Що робити, якщо ви втратили банківську картку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Банківська картка в наші дні має кожен. Великі банки пропонують також оформляти і для дітей. Це зручний та компактний фінансовий інструмент. Компактність – це добре, але з мінусів помічено, що карта часто губиться. Виявивши втрату, користувачі можуть запанікувати. Але до цього питання краще підходити із «холодною головою». То що робити, якщо втратив карту?

Буває, що деякі просто забувають, куди поклали карту, і вона лежить десь удома, чи, можливо, забута на роботі, у машині, у родичів тощо. У таких випадках краще спробувати згадати та гарненько пошукати. При позитивному результаті не доведеться вживати жодних заходів.

Якщо карти ніде немає, алгоритм дій залежить від обставин. Розглянемо основні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Втрачена банківська картка

Перший крок – блокування картки. Ті, хто випадково знайшли вашу карту, мають повний доступ до ваших фінансів, незалежно від незнання ПІН-коду. У магазинах до певної суми можна розраховуватись прикладанням без введення коду. Невідомо, в які руки потрапить така знахідка.

Заблокувати картку можна п’ятьма способами:

  1. Зателефонувавши до банку на гарячу лінію. Потрібно підтвердити свою особу кодовим словом або паспортними даними, тому підготуйте заздалегідь перевірочну інформацію.
  2. Іншим способом є блокування через мобільний додаток банку.
  3. Інтернет-банк. Якщо у вас під рукою доступ до особистого кабінету, то це швидкий спосіб активувати функцію блокування картки.
  4. У офісі банку. Від вас ухвалять заяву про блокування картки за паспортом.

У відділенні банку можна відразу залишити заявку на випуск нової картки або перевипустити пластик до поточного рахунку.

Карта, можливо, знайдеться

Іноді буває, що ви сумніваєтеся, що карта втрачена, і плануєте знайти її вдома. Тоді можна скористатися тимчасовим блокуванням картки. Після того, як картку буде знайдено, блокування знімається, і ви продовжуєте користуватися без втрати часу на перевипуск.

Альтернативним варіантом є зміна лімітів по карті. Зокрема, встановлення нульового ліміту. Карта залишається активною, але скористатися нею немає жодної можливості. Це спосіб буде безпечним.

Перевипуск втраченої картки

Після остаточного блокування потрібно замовити нову карту. Якщо ви хочете залишити колишній рахунок, перевипуск персоналізованої карти займе до трьох тижнів. Можна отримати миттєву карту, яка буде незмінною. За функціями вони нічим не відрізняються, тільки на незмінній не буде вашого імені та прізвища.

За втрату картки банк може взяти комісію. Чи буде платний перевипуск, залежить від тарифів банку. Всі умови індивідуальні, тож краще уточнювати у співробітників банку чи самостійно вивчити на сайті.

Якщо ви віддаєте перевагу новому рахунку, тоді карту потрібно буде закрити разом зі старим рахунком, а гроші, що залишилися, або отримати готівкою у відділенні банку, або перевести за іншими реквізитами.

Вкрали гроші з втраченої карти, що робити?

Тут головна оперативність. Як тільки ви отримали смс про списання або побачили оповіщення у додатку, одразу необхідно звернутися до банку. Буде краще, якщо ви відвідаєте офіс із паспортом.

Співробітники приймуть від вас заяву про незгоду з операцією, проведуть перевірку, і, можливо, скасують транзакцію та повернуть гроші. Для позитивного результату також знадобиться час на перевірку того, що ви не самостійно повідомили код шахраям або дані своєї картки.

Як убезпечити себе від неправомірних операцій на карті?

Необхідно заздалегідь подбати про безпеку картки та не дати зловмисникам викрасти ваші гроші. Слід налаштувати оповіщення щодо будь-яких операцій з коштами. Є як платні SMS, так і безкоштовні повідомлення в додатку.

Таким чином ви зможете швидко відреагувати на сторонні втручання та повідомити банк-емітент про факти шахрайства з вашою картою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.