Як безпечно користуватися громадськими мережами Wi-Fi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ПРОТОКОЛ HTTPS

У наші дні користуватися загальнодоступним Wi-Fi з’єднанням стало безпечніше, ніж, скажімо, років 6 тому. Адже більшість веб-сайтів зашифровано за допомогою протоколу HTTPS. Якщо URL-адреса містить HTTPS, будь-які дані, що надсилаються через Інтернет, зашифровуються в безглуздий рядок букв і цифр, який не зможуть розшифрувати «перехоплювачі».

Однак під час підключення до незахищеної загальнодоступної мережі Wi-Fi (Hot spot) у кафе чи торговому центрі зламати ноутбук чи мобільний пристрій досить просто. І тоді хакери можуть читати ваші електронні листи, красти паролі та навіть отримувати логіни від облікових записів.

Майже всі хотспоти мають системи авторизації з метою забезпечення захисту, але шахраї можуть поставити свої ретранслятори. І тоді люди думають, що підключилися до громадської мережі роздачі інтернету, а фактом весь трафік йде через шахраїв.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ВИДИ ХАКЕРСЬКИХ АТАК

Багато користувачів навіть не підозрюють про небезпеки, пов’язані з використанням загальнодоступного Wi-Fi:

  • Атаки «Людина посередині»
  • Атака «Злий двійник»
  • Fake Wi-Fi Hotspot (приманка)
  • Аналізатор трафіку (sniffing)
  • Перехоплення (sidejacking)
  • Прослуховування
  • Розповсюдження шкідливих програм

З цього списку здатність зловмисника «вклинитися» між вами та точкою Hot spot становить найбільший ризик. Таким чином, обмін інформацією відбуватиметься не з точкою доступу, а витікатиме хакеру.

ЯК БЕЗПЕЧНО ПРАЦЮВАТИ З ГРОМАДСЬКИМИ МЕРЕЖАМИ WI-FI

Використовуйте VPN

Один із найкращих способів захистити вашу інформацію в загальнодоступній мережі Wi-Fi – це інвестувати у віртуальну приватну мережу, більш відому як VPN. Вона забезпечить зашифроване з’єднання між вашим пристроєм та Інтернетом. Ви можете вибрати та завантажити програму в AppStore або Google Play та оформити платну передплату — наприклад, на Astril VPN, NordVPN, ExpressVPN — та інші, згідно з оглядами в Інтернеті.

Переключіть свій смартфон у режимі модему

Більшість сучасних телефонів мають функцію «Точка доступу», хоча оператори зв’язку можуть стягувати за це плату. Таким чином, ви можете «роздати» доступ до Інтернету іншим пристроям, які підключатимуться до вашого телефону-модему за паролем.

Перевіряйте безпеку сайту

Щоразу, коли ви підключаєтеся до веб-сайту через загальнодоступну мережу Wi-Fi, переконайтеся, що ви бачите HTTPS в адресному рядку і піктограму замка. Ніколи не переглядайте веб-сайти HTTP у загальнодоступній мережі Wi-Fi.

Налаштуйте двофакторну автентифікацію

Якщо ресурс пропонує цей додатковий рівень безпеки під час входу до системи, скористайтеся ним. Двофакторна автентифікація просто означає, що після того, як ви введете свій пароль (перший фактор), вам потрібно буде вказати другий фактор, щоб довести, що ви той, за кого себе видаєте.

Є кілька способів підтвердити свою особистість. Найбільш поширеним є введення коду з SMS-повідомлення або електронного листа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.