ІЧ-порт у смартфонах — чи актуально 2022 року

Деякі смартфони досі випускаються із вбудованим ІЧ-портом. Розкажемо, навіщо він потрібен у 2022 році, і варто звертати увагу на його наявність при покупці смартфона.

Навіщо потрібний ІЧ-порт у смартфоні?

Інфрачервоний порт у мобільних пристроях є невеликою лампочкою, вбудованою в корпус. Якщо раніше цей випромінювач використовувався передачі даних (зображень, мелодій тощо.) між двома телефонами з допомогою інфрачервоного випромінювання, то згодом з’явилися зручніші способи обміну інформацією — інтернет, Bluetooth, Wi-Fi.

В результаті основна функція ІЧ-порту змінилася — він більше не працює на прийом, але все ще випромінює інфрачервоне світло. За рахунок цього за його допомогою можна керувати будь-якою побутовою технікою в будинку, для роботи якого потрібний пульт. Простими словами, смартфон з ІЧ-портом може замінити пульт дистанційного керування практично від будь-якого пристрою: телевізора, приставки, кондиціонера, розумних гаджетів (робота-пилососа, холодильника, камери, колонки) і т.і.

Головні вимоги для роботи смартфона в ролі пульта – відсутність перешкод та невелика відстань між телефоном та технікою. В іншому, діяти потрібно так само, як і зі звичайним пультом – направити телефон у бік техніки тією стороною, де розташований випромінювач (найчастіше верхньою гранню смартфона).

Використання смартфона з ІЧ-портом значно полегшить життя власникам кількох пристроїв із дистанційним керуванням:

  1. Смартфон дозволяє “зберігати” всі пульти в одному місці.
  2. Мобільний пристрій завжди під рукою, в той час, як пульти в будинку часто губляться.

Для керування технікою за допомогою смартфона з ІЧ-портом знадобиться спеціалізована програма. Більшість брендів, які займаються виробництвом пристроїв із інфрачервоним випромінювачем, розробляють власні програми. Наприклад, у Xiaomi є встановлений додаток “Мій пульт”, а на смартфонах Huawei доступна програма “Smart Controller”. Є й універсальні програми, які можна завантажити в Google Play (пошук за фразою “пульт керування”).

Чи актуальні смартфони з ІЧ-портом у 2022 році?

Незважаючи на зручність, яку користувачі цінують у смартфонах з ІЧ-портом, виробників таких пристроїв небагато. Більшість компаній відмовилися від розробки смартфонів з інфрачервоним випромінювачем через ускладнення збирання та підвищення кінцевої вартості гаджета. В результаті виробництвом телефонів з ІЧ-портом займаються переважно китайські бренди: Huawei, Honor, Xiaomi, Meizu.

Тим не менш, перераховані компанії оснащують ІЧ-портом як бюджетні моделі, так і топові смартфони з значними характеристиками. Тому навіть серед обмеженої кількості виробників користувачі можуть вибрати пристрій, що підходить їм як за параметрами, так і бюджетом. Дізнатися про те, чи є на смартфоні ІЧ-порт можна з технічних характеристик, які вказані на сайтах інтернет-магазинів, а також на офіційній сторінці моделі на сайті виробника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я