Чому Apple, Samsung, Google та інші виробники насправді прибрали зарядку

Не можу позбутися відчуття при кожному новому розпакуванні, що чогось не вистачає… Першої зарядки з коробки смартфона прибрала Apple, у 2020 році на презентації iPhone 12. Гучно і ясно!

Інші компанії спочатку висміяли купертинівців, а потім перестали класти зарядку в комплект до телефону. Особливо відзначилася Samsung, яка за короткий час почала тролити конкурента. Однак через кілька місяців усі матеріали були видалені, оскільки компанія готувалася до запуску Galaxy S21, у комплекті якого теж не було заряджання.

Компанія Xiaomi спочатку також підхопила цей тренд, випустивши наприкінці 2020 року Xiaomi Mi 11 без зарядки в комплекті, але при цьому дала можливість покупцям отримати її безкоштовно, а потім із виходом Xiaomi 12 повернула зарядку в комплект, прислухавшись до своїх користувачів.

Компанія Google вирішила приєднатися до Apple та Samsung та залишила покупців смартфонів лінійки Pixel 6 без зарядного пристрою в комплекті. Але чому компанії так чинять?

У цього є два популярні пояснення: хтось скаже, це зроблено тільки через погоню корпорацій за прибутком, більш прекрасні люди скажуть: що турбота про екологічну обстановку. Однак не все так просто і у, здавалося б, елементарного рішення не класти блок живлення в комплект до смартфона є набагато цікавіші причини. Давайте розберемося, як це влаштовано.

Екологія

Самі компанії пояснюють відмову від комплектної зарядки насамперед турботою про екологію. На презентації iPhone 12, Apple назвала занепокоєння про екологію єдиною причиною виключення зарядки та навушників із коробки. І, схоже, підстави, у цього є.

Американське видання The Verge, з посиланням на дослідження інституту ООН, заявляє, що до 2020 року було викинуто зарядок на 54 000 тонн. Це багато чи мало? Щодо всього електронного сміття, не дуже одна десята відсотка від 57 мільйонів тонн. Ця цифра, у свою чергу, становить менше 3% від обсягу всього сміття, яке створюється людством щорічно — 2 мільярди тонн.

Однак давайте уявимо, скільки місця займають лише викинуті зарядки. Якщо ми візьмемо середню щільність відходів на сміттєзвалищі в 300 кг на кубічний метр і середню висоту сміттєзвалища в 6 метрів, близько двох поверхів, то виходить, що площа, яку займають лише зарядки, дорівнює площі 30000 км2.
Погодьтеся, цифри значні. Але це лише півбіди. Інша проблема в тому, що ці відходи складені і не переробляються повністю.

А взагалі, це зовсім недурний гаджет. Забавний факт, що простий блок живлення, за словами інженера Apple, має більшу обчислювальну потужність, ніж бортовий комп’ютер космічного корабля “Аполлон-11”, який доставив американських астронавтів на Місяць у 1969 році. А здається, де проста зарядка до телефону, а де комп’ютер, що увійшов в історію. Далі нам це буде важливим.

Електронне сміття продовжує накопичуватися рік у рік і кожні 15 років його кількість подвоюється. Згідно з дослідженням інституту ООН, у 2019-му році було перероблено лише 17 відсотків електронних відходів, все інше лежить на звалищах і отруює ґрунт, роблячи його непридатним для землеробства, навіть якщо сміттєзвалище закриють.

Але проблема не так у кількості, як у токсичності таких відходів. Може, блок живлення можна легко переробити і жодної проблеми для довкілля не буде? Тут швидше ні, будь-який блок живлення складається з безлічі матеріалів – мідь, алюміній, кремній, олово використовуються для “нутрощів”, ​​а корпус зроблений з АБС-пластику.

Окремо ці матеріали легко переробляються, але можливості з переробки електроніки, що складається з безлічі різних матеріалів, поки що вкрай обмежені, тому занепокоєння великих корпорацій з цього приводу цілком виправдане, нікому не хочеться бути винним за такі масштабні забруднення.

