Як працюють смартфони із «рентгенівським» зором

Ви, напевно, чули про телефони з «рентгенівським зором». Нещодавно на ринок вийшов пристрій «OnePlus8», який, як виявилося, дійсно має таку функцію.

Випуск смартфона

“OnePlus 8” був випущений як звичайний смартфон. У Китаї ця фірма відома як Hydrogen OS.

Незабаром після випуску було виявлено функцію «фотохромний режим». Коли її вмикають, у камери з’являється можливість показувати предмети через тканину, пластик та інші матеріали. Чари! Картинка виходила нечіткою, але все ж таки предмети було можна побачити.

Наприклад, камера могла розглянути тіло людини під одягом. Це спричинило шквал негативу від жінок. За ними почали активно підглядати, а це нікому не сподобається.

Фірма пообіцяла повністю вимкнути цю функцію. Але потім сказали, що можливість буде відключено лише у певних країнах світу. Потім функцію вимкнули. А потім знову повернули, але без можливості робити фотографії, що компрометують. У наступній моделі “OnePlus” такої функції вже не було.

Робота рентгенівської камери

У рентгенівській камері немає нічого, що було б спільного з рентгенівськими променями. Однак відомо, що безліч матеріалів, які для нас є непрозорими, можна побачити за допомогою інфрачервоної камери.

У камері завжди є фільтри, що допомагають отримати потрібний результат. В “OnePlus8” використовується фільтр Байєра, за допомогою якого картинка стає кольоровою. Застосовано також технологію, яку використовують під час зйомки в нічний час.

Такі технології використовують не лише у телефонах. Її також можуть застосовувати у різних спеціальних приладах. Наприклад, з допомогою такої можливості розглядають клітини, потоки атмосфери. Датчики, що працюють з інфрачервоним промінням, досить активно використовуються.

Чи були раніше такі телефони?

Так, телефони із «рентгенівським зором» були й раніше. Наприклад, телефони Sony 1998 року з можливістю нічної зйомки. Спеціально така функція не створювалася. Однак, користувачі змогли підібрати режими і при світлі сонця користувалися функцією «бачити крізь предмети».

Після телефонів Sony така функція мала фронтальна камера у «Xiaomi Mi8», «Poco F1», які були випущені в 2018 році. Ця технологія допомагала покращити розблокування за Face ID.

Чи використовуватимуться далі телефони з «рентгенівським зором»? Швидше за все, ні після такого скандалу. Краще використовувати цю технологію в науці та медицині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.