Що робити, якщо смартфон швидко втрачає заряд на холоді

Розповідаємо чому так відбувається, і ділимося корисним лайфхаком.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ось уже кілька днів західну частину України накриває снігом. А разом із ним прийшли й холоди. Це означає, що в найближчі кілька місяців твій смартфон сідатиме за лічені хвилини при роботі на холоді. Ми відповімо на одвічні питання, чому так відбувається, чим це небезпечно і як продовжити ресурс акумулятора.

Чому телефон швидко сідає?

Для початку варто звернутись до шкільного курсу хімії. Справа в тому, що в абсолютній більшості сучасних телефонів використовуються літійні батареї.

Коли телефон підключений до мережі, іони літію вбудовуються в кристалічну решітку негативного електрода – катода, яким є вуглецевий матеріал. Коли ти користуєшся девайсом, іони переміщаються назад до анода, що є позитивним електродом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А до чого тут низька температура? Якщо говорити дуже грубо, при сильному мінусі іони літію в акумуляторі уповільнюють рух. Подібне, до речі, відбувається і з організмом людини. Згадай себе: як правило, на сильному холоді хилить у сон.

Матеріал смартфона теж відіграє важливу роль. Смартфон у металевому корпусі сяде дещо швидше за апарат у склі. Найменше на холод реагують девайси у товстому пластиковому корпусі.

Якщо ти часто буваєш на холоді, радимо придивитися до смартфонів, що не вбиваються. Як правило, їх характеристики не надто хороші, проте захищений від усього корпус може виявитися вирішальним.

Чим небезпечний холод?

Виробники сучасних смартфонів часто рекомендують використовувати їх за температури від 0 до 35 градусів Цельсія. Але як мороз може негативно вплинути на роботу пристрою? Якщо відразу після короткострокового перебування на вулиці ти відігрієш девайс при кімнатній температурі, нічого страшного не станеться.

Необоротні пошкодження відбуваються тільки при охолодженні нижче допустимого рівня -40 градусів Цельсія. І щоб уникнути негативних наслідків, не рекомендується перетинати нижню температурну межу -20 градусів.

Так, ти все правильно зрозумів. Щоразу, діставаючи телефон на сильному морозі, ти ризикуєш скоротити термін служби акумулятора.

До речі, сильні морози впливають не лише на акумулятор. Холод дестабілізує роботу екрана та інших систем. Думаємо, ти помічав, як смартфон починає виснути чи не реагувати на торкання. Так відбувається через підвищення «в’язкості». Кристали на морозі починають пересуватися набагато повільніше.

Ще одним слабким місцем є Flash-пам’ять, яка при переохолодженні помітно знижує швидкість роботи, а то взагалі може вийти з ладу.

І останнє, про що варто попередити. Якщо твій смартфон, куплений буквально пару місяців тому, не переживе суворих морозів, тобі можуть відмовити в ремонті за гарантією, оскільки були порушені умови експлуатації.

Як продовжити ресурс батареї?

Експерти зазначають, що уникнути швидкої розрядки на холоді не вийде, оскільки йдеться про базові закони фізики та хімії. Однак те, що не можна оминути, можна трохи обдурити. Як? Зараз розповімо.

По-перше, взимку забудь, що штани мають кишені. Носи смартфон виключно у кишені пальто або куртки. Так, це не надто зручно, особливо при необхідності постійно відповідати на повідомлення. Однак тільки так ти зможеш уберегти смартфон від обмороження.

По-друге, не варто заряджати телефон на вулиці або відразу після приходу додому. Під час зарядки смартфон нагрівається, а різка зміна температури негативно позначиться на акумуляторі та скоротить термін його роботи. Експерти радять після повернення з вулиці відключати девайс на півгодини. Доповнимо, що у випадку, якщо тобі все ж таки довелося зарядити пристрій на холоді, не доводь батарею до 100%, так як це може спричинити перезаряд.

По-третє, якщо потрібно терміново відповісти, зайди у тепле місце. Якщо такого поряд немає (наприклад, ти опинився посеред тайги), не тримай смартфон на холоді довше за хвилину. За цей час пристрій не встигне проморозитись.

По-четверте, знайди якісний силіконовий чохол. Справа в тому, що у цього матеріалу теплопровідність значно нижча, ніж у решти. Глобально він ситуацію не виправить, але дозволить девайсу повільніше охолоджуватись на сильному морозі.

А як захищаєш свій смартфон від холоду?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.