Чому зараз неможливо користуватися смартфонами із 16 ГБ пам’яті

Для комфортного використання смартфона його внутрішня пам’ять має бути досить великою, щоб не напружувати власника постійними повідомленнями про її нестачу. Чому у смартфонах із 16 ГБ внутрішньої пам’яті практично миттєво закінчується вільне місце?

Чому в смартфонах із 16 ГБ пам’яті немає вільного місця?

Купуючи новий смартфон, користувачі вибирають обсяг його внутрішньої пам’яті, виходячи з власної поведінки. Якщо вони рідко встановлюють нові додатки, роблять фото та відео, завантажують музику/серіали в дорогу, то вибір зупиняють на мінімально можливому обсязі. Наприклад, 16 ГБ у теорії має з лишком вистачити на всі повсякденні потреби користувача, який помірно чи рідко користується телефоном (наприклад, лише дзвінки, месенджери та YouTube).

Проте практично часто трапляється так, що заявлені 16 ГБ зникають набагато швидше, ніж планував власник. Внаслідок цього телефон починає постійно повідомляти про необхідність очистити пам’ять, хоча видаляти на ньому нічого.

Причина цього полягає в тому, що не всі розуміють, як використовується внутрішня пам’ять смартфона. На думку багатьох, 16 ГБ пам’яті – це повністю вільне місце, куди можна зберігати програми, фото, відео та інші файли. Насправді це не так, адже внутрішня пам’ять використовується і для інших телефонних даних, які власник контролювати не може.

Навіть коли смартфон знаходиться в магазині, частина його внутрішньої пам’яті вже зайнята:

  1. Операційною системою.
  2. Фірмова оболонка виробника.
  3. Передвстановленими додатками.

З 16 ГБ внутрішньої пам’яті на телефоні системою може бути зайнято близько 5-8 ГБ залежно від моделі. До цієї цифри потрібно додати і розмір всіх встановлених програм. Багато виробників грішать тим, що додають дуже багато програм, а видалити їх без root-прав можна не завжди.

Частину внутрішньої пам’яті займають і програми, необхідні для нормального використання телефону, наприклад, «Контакти», «Повідомлення», «Телефон», «Диспетчер файлів», Google Play та його сервіси, «Фото», «Галерея» тощо. . У сукупності всі встановлені програми (включаючи системні) можуть легко займати кілька гігабайт.

В результаті користувач думає, що отримає всі 16 ГБ пам’яті для особистого використання, проте майже половина цього місця вже буде зайнята ОС, оболонкою та додатками. Цифри можуть відрізнятися залежно від моделі смартфона: деякі виробники встановлюють «легшу» оболонку і не перегинають із встановленими програмами. Інші, навпаки, навмисно не приділяють цьому уваги, щоб користувачі швидше придбали нову модель з більшою пам’яттю.

Єдиний спосіб дізнатися, скільки внутрішньої пам’яті дійсно доступно на смартфоні, це перевірити розділ «Пам’ять» або «Сховище» прямо в магазині. Там буде вказано обсяг системи, встановлених програм, а також кількість вільних гігабайт. Тут же у налаштуваннях можна перевірити, чи видаляються встановлені програми, тобто. чи доступна кнопка «Видалити».

Таким чином, власники смартфонів з 16 ГБ внутрішньої пам’яті часто виявляються незадоволені своїм вибором, адже 8 і менше гігабайт вільного місця, що залишилися, закінчуються набагато швидше, ніж ті 16, на які покупець розраховував спочатку. Тому при виборі нового смартфона варто звертати увагу на моделі хоча б із 32 ГБ внутрішньої пам’яті. Частина її також буде зайнята ОС та встановленими програмами, але вільними буде вже не 8, а більше 20 гігабайт для особистих потреб власника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.