Як почистити смартфон від сміття

Позбавлятися від сміття на смартфоні необхідно комплексно, адже згодом воно починає накопичуватися в різних місцях мобільного пристрою.

Очищення кешу додатків

Під час роботи всі програми зберігають тимчасові файли – вони потрібні для більш швидкого завантаження даних, але власними силами не мають цінності. Тим не менш, кеш займає вільне місце, а значить його потрібно час від часу очищати. Зробити це можна в налаштуваннях смартфона:

  1. У розділі “Програми” необхідно вибрати будь-яку програму.
  2. У пункті «Використання пам’яті» виберіть «Очистити кеш».

Ці ж дії необхідно зробити і з іншими програмами.

Вбудовані програми для очищення

Сторонні оптимізатори, що обіцяють комплексне очищення смартфона натисканням однієї кнопки, часто сильно навантажують пристрій, а більшість їх функцій простіше виконати вручну або за допомогою вбудованих засобів. На багатьох смартфонах, наприклад брендів Huawei, Honor, Oppo, realme та інших, є встановлений диспетчер телефону.

Ця програма дозволяє очистити пам’ять від сміття і без завантаження сторонніх програм. Для цього в диспетчері необхідно знайти дію Оптимізувати або Звільнити місце в пам’яті. Тут же можна очистити кеш усіх програм однією дією.

Очищення даних програм

У тому ж розділі, де можна очистити кеш програми, є дія видалення його даних. Програма може засмічувати пам’ять, якщо часто автоматично завантажує різний контент (фото, відео, музику, карти) для швидкого завантаження наступного разу. За потреби ці дані можна видалити, натиснувши на відповідну дію в розділі «Використання пам’яті» в установках програми.

Папка «Завантаження»

Непотрібні файли можуть зберігатися в папці “Завантаження” або “Downloads”, яку можна знайти у менеджері файлів. Туди відправляються всі завантажені файли з браузерів та деяких інших програм. Щоб позбавитися від сміття, необхідно відкрити цю папку та вручну перевірити, чи є в ній непотрібні, застарілі або випадково завантажені файли.

Очищення кешу браузера

Завантажені в браузері файли також залишаються у його кеші. Видалити тимчасові файли можна в налаштуваннях цієї програми у розділі «Очистити історію». Наприклад, у браузері Chrome цей пункт знаходиться в налаштуваннях у пункті «Конфіденційність та безпека». Користувачеві необхідно встановити галочки навпроти всіх пунктів, які він хоче очистити, а потім натиснути на дію «Видалити дані».

Видалення файлів месенджерів

Багато месенджерів мають функцію, яка автоматично завантажує на згадку смартфона всі отримані в чатах файли — картинки, відео, аудіо та інші. Найчастіше користувачі стикаються з тим, що пам’ять смартфона забиває WhatsApp і Telegram . Очистити сміття, збережене цими месенджерами, можна або в налаштуваннях, або в однойменних папках додатків, які знаходяться в менеджері файлів.

Аналізатори пам’яті

Іноді сміття накопичується у папках, які стандартними способами виявити не виходить. У цьому випадку слід просканувати телефон сторонніми аналізаторами пам’яті, такими як DiskUsage та інші. У них користувач зможе відсортувати папки за розміром, щоб зрозуміти, де можуть зберігатися непотрібні файли.

Видалення папки Thumbnails

У папці Thumbnails зберігаються різні ескізи зображень і фотографій, які потрібні для їхнього швидкого завантаження. При цьому їх безпечно видаляти, а об’єм звільненої в такий спосіб пам’яті може досягати кількох гігабайт. Thumbnails можна знайти у папці DCIM у внутрішній пам’яті смартфона.

Видалення дублікатів файлів

Сміттям у пам’яті смартфона виступають і дубльовані файли, наприклад, випадково завантажені двічі. Знайти та видалити їх можна вручну, а також за допомогою вбудованих засобів – диспетчера телефону. Якщо такої програми немає, то можуть допомогти сторонні програми, що виконують функції пошуку дублікатів.

Скидання до заводських налаштувань

Один із найшвидших, але при цьому і найкардинальніший спосіб позбутися сміття в пам’яті смартфона — скинути його до заводських налаштувань. В результаті з телефону видаляється вся інформація, а потрібні файли, які необхідно зберегти, знадобиться заздалегідь перенести в сховище хмар або на сторонній носій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я