Чи може швидка зарядка «вбити» акумулятор смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Xiaomi офіційно неодноразово заявляли, що швидка зарядка Quick Charge вдвічі зменшує загальну кількість циклів заряду/розряду акумулятора. Як відомо, довговічність АКБ завжди залежить від цього показника. З іншого боку, в компанії Apple стверджують, що швидка зарядка знижує довговічність батареї на 20%.

То кому ж вірити? Сучасні гаджети часто мають функцію Quick Charge, здатну буквально за 10-15 хвилин підзарядити 50% і іноді 80% ємності акумулятора.

Як працює Quick Charge

Швидка зарядка справді стала дуже зручною і дозволяє максимально швидко заряджати смартфон за рахунок підвищеної потужності. Такі новинки ринку як Xiaomi 12 Pro оснащують надшвидкою зарядкою на 120W та 210W. Останні тести показали, що ємність 5000 мАг можна заповнити лише за 15 хвилин.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Принцип роботи швидкої зарядки досить простий: розробники просто збільшили силу струму (іноді напруга) для збільшення потужності. Якщо звичайне зарядне використовує напругу до 5 В з силою струму 2.5 А, Quick Charge використовує більш серйозні параметри – 20 В і 5А.

Також важливо враховувати не просто збільшення струму, що часто забувають «експерти». Справа в тому, що під час роботи швидкої зарядки в смартфоні відбувається перетворення підвищеної напруги на стандартне 5 В. Саме така напруга подається на комірки акумулятора. При цьому струм на батарею зростає майже 3-4 рази, аж до 20А, хоч короткочасно.

Що ми отримуємо через такі перетворення?

Правильно – сильне розігрівання пристрою, а ще «удар» по начинці смартфона, яка гріється в 2-3 рази більше, ніж при звичайній роботі.

Всі ці процеси явно грають не на користь «заліза» смартфона та акумуляторної батареї. Звичайно, сучасні гаджети мають вбудовані «розумні» системи захисту, але це не скасовує факту зниження довговічності.

Коли швидка зарядка може “вбити” смартфон?

Виробники не особливо думають про термін експлуатації, адже в середньому смартфоном користуються не більше 2 років, після чого купують новий пристрій або змінюють АКБ. Насправді проблема не критичного характеру, але в деяких випадках швидка зарядка може вплинути на роботу пристрою.

Наприклад, у процесі швидкого заряду не рекомендується використовувати смартфон. Пристрій автоматично переходить у спеціальний режим захисту, а процесор та дисплей лише додають градуси тепла. Теоретично ці теплові процеси можуть призвести до критичного розігріву пристрою, а далі починає процес деградації АКБ.

Особливу увагу слід приділити смартфонам із надшвидкою зарядкою – понад 60W. До речі, через підвищені ризики великі виробники (Samsung, Apple) не прагнуть підвищувати напругу і струм до критичних позначок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.