А що кажуть самі компанії? На сторінці сайту компанії Apple, присвяченій зусиллям компанії з охорони навколишнього середовища, сказано, що відмова від зарядки в комплекті постачання iPhone 12 дозволила скоротити видобуток міді, олова та цинку більше, ніж на 550 000 тонн, що означає менше викидів, пов’язаних із видобутком та обробкою цих металів. Сама Apple каже, що відсутність зарядки в комплекті рятує планету від 2000000 тонн викидів вуглекислого газу на рік, що еквівалентно викидам 500000 машин протягом того ж року. Тим не менш, це все одно крапля у морі. Інші виробники використовують більш обтічні формулювання та конкретних цифр не називають.
Однак ні Apple, ні Samsung, ні Google не перестали виробляти блоки живлення, а виробництво зарядок окремо все одно призводить до викидів вуглекислого газу. І головне – не поспішають ділитися результатами своїх екозусиль. Тому турботу компаній про екологію навряд можна вважати головною причиною відсутності зарядки в коробці, такий аргумент звучить непереконливо, коли зарядки хоч і зникли з комплекту поставки, але окремо їх все одно виробляють і продають.

Екологія – це скоріше іміджева частина. Давайте зрозуміємо, що там із фінансовою. Адже “Фзду напевно хочеться наваритися, продавши нам більше зарядок, адже так?” Зараз ми розберемо цю думку.

Прибуток

Здавалося б: скорочення комплекту постачання – досить простий та очевидний спосіб заробити більше з кожного смартфона. Але наскільки більше? Давайте порахуємо.
Ми можемо відкрити фінансовий звіт Apple за березень 2021-го, тобто майже через півроку після запуску iPhone 12. Однак все, що тут є по зарядках – це загальна вартість проданих аксесуарів, годинників і колонок HomePod, нам це не підходить.

Зате є дослідження британського видання Daily Mail, згідно з ним Apple економить близько $35 з кожного iPhone без навушників і зарядки в комплекті, по 17 з половиною доларів з кожного аксесуара. Виходить, що при проданих за півроку з моменту початку продажів 190 мільйонів iPhone 12, компанія заощадила приблизно 6,5 млрд доларів на навушниках і зарядці і 3,25 млрд доларів лише на одній лише зарядці.

Тепер повернемося до звіту Apple. Згідно з ним, чистий прибуток компанії за ті ж півроку склав 52 мільярди доларів. Виходить тільки завдяки відмові від комплектної зарядки компанія забезпечила собі близько 6% прибутку. Звучить уже непогано.

Однак Apple прибрала зарядку не тільки з коробки iPhone 12. Після виходу iPhone 12, Apple змінила комплект постачання моделей попередніх поколінь – iPhone 11 та iPhone XR, також прибравши з них зарядку та навушники, компанія назвала таке рішення slimbox. Таким чином, компанія мотивує при покупці навіть не найновіших моделей додатково витратитися на зарядку.

З іншого боку, iPhone 11 із зарядкою на момент виходу коштував стільки ж, скільки й iPhone 12 без зарядки — від $699. Потім iPhone 11 без зарядки став коштувати на $200 дешевше — від $500. Та й вартість стандартного 18-ватного блоку живлення після виходу iPhone 12 знизилася на третину, було $29, стало $19. Тобто компанія не така жадібна, як може здатися на перший погляд.

За підсумками можна сказати, що збільшення прибутку — значний фактор, але чи настільки він значний, щоб компанії були готові до негативної реакції користувачів. Можливо, є ще щось?

Логістика

І тут ми приходимо до однієї з найголовніших причин відмови від комплектної зарядки. Це логістика. Крім того, що смартфони потрібно виготовити та упакувати, їх потрібно довезти до місця продажу. Тобто як це зазвичай влаштовано, із заводу пристрої вирушають у морський порт або аеропорт, звідти їх доставляють на центральний склад країни та регіону призначення, і звідти вони розвозяться по менших складах і магазинах.

Буває, що логістика смартфона не передбачає його довгу та далеку доставку по всьому світу. Наприклад, Samsung виробляє смартфони в Індії, Південній Кореї та Індонезії переважно для локальних ринків цих країн чи регіонів. Це дозволяє значно заощадити на логістиці.

А ось для кого ситуація зворотна, то це для компанії Apple, давайте її розглянемо докладніше. Всі iPhone виробляються на комплексі виробництв, що належать відомій Foxconn. Звідти і починається довгий шлях iPhone від конвеєра до полиці магазину. Згідно зі статтею The New York Times, після збирання коробки з iPhone складаються на дерев’яні палети і прямують до вантажівок, які вивезуть смартфони за межі заводу. Першою зупинкою за межами заводу є митниця, де формально Foxconn продає iPhone компанії Apple, і та вже вирішує, куди їх доставляти.

