Телефон впав у воду — що треба зробити одразу, а що потім

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

смартфон, що впав у воду, найчастіше вимагає втручання фахівців для його реанімації. Однак можна виконати кілька дій, щоб запобігти поломці.

Що робити, якщо смартфон щойно впав у воду?

Перша допомога телефону, що потонув, повинна бути надана негайно. Перш за все, пристрій потрібно витягнути з води та вимкнути. Потім зняти чохол, щоб видалити воду, що потрапила під нього.

Якщо можливо, потрібно зняти задню кришку та вийняти акумулятор. Однак найчастіше на сучасних смартфонах кришка незнімна, тому варто перейти до інших його частин – SIM-карт та microSD-карти. Їх також потрібно витягнути та витерти сухою тканиною бажано з мікрофібри.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сам смартфон також необхідно протерти, щоб позбавитися рідини. Продувати його не рекомендується, тому воду з роз’ємів можна спробувати видалити тонкою тканиною, одягненою на зубочистку або шпильку для волосся.

Важливо! На цьому етапі смартфон найдоцільніше віднести до сервісного центру — тільки там його зможуть розібрати та просушити повністю. Якщо такої можливості немає, залишається намагатися врятувати його самостійно.

Після всіх підготовчих дій мобільний пристрій потрібно залишити на рівній поверхні в теплому приміщенні щонайменше на 24 години. На жаль, найчастіше навіть доби не вистачає, щоби повністю висушити пристрій. Якщо смартфон промок ґрунтовно, то рідина могла потрапити всередину – там вона сохне ще кілька днів. Упродовж цього часу пристрій не рекомендується чіпати, переміщувати або вмикати.

Чого не можна робити з намоклим смартфоном?

Деякі дії можуть лише посилити стан телефону, що впав у воду. Так, власнику вкрай не рекомендується:

  1. Підключати телефон до зарядки або намагатися увімкнути – великий ризик короткого замикання.
  2. Намагатися самостійно розібрати пристрій без належного досвіду та інструментів.
  3. Натискати на кнопки, тиснути на екран та іншими способами перевіряти працездатність телефону – такі маніпуляції можуть призвести до того, що рідина всередині пристрою лише сильніше розподілиться за його мікросхемами.
  4. Використовувати гаряче повітря, фен або пряме сонячне проміння для просушування. Також не варто залишати смартфон на гарячій батареї.
  5. Використовувати для видалення рідини папір, оскільки її шматочки можуть залишитися в роз’ємах пристрою.

Чому телефон перестав працювати?

Трапляється і так, що телефон, що впав у воду, спочатку працював, але потім з ладу вийшли або його окремі частини (екран, динамік, сенсор і т.д.), або пристрій повністю. Це відбувається через те, що рідина, що потрапила всередину, хоч і висохла, але окислила контакти. У такій ситуації врятувати смартфон можуть лише у сервісному центрі — там пристрій повністю розберуть, щоб дізнатися, які саме деталі необхідно замінити чи очистити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.