Названо причини, чому ваш комп’ютер гальмує, і як пришвидшити його роботу

Повільна робота комп’ютера напружує будь-якого користувача. Як може машина, яка вважає за долю секунди складні математичні вирази, взагалі гальмуватиме? Може! Одразу попереджаю, що публікація в основному призначена для новачків — не все ж таки одразу народилися з комп’ютерними знаннями в голові. Не нудитиму — перейдемо відразу до причин.

Слабкий процесор

Один із головних факторів повільної роботи комп’ютера. На сьогоднішній день якщо ви використовуєте сучасну Windows 10/11, то відповідний софт ваш процесор повинен бути за частотою не нижче ніж 2 ГГц і мати не менше 4-х фізичних ядер.

Важливим є ще й техпроцес, тобто покоління процесора. Чим він свіжіший, тим краще буде працювати ваш ПК. Якщо у вашому комп’ютері стоїть якийсь Celeron на 1.5 ГГц, то від нього чекати чогось немає сенсу.

Мало оперативної пам’яті

Сьогодні абсолютний мінімум оперативної пам’яті для ПК під сучасну Windows – 4 гігабайти. Також важливо розуміти, що пам’ять минулого покоління працюватиме повільніше, ніж сучасна. Якщо у вашому ПК менше 4-х гігабайт ОЗП та слабкий процесор – дивуватися, що комп’ютер гальмує, не варто.

Але тут варто розуміти, що якщо ви поставите, скажімо, 32 гігабайти ОЗП на комп’ютер зі слабким процесором, це не дасть відчутного зростання продуктивності. Ці параметри працюють разом.

Класичний жорсткий диск

Зараз навіть недорогі ноутбуки комплектуються SSD-накопичувачем, який працює у кілька разів швидше, ніж механічна класика. Тут все просто – системний диск, на якому встановлена ​​операційна система та програми, повинен бути обов’язково твердотілим SSD. Жодних HDD-дисків – це вже минуле століття. На таких накопичувачах зазвичай просто зберігають дані.

Також буває, що комп’ютер повільно працює через знос накопичувача – контролеру потрібно більше часу, щоб розкидати дані на непошкоджені сектори.

Тож ми обговорили апаратні проблеми. Але також є ще й програмні — якщо у вас потужне залізо, а комп’ютер все одно гальмує. Перейдемо до них.

Система завірусована

Буває, що комп’ютерні віруси зовні не виявляють взагалі — вони працюють у фоні, тим самим використовуючи ресурси комп’ютера. Windows 10/11 заразити вірусами важко навіть без антивірусу, але все одно цей пункт не варто викидати. Якщо у вас сильне залізо, а ПК гальмує, то бажано перевірити систему.

Система перегружена

До мене одного разу приятель приніс свій ноутбук, мовляв, подивися щось гальмує. Коли він увімкнув його, а точніше вивів зі сплячого режиму, я був сильно здивований – було відкрито близько 30 вікон, 3 браузери в кожному з яких було по 20-30 вкладок. Будь-який комп’ютер, навіть найпотужніший, повільно працюватиме, якщо завантажити його на повну.

Також варто розуміти, що потужне програмне забезпечення (наприклад, для обробки відео або ведення стриму) потребує відповідного залози.

Система пошкоджена

Буває, що в операційній системі трапляються збої внаслідок зміни системних файлів, налаштувань або вірусних програм. Тут буде лише одне ліки — перевстановити систему. Робиться це у тому випадку, якщо нічого не допомагає. Хоча у моїй практиці був випадок, коли неправильно підібрані драйвера вели до уповільнення комп’ютера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.