Розглянемо маршрут доставки, якщо пунктом призначення для партії iPhone є США, у такому разі вантажівки везуть смартфони в аеропорт, де їх завантажують у літак Boeing 747. Він відправляється спочатку на Аляску, в Анкорідж, а потім, після заправки – до міста Луїсвілль, штат Кентуккі, там розташований великий транспортний хаб, і вже звідти iPhone розвозять локальними складами, а звідти магазинами. Усього така дорога займає в середньому 3 дні.

Але як можна виграти, зменшивши коробку гаджета? Слово “обсяг” тут ключове. Смартфони та аксесуари до них від місця виробництва до місця розподілу доставляються літаками та наземним транспортом, як ми вже з’ясували. Компанія Apple стверджує, що з виходом iPhone 12 без зарядки та навушників у комплекті, на один дерев’яний палет тепер міститься на 70% більше коробок зі смартфонами. Якщо порахувати самостійно, то вийде обсяг коробки з iPhone 12, без зарядки і навушників, на 52% менше обсягу коробки iPhone 11, з комплектними навушниками і зарядкою. Можливо, додаткові 20% місткості досягнуто іншими оптимізаціями.

Apple не дає конкретних цифр продаж своїх зарядок, тому підрахувати економію можна лише приблизно, але давайте спробуємо.

Відомо, що з 240 мільйонів вироблених у 2021 році iPhone, в Китаї було продано 40 мільйонів, а значить решту 200 мільйонів Apple розвезла по всьому світу. Коли Apple продавала смартфони із зарядкою та навушниками в комплекті, в один літак Boeing 747 містилося 150 000 коробок з iPhone. Тобто для доставки з Китаю 200 мільйонів смартфонів знадобилося б близько 1300 авіарейсів. Зі зменшеним обсягом коробки виходить, що одним рейсом того ж літака стало можливим доставити 250 000 коробок, а доставка 200 мільйонів iPhone займе лише 800 рейсів.

І ми можемо порахувати, скільки це коштує. Щоб підрахувати, скільки Apple заощаджує на такій оптимізації авіарейсів, звернемося до статті Forbes, в якій йдеться про те, що вартість польоту літака Boeing 747 становить $25000 на годину. Переліт з Китаю на Аляску займає 9 годин, значить вартість одного рейсу складатиме приблизно $225 000. 1300 таких рейсів коштуватимуть великі – 290 мільйонів доларів, 800 рейсів коштуватимуть 180 мільйонів доларів, все ще суттєво, але економія становитиме аж 110 мільйонів доларів на рік, непогано так, погодьтеся. На одному тільки перевезенні гаджета. Звичайно, якась кількість додаткових рейсів буде потрібна для перевезення зарядок окремо, але їх потрібно значно менше.

Також така оптимізація дуже допомагає під час ажіотажного попиту. Видання MacRumors.com підрахувало, що за сезон різдвяних свят наприкінці 2021 року Apple продала 40 мільйонів iPhone 13. Що вдвічі більше, ніж Apple відвантажить за перший квартал 2022-го року. Задовольнити такий попит із колишніми обсягами перевезень було б вкрай проблематично.

Говорячи загалом, на початку ролика, у розділі про екологію, ми розібрали, що дивно говорити про скорочення викидів вуглекислого газу, якщо зарядки все одно виробляються, тільки тепер окремо. Так от, для екології виробництва такий аргумент справді не дуже підходить, а от якщо розглянути економію на логістиці – цілком. Доставка смартфона – складний, багатоступінчастий процес, і витрачати ресурси на перевезення зарядки, яка згідно зі статистикою, і так вже є у 6 з 7 людей у ​​світі, виглядає не дуже виправдано.

Виходить, що саме на логістиці компанії найбільше економлять. Тобто головна причина скорочення комплекту постачання полягає якраз у спрощенні логістики, так досягається значна економія коштів, і як приємний бонус скорочуються викиди шкідливих речовин в атмосферу.

Виходить, у виробників смартфонів є багато причин більше не класти зарядку в комплект до смартфону. І навіть не всі є надуманими, а йдуть на користь і покупцю, і виробнику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.