Шкідливі поради: що зробити зі смартфоном, щоб він вийшов з ладу

Ми часто чуємо поради про те, що не можна робити зі смартфоном. Такі звучать нудно, та й віриться в них іноді важко. Тому давайте разом поглянемо на ситуацію з іншого ракурсу. Сьогодні буде добірка шкідливих порад: що потрібно для того, щоб смартфон практично вийшов з ладу? Підійде тим, хто хоче витратити гроші на новий мобільник.

Підкреслимо: наш матеріал має освітній характер, його мета – допомогти користувачам уникнути проблем з електронними пристроями. В іронічній манері розповідаємо про деякі непоправні наслідки неправильного використання смартфонів.

1. Не використовуйте чохли та захисні плівки

Найпростіша і найдоступніша шкідлива порада. Якщо ви відмовитеся від захисної плівки, кольори на екрані стануть трохи яскравішими і контрастнішими, а пальці будуть ковзати з великим комфортом – олеофобне покриття тільки допоможе.

Захисне скло зараз робить з особливо міцних матеріалів, воно досить ефективно справляється з незначними пошкодженнями (якщо ви, звичайно, не носите мобільник в одній кишені зі зв’язкою ключів і склерометром на додачу). Через місяці та роки, правда, практично будь-яке скло покривається легким нальотом мікро подряпин.

Що стосується чохлів, то вони лише додають смартфону вантажності: витончений мобільник вже не такий витончений. Так, у разі падіння апарат у чохлі з більшою часткою ймовірності залишиться цілим, пластик чи скло не тріснуть, а рамка не погнеться, сколів не буде. Але про красу чітких ліній корпусу iPhone доведеться забути.

2. Найчастіше занурюйте смартфон у воду. Краще – солону

Виробники часто вказують в описах смартфонів: мовляв, витримує занурення на метрову глибину протягом хвилини, відповідає стандартам волого- та пилозахисту, нічого не боїться. Правда, поруч часто можна побачити виноску, в якій підкреслюється, що води краще все ж таки уникати, а якщо водні процедури трапилися, апарат потрібно просушити (але там ні слова про те, що смартфон потрібно покласти в рис, тому що цей метод не працює) .

Однак ви можете не слухати і смартфон, що впав у ванну (що потрапив під сильний дощ або занурився в річку), майже відразу ставити на зарядку, а в 3,5-мм роз’єм вставляти навушники. З певною часткою ймовірності нічого не станеться. З такою ж — щось закоротить чи окислиться, а за кілька днів з’являться проблеми. І, до речі, що довше девайс у воді, то більше він натягне її всередину.

Правильніше, звичайно, протерти вимкнений смартфон і продути повітрям роз’єми (підійде і пилосос, тільки потрібно дістати сімку і все, що може відірватися), якщо на них немає заглушок, що запобігають попаданню вологи. Або відразу бігти в сервіс, якщо смартфон не має захисту від вологи. Але це шкідливі поради.

Солона вода – окрема тема. Хороша новина (як би): сіль залишиться у всіх закутках, роз’ємах та порожнинах смартфона назавжди. Звичайно, ви можете додатково вимочити вологозахищений мобільник у прісній воді та просушити його, але допоможе це лише частково, тому що навіть захищений телефон може почати набирати воду, навіть солону. Другий варіант — здати мобільник на повне чищення, але це навіть не панацея у випадку із солоною водою: швидше за все, смартфон програє.

Так що більше підводних селфі!

3. Обов’язково розряджайте акумулятор в нуль і заряджайте ніч безперервно

Говорять, сучасні акумулятори стійкі до неправильної експлуатації, але це не зовсім так. Один із способів домогтися прискореної деградації батареї сучасного смартфона — це дотримуватися порад з кінця 90-х — початку нульових. Так, після покупки новий смартфон потрібно висадити до нуля, потім зарядити повністю, повторити кілька разів. Раніше так “розгойдували” батареї, щоб вони не “забували” ємність. Заряджати, звичайно, теж краще лише до 100%. А щоб, напевно, мобільник варто залишити в розетці на ніч.

Це суперечить рекомендаціям виробників смартфонів та технічних фахівців, які просять заряджати мобільники приблизно до 80—90%, не залишати їх на зарядці довше, ніж треба, і опираються повній розрядці акумуляторів.

Зробимо уточнення: сучасні зарядки, акумулятори та ПО смартфонів вміють перекривати струм після досягнення батареєю 100% (процес також уповільнюється в міру наближення до максимуму) і зазвичай не намагаються заповнювати кожну десяту частку відсотка енергії, витраченої мобільним телефоном в режимі очікування. .

