Як дізнатися ємність акумулятора свого телефону на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для кожного користувача однією з головних характеристик смартфона є ємність акумулятора . Вона дає зразкове уявлення про те, як довго пристрій зможе працювати від одного заряду. Чим більша ємність, тим вище потенціал телефону з точки зору автономності. Тому кожному власнику мобільного пристрою потрібно знати, яка ємність акумулятора його смартфона, в чому вона вимірюється і як перевіряється. Сьогодні ми розберемо всі способи, що дозволяють перевірити ємність батареї , а також зробимо кілька уточнень, про які часто забувають користувачі, які бажають, щоб їхній телефон працював якомога довше.

Місткість акумулятора – що це

Місткість акумулятора – це кількість енергії, яку здатна накопичити батарея в процесі повного заряду від 0 до 100%. У випадку зі смартфонами та іншими мобільними пристроями дана величина вимірюється в мАг (міліампер-година). 1 Ач = 1 000 мАч, що означає, що акумулятор такої ємності здатний видавати силу струму 1 А протягом однієї години.

Місткість батареї телефону буває номінальною та фактичною. Говорячи простою мовою, перше значення – ємність, вказана в характеристиках пристрою, а друга – виміряна в рамках тестування. Величини різняться просто через те, що згодом акумулятори смартфонів втрачають свою ємність. Відбувається це під впливом різних чинників, найбільш важливими серед яких є умови експлуатації гаджета і формат зарядки. Літій-іонні та літій-полімерні АКБ , що використовуються в мобільних пристроях, бояться високих температур, а також не люблять, коли їх повністю розряджають та заряджають до 100%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але, як би дбайливо ви ставилися до акумулятора, після кожного циклу зарядки він втрачатиме свою ємність. В усьому винні хімічні реакції, що протікають усередині АКБ. Через них будь-яка батарея трохи набухає і стискається, що створює невеликі тріщини всередині. Як результат – акумулятор здатний прийняти менше енергії, ніж раніше.

Як перевірити ємність акумулятора

Щоб мати уявлення про те, як довго здатний працювати смартфон від одного заряду, потрібно знати не тільки яка ємність акумулятора у нього номінальна, але і яка фактична. Все це допоможе оцінити знос батареї і вчасно вжити заходів щодо необхідності заміни АКБ.

Номінальна ємність акумулятора

Перша величина є постійною, і вона не змінюється згодом, оскільки це – ємність нового акумулятора, непотріпаного життям. Номінальну ємність батареї можна дізнатися просто вивчивши характеристики смартфона на офіційному сайті виробника. Відкрийте відповідний розділ та ознайомтеся з представленою тут інформацією.

Так ви перевірите номінальну ємність батареї нового смартфона . Але, якщо ви купуєте пристрій, чия якість викликає сумніви, і є підозри, що його акумулятор могли замінити, краще перевірити характеристики за допомогою спеціальних програм. Наприклад, AIDA64 . Запустіть програму, перейдіть до розділу «Батарея» та уточніть число, представлене навпроти пункту «Ємність».

Інший додаток покаже ємність реально встановленого акумулятора

У будь-якому разі ця характеристика є номінальною. І скільки б разів ви не запускали додаток, вона буде однією і тією ж, хоча фактична ємність змінюється після кожної зарядки.

Фактична ємність акумулятора

Реальна ємність батареї — набагато більш показова характеристика, що показує, на що здатний акумулятор після деякого часу використання смартфона. У її визначенні теж допомагають спеціальні додатки на кшталт AccuBattery , проте дізнатися про фактичну ємність вдасться не відразу. Для цього доведеться виконати деякі дії:

  1. Запустіть AccuBattery.
  2. Видайте додатку всі дозволи, що запитуються.
  3. У вкладці «Заряджання» дойдіть до пункту «Оцінка ємності», щоб дізнатися про номінальне значення. Реальне стане доступним після повного циклу зарядки від 20 до 80%.
  4. Перейдіть у вкладку «Емкость» для оцінки зносу батареї.

Для отримання більш-менш достовірної інформації рекомендується перевіряти інформацію в AccuBattery після кількох днів використання смартфона. Якщо ви є власником пристрою Xiaomi, ви можете отримати звіт про стан батареї без допомоги спеціальних програм.

Яка має бути ємність акумулятора

На кінець 2022 року стандартною ємністю акумулятора телефону є значення 5000 мАг. Саме такою батареєю оснащується більшість пристроїв, представлених на ринку. При цьому смартфон з АКБ на 5 000 мАг може працювати менше, ніж модель з акумулятором на 4 500 мАг, тому що на швидкість розряду впливає не лише ємність, а й допоміжні фактори.

Якщо ви хочете отримати довгограючий смартфон , вибирайте пристрої з батареєю від 4500 до 5000 мАг, оснащені AMOLED-екраном і процесором середньої потужності, який не піддається перегріву. Зрештою, пам’ятайте, що будь-який акумулятор має обмежений термін служби. Після 500-800 циклів зарядки (від 0 до 100%) реальна ємність становить 80% від номінальної.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.