Як відрізнити хороший екран у смартфоні від поганого до покупки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Часто недобросовісні виробники, розхвалюючи товар, вводять покупців в оману. Розберемося, як відрізнити правду від обману, якщо йдеться про якість екрана смартфона.

Тип матриці

Найпопулярніші типи матриць – IPS та AMOLED. В основі IPS – напівпрозорі фільтри з підсвічуванням. В основі другої матриці – органічні світлодіоди, які дають світло різної яскравості. Фахівці радять вибирати AMOLED, оскільки завдяки глибокому чорному вони контрастніші, і смартфон комфортніше використовувати при сонячному світлі. Також менше витрачається батарея, особливо якщо увімкнути темну основну тему.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ступені яскравості

Гранична яскравість – важливий критерій, на який слід звернути увагу. Від нього залежить, наскільки читаною буде інформація у сонячний день. Яскравість вимірюється в канделах на квадратний метр.

Прийнятна яскравість від 400-500 кандел на квадратний метр. Багато виробників йдуть на обман і вказують параметри, яких бути не може. Не варто переплачувати за яскравість, яку ви скористаєтеся один раз за історію користування телефоном при яскравому світлі сонця на 2 хвилини.

Про найменшу яскравість практично жоден продавець не інформує. Якщо необхідно користуватися пристроєм у нічний час, то рекомендується не купувати моделі, де мінімальна яскравість вище 2 кандел/м.кв.

Температура білого

Баланс білого – це параметр, що вказує на те, наскільки екран буде жовтуватим або синім. Велика кількість синього відтінку шкідлива для очей, особливо у вечірній час. Телефони мають налаштування, щоб зменшити температуру білого в певний період часу. Також деякі телефони дають можливість змінювати температуру у звичайному режимі.

Шкала “температури” білого у Кельвінах.

Зверніть увагу:

  • найкомфортніша температура білого 6500 К;
  • нормальна температура до 7500 К;
  • не рекомендується 8000-9000 К;
  • вище 9000 К – це згубний вплив на зір.

Частота оновлення екрану

Цей параметр вимірюється в Герцах і показує кількість мерехтіння дисплея в секунду. Не потрібно порівнювати це поняття з кадровою кількістю змін анімованих об’єктів. Дисплей, частота розгортки якого 60 Гц, завжди оновлюється 60 разів на секунду, Навіть якщо на ньому немає анімованих об’єктів, або анімований об’єкт має частотність 15 або 30 одиниць за секунду.

Тобто, якщо виробник вказав частоту оновлення допустимо 120 Гц, це не означає, що картинка буде ідеальною.

Іноді лише певні програми взаємодіють із висококадровою анімацією. Всі інші показують класично – 60 кадрів на секунду, хоча сам дисплей мерехтить 120 разів на секунду. Тобто можна сказати, що пристрій з екраном 120 Гц не завжди відображає краще, ніж з екраном 90 Гц і навіть 60 Гц. Чи варто за це переплачувати?

Передача кольорів

В ідеальній ситуації екран має щонайменше 100% охоплення sRGB та Delta E =1. Але таких смартфонів поки що не існує.

Середньостатистичного користувача більше до душі “кислотні” перенасичені кольори, ніж точна і м’яка кольоропередача. До того ж, на смартфоні ви навряд чи оброблятимете RAW-фотографії для крутих журналів або монтуватимете відео для кінопрокату, а тому точність кольору вам особливо і не потрібна, аби красиво було. Отже, тут швидше за підозріло, якщо виробник напирає на низьку Delta E (близьку до одиниці) — цілком можливо, він хоче приховати набагато важливіші косяки.

Розширення

Чим вищий роздільна здатність — тим, за інших рівних умов, чіткіша картинка. Але, по-перше, у зору є межа, коли ще можемо розрізнити дві точки саме як дві точки. Ця межа змінюється з відстанню до екрану, і гострота зору падає з віком. Еппловська Retina – це якраз показник того кордону, після якого ми вже окремі точки не розрізняємо. Тому щільність пікселів на дюйм (PPI) у макбуків може бути нижчою, ніж у айфонів, але і те, і те – Retina. Просто екран ноутбука зазвичай далі від очей.

У роздільній здатності вище Full HD на екранах менше 10 дюймів сенсу особливо немає. Можна взяти і QHD, але батарейка буде швидше витрачатися, і ресурси системи споживатимуться активніше, а великої різниці у зображенні ви не побачите.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.