, у Infinix Zero Ultra від цієї 200-мегапіксельної камери немає жодного сенсу, знімає вона посередньо.

Третій ешелон наздоганяє

Якщо раніше фірми третього ешелону відставали від іменитих приблизно на два роки, то зараз дистанція між ними знизилася до мінімуму. Купуючи умовний Umidigi, ви отримуєте все те саме, що і в якомусь Realme: 120-герцовий дисплей, камери різного пошиття, підтримка 5G і процесор Dimensity. Виконання у таких товаришів все ще кульгає, але щодо оснащення претензій до них немає, тим більше, що багато проблем так чи інакше компенсуються низькою ціною.

Незмінним залишиться тільки одне: маловідомі марки так і займатимуть дві добре освоєні ніші — початковий клас до 150 доларів і сегмент захищених смартфонів, де моделі “серйозних” брендів коштують дорожче. Лізти в середній і тим більше в топовий сегмент їм безглуздо: витрати просто не окупляться.

Гонка тонких рамок

Живе фото Xiaomi 13 та 13 Pro

Здавалося б, який сенс мірятися завтовшки рамок навколо екрана, коли всі смартфони спереду і так не відрізниш? Однак компанії в період кризи ідей не вигадують нічого кращого, як хвалитися ілюзорними здобутками. “Ми прибрали з нижньої рамки ще пару міліметрів!” — вихваляється черговий рекламний постер Xiaomi 13. І ніхто не задумався ні про хибні натискання, ні про те, що Apple побила всі рекорди в iPhone X.

Але спробуємо знайти в цьому і свої плюси. Рано чи пізно всі “флагманські” технології починають доходити до дешевших смартфонів, а це означає, що і бюджетники поступово перестануть дратувати величезними “підборіддями” та краплеподібними вирізами.

USB Type-C навіть у кнопочниках

Кілька місяців тому Єврокомісія прийняла USB Type-C як єдиний роз’єм для зарядки. Це означає, що з 2024 року його присутність буде обов’язковою для всієї електроніки, яка постачається до Європи. Фактично виробникам вказали на те, що MicroUSB – “негативний знак якості”, який серйозні бренди використовувати не повинні.

Компанії це добре розуміють, тому актуальний порт зараз можна зустріти як у смартфонах початкового рівня, так і в кнопочниках. За прикладами далеко ходити не треба: у недорогих дзвонилках Panasonic, які недавно з’явилися на європейському ринку, якраз використовується роз’єм Type-C. Росію теж не обділили: у нас такі телефони пропонує і зарубіжна Philips та “місцева” BQ. У майбутньому застарілий MicroUSB залишиться лише долею “підвальних” фірм, що везуть свою техніку манівцями або зовсім відсутніх в країнах “першого світу”.

А чого ви очікуєте від смартфонів у 2023 році?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я