Чому зі смартфона не можна видаляти рідні програми

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість смартфонів “з коробки” забиті цілим списком програм, які багато хто захоче видалити. Розкажемо, чому найчастіше це зробити не можна, і які обхідні способи існують.

Чому зі смартфона не видаляються рідні програми?

Багато встановлених на телефон програм не можна видалити звичайним способом. У їхніх налаштуваннях замість кнопки «Видалити» доступна лише дія «Вимкнути» — це означає, що програма не працюватиме, але не зникне повністю з пристрою. Усі дані залишаться в пам’яті пристрою.

Таке рішення рідко влаштовує користувачів, адже найчастіше встановлені програми видаляють, щоб звільнити пам’ять смартфона і позбутися непотрібних програм. Рідше це роблять, щоб замінити рідну програму на іншу, більш відповідну за функціями чи дизайном.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Доступ до видалення більшості попередньо встановлених програм відсутній з простої причини – з міркувань безпеки. Багато програм є системними, вони безпосередньо впливають на працездатність пристрою. Якщо дозволити користувачам вільно їх видаляти, смартфон може почати працювати некоректно або зовсім не ввімкнеться.

Деякі програми хоч і не належать до системних, але впливають на роботу системних процесів телефону. Інші програми пов’язані один з одним, тому видалення однієї програми негативно позначиться на роботі іншої. Тому багато користувачів, які видали деякі на вигляд непотрібні програми за допомогою обхідних шляхів, натикалися на проблеми з роботою інших програм – галереї, банківських додатків і т.д.

З цієї причини видаляти рідні програми зі смартфона цілком може бути небезпечно, тому що немає жодних гарантій, що видалення не вплине на нормальну роботу мобільного пристрою.

Як можна видалити рідні програми зі смартфона?

Видалити системні або інші встановлені програми з телефону простим способом не вдасться. Виробник навмисно ускладнив процес отримання доступу до програм без яких смартфон може перестати працювати. Єдиний спосіб повністю видалити програму (разом з усіма її даними) з телефону – отримання root-прав.

Цей процес як трудомісткий, а й пов’язані з різними ризиками. Помилки при отриманні root-доступу, а також випадкове видалення системних файлів та папок спричинять те, що смартфон перестане нормально працювати. У цьому випадку його гарантійний ремонт зробити не вийде, тому що будь-які проблеми, що виникли через отримання root-прав, позбавляють власника гарантії на смартфон.

З активованими root-правами на телефоні можуть перестати працювати банківські програми, так як пристрій, що рутується, стає більш вразливим до шкідливих програм і вірусів. Відбувається це через відключення кількох системних механізмів захисту.

Таким чином, видалення системних програм може стати причиною некоректної роботи інших програм або смартфона в цілому. Виправити це можна не завжди, але в багатьох випадках допомагає скидання смартфона до заводських налаштувань – після нього системні програми відновлюються і знову починають працювати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.