Що робити якщо ноутбук перегрівається. Топ-3 причини перегріву

Будь-який комп’ютер у процесі роботи виділяє тепло — така особливість роботи мікросхем. Усередині ноутбука є система охолодження, яка за допомогою вентиляторів (кулерів) відводить енергію по трубах, що тепловідводять.

Якщо лептопи попередніх поколінь могли дуже сильно грітися і навіть вимикатися від перегріву, система охолодження сучасного пристрою добре продумана. За роки виробники змогли буквально довести до ідеалу систему охолодження.

Дуже складно навантажити сучасний ноутбук так, щоб він почав аномально нагріватись і навіть вимикатися. Але якщо ваш лептоп сильно гріється, то дам кілька порад.

Найімовірніше, у вас забруднилася система охолодження. Тут все залежить від умов експлуатації. В ідеальних умовах, якщо в приміщенні проводиться щоденне вологе прибирання, дуже складно забруднити ноутбук так, щоб пил завадив роботі кулерів. Але цей варіант виключати не варто — можливо, всередині дійсно дуже багато пилу, що зменшує ККД системи, що охолоджує.

Що робити? Якщо є навички, акуратно розбираємо ноутбук (дивимося відео з розбирання в інтернеті), чистимо систему охолодження та міняємо термопасту. Якщо навички немає, краще віддати в сервіс-центр професіоналам. Так, можна спробувати продути стисненим повітрям або пилососом, але є ризик, що від повітряного потоку щось усередині може пошкодитися, наприклад, тонкі шлейфи або дрібні деталі.

Як варіант, можна зменшити потужність пилососа та акуратно «пропилососити» вентиляційні отвори лептопа. Але така маніпуляція не відновить висохлу термопасту, яка допомагає правильно відводити тепло від мікросхем. Якщо вашому ноутбуку більше 3-х років, то термопасту замінити все-таки потрібно.

Але що робити, якщо немає можливості перевірити та почистити систему охолодження? Дам кілька корисних порад

  1. Визначтеся, що саме навантажує ваш ноутбук. Якщо ви граєте в гру, спробуйте поставити менші налаштування графіки. Якщо під час звичайної роботи лептоп сильно гріється, тобто сенс вивантажити з пам’яті програми, якими ви зараз не користуєтеся. Диспетчер завдань вам на допомогу, щоб дізнатися, що завантажує так систему.
  2. Слідкуйте за вентиляційними отворами, вони не повинні бути закриті. Не варто працювати з ноутбуком на колінах — не дарма ноутбук має невеликі ніжки, які дають потокам повітря проходити в нижню частину пристрою. Вентиляційні отвори з боків теж не варто чимось закривати – важливо залишати відстань приблизно в 20 см від ноутбука до будь-якого предмета для нормальної циркуляції повітря.
  3. Купуйте активну охолоджувальну підставку. Цей пристрій містить 1 і більше вентиляторів, які допомагають відводити тепло від корпусу пристрою. Воно підключається через USB до ноутбука і добре рятує лептоп від перегріву. Підставку потрібно підбирати під розмір пристрою.

Також рекомендую з метою профілактики зробити скидання налаштувань BIOS/UEFI – іноді така маніпуляція допомагає, якщо ноутбук дуже нагрівається. Але також варто розуміти, що з роками будь-яка система охолодження псується — вентилятори вже не можуть крутитись на повну силу, термопаста висихає. Тривалий нагрів також згубно впливає на деталі пристрою – вони піддаються деградації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.