Чим відрізняється смартфон від флагмана

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2022 році у свідомості людей (та й на ринку смартфонів) перемішалося абсолютно все, зокрема, звичайні пристрої називають флагманами або так їх позиціонують, але вони найчастіше мають не найтопове залізо. Або смартфон презентують з помпою, а потім з’ясовується, що це взагалі середньобюджетний пристрій. Мабуть, немає питань тільки до бюджетних пристроїв, хоча, стривайте: адже вони іноді виглядають як топові смартфони від відомих виробників і навіть начинку відповідну мають. Як відрізнити флагман від звичайного смартфона ? Якщо ви остаточно заплуталися, прочитайте нашу статтю.

Що таке флагманський смартфон

Насправді, якщо ви спробуєте дізнатися в Інтернеті, що таке флагманський смартфон , то напевно натрапите на інформацію про те, що це пристрої, де вся топова начинка: наявність 5G, камери на пару сотень мегапікселів, корпуси зі скла або шкіри, OLED- екрана, кількох динаміків або останнього стандарту Bluetooth 5.3. Частково інформація правильна – у топових флагманах всі ці опції є, тільки їх можна знайти і в середньобюджетних моделях, але не відразу.

5G, від якого в Росії все одно поки немає ніякого толку, є навіть у дешевих моделях, OLED-екран можна зустріти там же – у недорогих Самсунгах, а про камери я взагалі мовчу. Виходить, відмінностей немає жодних? На щастя, вони є: потрібно лише придивлятися до деталей. Наприклад, при виборі флагмана з OLED-екраном звертайте увагу на максимальну яскравість – у топових смартфонів вона вища.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У iPhone 14 Pro Max пікова яскравість досягає 2000 ніт, у того ж Samsung Galaxy S22 Ultra – 1750 ніт. У бюджетних моделей вона варіюється в межах 1000 ніт і рідко перевищує цей показник. Важлива відмінність флагманів – колірне охоплення DCI-P3, яке є в основному у топових моделей: за рахунок нього картинка на дисплеї більш насичена, ніж у sRGB. Ви одразу це помітите.

Процесор у смартфоні

Мабуть, єдиною серйозною відмінністю флагманів є процесор. Щоправда, у чіпах Qualcomm та MediaTek досить легко заблукати: наприклад, розпіарений Nothing Phone з незрозумілої причини деякі ЗМІ називають флагманом. З одного боку, кажуть правильно, адже це найпросунутіший гаджет у виробника, з іншого — адже він є єдиним!

На мій погляд, Nothing Phone флагманом не є хоча б через залізо: у нього встановлений Snapdragon 778G Plus — чіп середнього рівня, який має торішній Xiaomi 11 Lite та Samsung A73, а це ніяк не флагмани щодо ринку. Отже, «Нічого телефону» — флагман, але лише всередині бренду.

Найбільш продуктивними у Qualcomm є процесори 8 Gen 1, його покращена версія 8+ Gen 1 та найновіший 8 Gen 2, який отримають флагмани 2023 року. У MediaTek – чіпи серії Dimensity та Helio X. До речі, флагмани минулих років не варто списувати з рахунків – Xiaomi Mi 11 Ultra, Samsung Galaxy Z Flip 3 та багато інших смартфонів на Snapdragon 888 є такими, хоч і вийшли досить давно. Тим не менш, якщо компанія випустила флагманський смартфон , він таким залишається назавжди, але рано чи пізно його просто знімуть із виробництва. Ось перелік актуальних флагманів.

Смартфон Характеристики iPhone 14 Pro Max 6,7 дюйми, Super Retina XDR, 6 Гб, A16 Bionic, 48 Мп Xiaomi 12S Ultra 6,73 дюйми, OLED, 8/12 Гб, Snapdragon 8+ Gen 1, 50 Мп Samsung Galaxy S2 6,8 дюйми, AMOLED, 8 Гб, Snapdragon 8 Gen 1, 108 Мп Google Pixel 7 Pro 6,71 дюйми, AMOLED, 12 Гб, Tensor G2, 50 Мп

Ось так виглядають характеристики топових флагманів 2022 року. На їх прикладі ви завжди знатимете, як вибрати потужний продуктивний смартфон з гарним залізом та достатнім об’ємом пам’яті.

Відмінності флагмана від смартфона

Напевно ви чекаєте, що ми пояснимо, як відрізнити флагманський смартфон від звичайного по камері, але це зробити досить складно: багато бюджетників фотографують не гірше за топові моделі, навіть краще, а мегапікселі в 2022 році вже не відіграють ніякої ролі. Яскравий приклад – недорогий смартфон Samsung, який робить соковиті знімки . Обмовитися все ж таки варто: у дешевих смартфонах завжди багато об’єктивів, які є якими-небудь сенсорами глибини. Ну і як тоді бути?

Натомість краще вивчити інші деталі. Наприклад, корпус флагманського смартфона майже завжди захищений від вологи за найвищими стандартами. Якщо їх немає — це привід замислитись: ймовірно, виробник на чомусь зекономив, а смартфон — і не флагман зовсім. Є винятки: наприклад, складні Samsung лише цього року стали водонепроникними, але відсутність захисту від води у попередніх моделях пов’язана з особливостями конструкції.

До речі, про особливості: флагмани частіше одержують якісний звук динаміків за відповідним стандартом. OnePlus, Samsung Galaxy S, Sony Xperia – усі топові моделі мають Dolby Atmos і виробник обов’язково це підкреслює, тому що стандарт – платний та популярний. Дешеві моделі обмежуються якимось Super Extra Bass, який придумали всередині компанії. Це норма, якщо ви про неї навіть не чули.

Напевно, за винятком процесора, видимих ​​відмінностей між середньобюджетними смартфонами та флагманами взагалі немає. Якщо ви не вдавалися в характеристики і не знаєте, що вони означають, просто візьміть смартфон в руки: за якістю обробки корпусу, швидкості запуску, системним фішкам ви відразу зрозумієте телефон якогось класу перед вами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.