Коли немає світла: як продовжити автономність смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поради, які допоможуть обійтися без зарядного пристрою.

Під час постійних відключень світла найдорожче – залишки заряду на телефоні. Попри графіки, ніхто не може обіцяти, що вимкнення триватимуть обіцяні години, а не дні, тож зараз варто знати, як продовжити “життя” акумулятора.

Обмеження застосунків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найбільший вплив на заряд вашого смартфона мають встановлені програми та застосунки: вони зазвичай і споживають найбільшу кількість ресурсів, навіть працюючи у фоновому режимі. Відповідно, щоб змусити акумулятор прожити довше, їх активність варто обмежити.

Щоб знайти “найпрожерливіші” програми, у налаштуваннях знайдіть категорію “Батарея” та знайдіть вікно “Витрата заряду”. Якщо на вершині списку ви знайдете застосунки, якими майже не користуєтесь, сміливо видаляйте їх. Важливі додатки, які стирати не хочеться, можна примусово зупинити або ж знайти їм альтернативу. Наприклад, замість окремо встановлених месенджерів на кшталт Telegram, використовувати їх веб-версії в браузері чи Lite-варіанти (такий, до прикладу, є у Facebook).

Фоновий режим

Витрату заряду на програми, які працюють фоном, також можна регулювати. На декілька секунд зажміть іконку застосунку та зайдіть у вікно “Про додаток”. Далі відкрийте меню “Батарея” та “Керування витратами заряду”. Щоб смартфон повільноше втрачав енергію, оберіть варіант “Обмежити”.

Активні сповіщення

Часто встановлені додатки активують сповіщення для користувачів, які виводяться на екран та поглинають заряд під час їх видалення або перегляду. Щоб вимкнути їх, переведіть телефон у режим “Не турбувати”, щоб заблокувати усі повідомлення (телефонні дзвінки також не будуть супроводжуватися сигналами, тож будьте пильними). Або вимкніть сповіщення безпосередньо в застосунках, часто це можна зробити на фіксований термін часу.

Адаптивне використання батареї

Ця функція наявна у нових версіях Android, починаючи з дев’ятої. Завдяки їй витрати батареї на програми, які рідко використовуються, обмежуються. Смартфон самостійно аналізує дії користувача та вибудовує пріоритет для застосунків та їх доступу до ресурсів батареї. Таким чином, перевага надається лише дійсно важливим програмам та процесам.

Служба друку

Часто на смартфоні залишаються активними процеси, які не використовуються ніколи. І про деякі з них користувач навіть не здогадується. До таких, наприклад, належить служба друку – програма, яка дозволяє підключати до смартфона принтер. Щоб вимкнути її, зайдіть в налаштування, знайдіть пункт “Підключені пристрої”, “Налаштування”, “Друк”, а після – “Служба друку”.

Обмін інформацією

Поки ми користуємося телефоном, система Google збирає звітні та діагностичні дані, витрачаючи на це частину системних ресурсів. Вимкнути цю службу можна в налаштування операційної системи в меню “Конфіденційність”. Натисніть на пункт “Додатково”, а потім ” Використання та діагностика”.

GPS

Чимало затосунків використовують інформацію про місцеперебування користувача. Щоб обмежити доступ програм до цих даних та зекономити батарею,  у налаштуваннях знайдіть меню “Місцезнаходження”. У пункті “Доступ додатків до геолокації” оберіть опцію “Доступ заборонено” для всіх або окремих застосунків.

Історія геолокації

Google також любить використовувати дані щодо місцеперебування користувача. Зазвичай вони потрібні для налаштувань персоналізованої реклами та інших пропозицій. Обмежити доступ можна в тому ж меню: тиснемо “Місцезнаходження”, обираємо “Додатково” та “Історія місцезнаходжень”, “Відстеження”.

Фоновий пошук

Часто смартфон автоматично використовує пошук точок доступу до мережі Інтернет та пристроїв Bluetooth, щоб коригувати дані про локацію. Зазвичай від цього не допомогає навіть ручне налаштування й вимкнення. Зарадити цьому можна, якщо в меню “Місцезнаходження” обрати пункт “Пошук мереж Wi-Fi і пристроїв Bluetooth”.

Обмін з оточенням

За допомогою сервісів Android можна ділитися інформацією з іншими пристроями. Якщо ви не використовуєте цю функцію, відключіть її. Для цього зайдіть у меню “Підключені пристрої”, перейдіть в “Налаштування підключення” та “Обмін з оточенням”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.