Повна розрядка, у свою чергу, тягне за собою деградацію акумулятора (приводить до поступового зниження його ємності та ефективності). Тому й існує рекомендація не розряджати смартфон нижче 20%. Не слідуйте їй, якщо вам хочеться витратити гроші на новенький мобільний телефон або на заміну батареї – знімні зараз рідкість, і в самого навряд чи вийде. Хоча об’єктивно такий спосіб «вбивства» акумулятора вимагатиме багато часу.

Найкращий варіант, до речі, — це залишити увімкненим майже розряджений телефон, дочекатися, коли він вимкнеться остаточно, і залишити в такому вигляді на рік. Є деякі шанси, що він вже не ввімкнеться або після підзарядки акумулятор сідатиме зі швидкістю Усейна Болта.

4. Як слід нагрівайте смартфон – батарея скаже спасибі (насправді ні)

Смартфон не дуже добре почувається як на спеці, так і в сильному холоді — пам’ятайте це. З одного боку, акумуляторам легше живеться в прохолоді, з іншого боку, сильний холод зупиняє процеси батареї.

Тому акумулятор при сильному температурному мінусі просто перестане заряджатися, але, зігрівшись, повернеться в лад цілим і неушкодженим (зазвичай). Те саме стосується роботи процесора: іони в батареї сповільняться, енергії стане менше, з’являться «гальма». Але нам цей варіант не дуже підходить (він проходить), тому розглянемо нижче сценарій з нагріванням.

При низькій температурі, до речі, починають пустувати і екрани. У зображення може з’явитися шлейф, картинка гальмуватиме, а сенсорна панель — реагуватиме як лінивець Бліц із «Зверополіса» (тобто не відразу, але охоче).

А ось що напевно погано переносить мобільник (насамперед його акумулятор, хоча й інші компоненти можуть страждати), то це спеку. Причина криється у фізичних та хімічних реакціях: при тривалому впливі високої температури починається руйнування електроліту, він не справляється з передачею енергії, одночасно починається деградація акумулятора, чий ресурс у циклах заряду/розряду кардинально знижується.

Тому і існують рекомендації не залишати смартфон на сонці (особливо на панелі приладів в машині влітку), не заряджати одночасно з виконанням вимог до ресурсів завдань.

5. Вставляйте кабель у роз’єм зарядки смартфона з усієї сили та прокручуйте

Відмова від miniUSB і microUSB (і різного роду пропрієтарних роз’ємів) на користь Type-C помітно ускладнила життя тих, хто готовий на все задля поломки мобільного телефону. Однак деякі можливості залишилися.

Найпростіше зі старими планшетами та смартфонами з microUSB: у вас є шанси 50 на 50 вставити кабель неправильно. Так що, якщо штекер заходить насилу, не варто перевіряти правильність його розташування (втрачати дорогоцінні три секунди) – потрібно натиснути як слід.

З USB Type-C (у якого немає верху та низу) доведеться постаратися трохи більше. По-перше, краще придбати кабель без назви та упаковки за мінімальною з можливих ціною. Самі конектори у них бувають довільної довжини, трапляються й варіації форми — є шанс зашкодити роз’єму вже на цьому етапі.

По-друге, кабель потрібно вставляти під кутом, попутно перевіряючи, повертаючи ним убік, чи деформує він контактний майданчик усередині. Висмикувати кабель також стоїть під кутом, тримаючи за провід подалі від конектора – так ви підвищуєте шанси зламати пристрій або пошкодити жили кабелю.

6. Розженіть смартфон по максимуму

Завершимо перелік шкідливих порад не зовсім звичайним способом вивести з ладу смартфон. Неймовірно, але факт: як і комп’ютери, смартфони піддаються розгону. Для цього, правда, потрібно трохи більше зусиль, тому що оверклокінгу доступний лише в спеціальних збірках ПЗ – змінених і зазвичай неофіційних прошивках для деяких смартфонів (це актуально для Android-мобільників).

При розгоні системи, щоправда, доведеться миритися з підвищеним нагріванням, побічні дії якого описані вище. Також доведеться забути про гарантійні зобов’язання продавця перед вами (втім, це стосується майже всіх пунктів вище).

Встановивши спеціалізоване складання, можна пограти з налаштуваннями режиму роботи компонентів, як слід прогрів їх, адже виробник не передбачав такої можливості. Ймовірно, смартфон почне працювати швидше, але радіти ентузіаст, який пройшов усі етапи підготовки до розгону пристрою, ймовірно, буде недовго.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.