Що буде, якщо не оновлювати Android на смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Часом виробники смартфонів балують нас всілякими оновленнями ПЗ: деякі з них виходять раптово, а в примітках навіть немає жодних відомостей про апдейту. Багато користувачів розмірковують так: з кожним оновленням телефон починає працювати гірше, встановлювати його варто трохи пізніше, вивчивши відгуки. А краще — не оновлювати телефон зовсім, залишаючись на тій операційній установці, що встановлена ​​за замовчуванням. З іншого боку, навіщо обмежувати свій досвід користувача, тим більше, що століття смартфона коротко, а на оновлення на Андроїді і зовсім приходять далеко не всім. Уявімо, що буде зі смартфоном, якщо його не оновлювати.

Навіщо потрібні оновлення на телефоні

Головна мета оновлень ПЗ – наявність нових функцій, зовнішні зміни та виправлення існуючих помилок. Звичайно, останнім часом Android та iOS отримують менше змін у дизайні та функціях: ми навіть порівнювали останні версії та з’ясували, що вони стали дуже схожими. Тим не менш, встановлювати їх варто: торік я і сам вперше встановив нову iOS у день релізу, хоч до цього ніколи так не ризикував.

Відразу після включення смартфона помітив, що анімації стали швидше, а деякі елементи, на кшталт повідомлень, Apple зменшила, щоб вільне місце на екрані витрачалося з розумом. До речі, те саме повторилося і в iOS 16 – інтерфейс став ще швидше, ніж роком раніше. Тобто було проведено серйозну оптимізацію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розробники ОС регулярно додають як нові функції , а й переносять старі до інших підрозділів — знову ж таки, задля економії простору екрані. Та й взагалі — так логічніше, коли все знаходиться в одному місці. Однак тим, хто не встановив оновлення на свій телефон, стає складніше допомагати — просто плутаєшся в меню.

Ну, і знову варто повернутися до оновлень інтерфейсу: Google запровадила дизайн Material You не просто так, а для того, щоб усі додатки відповідали єдиному стилю. Дотримуються цього далеко не всі, але згодом справа зрушується з мертвої точки — погодьтеся, приємніше користуватися смартфоном, де програми мають єдиний дизайн-код, а не рясніють урозбій.

Виправлення помилок Android

Pixel 7, що вийшов нещодавно, виявився не таким ідеальним: багатьох користувачів просто викидало з програми під час редагування фотографій. Враховуючи те, що смартфон вийшов нещодавно, розробники швидко виправили цей і кілька інших дрібних недоліків в апдейті.

Найчастіше зручніші функції виявляються сирими, тому їх оптимізації потрібен деякий час. Особливо якщо смартфон зовсім недавно вийшов. Втім, це не так страшно: найчастіше розробники інтегрують у систему фішки, для використання яких раніше доводилося завантажувати окрему програму, завдяки чому ви заощаджуєте час, місце в пам’яті телефону і, можливо, гроші.

Іноді на телефон приходять невеликі апдейти з покращенням безпеки. Зазвичай розробники у примітці пишуть про виправлення помилок, які часто пов’язані з системою безпеки. Вони встановлюються швидко і непомітно від користувача, тому будь-яких відмінностей у роботі смартфона ви точно не помітите. Користуватися таким телефоном набагато безпечніше.

Чи варто оновлювати смартфон

Іноді здається, що сенсу в поновленнях немає : що встановив, що ні — смартфон яким був, таким і залишився. Але все пізнається в порівнянні: наприклад, окремі елементи двох різних систем стають набагато практичнішими — взяти ту ж шторку, яка ще кілька років тому була не такою зручною. У будь-якому випадку, власники смартфонів, які як вогню бояться установки оновлень, позбавляють себе швидкого доступу до певних функцій, внаслідок чого доводиться робити зайві натискання.

До того ж, оновлення роблять ваш смартфон швидше. Це підкреслюють рейтинги бенчмарків : наприклад, у 2018 році Samsung Galaxy S10 набирав у синтетичному тесті 326 000 очок, а прямо зараз – майже 496 000 балів. Так, остання версія ОС у ньому — Android 12, тому за рахунок неї такий віковий смартфон показує хороші результати навіть через 3 роки. Те саме буде і з будь-яким іншим пристроєм, тому оновити смартфон не завадить.

Помилково вважати і те, що через оновлення смартфон починає працювати менше. Нещодавні тести айфонів на релізній версії iOS 16 показали, що смартфони почали працювати помітно довше. Деякі з них ніколи не показували такої автономності — розробники непогано постаралися. Отже, оновлення не завжди знижують час роботи .

У будь-якому випадку навіть якщо після оновлення щось піде не так, ви можете відкотитися на попередню версію. Все-таки, встановлювати оновлення корисно: смартфон стане кориснішим і використовуватиме більше ресурсів, але це нормально – не дарма ж він отримав потужний процесор, потенціал якого розкривається через 1-2 роки?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.