Windows не запускається. Як відновити завантаження операційної системи

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

OS Windows 7 та 10 вважаються дуже надійними. Але навіть у них періодично трапляються збої. Результат цього майже завжди однаковий – неможливо запустити операційну систему та користуватися комп’ютером/ноутбуком.

Прості збої

Іноді допомагає перезавантаження або відключення комп’ютера від мережі на 10-15 секунд. Також можна надійти з ДБЖ (за наявності), а додатково від’єднати периферійні пристрої (миша, клавіатуру, дисковод тощо).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Помилка «BOOTMGR is missing» під час завантаження

Напис вказує на дефект завантажувача ОС. Для його відновлення необхідні інсталяційний диск або флешка. За відсутності їх можна створити – знадобляться ПК/ноутбук та програма Media Creation Tool.

Після підключення флешки відкриваємо BIOS (команди для цього можуть відрізнятися) і ставимо пріоритет завантаження в пункті Boot device priority. Чекаємо на завантаження ОС і вибираємо «Відновлення системи». Клацаємо по розділу “Відновлення запуску системи”. Якщо не допомогло, то в командному рядку вводимо комбінацію символів bootrec /rebuildbcd. Погоджуємось на внесення змін до конфігурації завантаження, тиснемо на «Введення» та перезавантажуємо ПК.

Виникає напис “No bootable device”

Вказане повідомлення свідчить про пошкодження сектора завантаження. Відкриваємо в БІОС Boot device priority і дивимося на відображення диска з ОС:

  • розпізнаний – тоді відновлюємо систему;
  • не розпізнаний – перевіряємо обладнання.

Синій екран

У десятого сімейства ОС він також буває червоним та зеленим. З’являється екран із двох причин:

1. Видалено/пошкоджено файли системи.

2. Проблеми з устаткуванням.

Проблема усувається запуском безпечного режиму або відкату нещодавно оновлених драйверів. Також можна завантажити натиснути Del або F8, а потім вибрати «Завантаження останньої вдалої конфігурації».

Не допомогло? Тоді в системі, напевно, відсутні файли, які можна додати з інсталяційного диска/флешки. Альтернативи – LiveCD та ОС Puppy Linux.

ВАЖЛИВО: Такий фінт не можна провернути з файлами реєстру. Допоможе лише відновлення системи. Тому рекомендується періодично створювати контрольну точку.

Найкраще використовувати оригінальний диск із операційною системою. Попередньо надавши йому пріоритет зчитування до БІОС. Далі залишиться слідувати підказкам та провести відновлення. У відповідному розділі розташовано п’ять блоків та бажано знати, за що відповідає кожен із них:

  • Відкат до попереднього збирання. Запускає ту версію операційної системи, яка була до Windows 10.
  • Стандартне відновлення – завантажується система з останньої контрольної точки.
  • Відновлення образу – завантажується резервна копія, яку створює сама «операційка».
  • Виправлення завантаження — Додавання/заміна/відновлення файлів завантаження.

Іноді користувачі разом із кольоровим екраном бачать напис “PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA”. І тут потрібно тестувати оперативну пам’ять — іноді вона відмовляє під час переходу на високі частоти. Найпростіше зробити перевірку за допомогою спеціального софту. Наприклад, Memtest86. У ньому показано кількість успішних циклів та помилок!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.