Топ-7 функцій, які найбільше витрачають батарею смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон може розряджатися занадто швидко, якщо не дотримуватись певних правил його використання. Розкажемо, які функції найбільше витрачають батарею, а також дамо поради, як збільшити автономність телефону.

Чому смартфон швидко розряджається?

Найчастіше смартфони швидко розряджаються при активному використанні – часті дзвінки, запуск мобільних ігор та “важких” програм, постійний доступ до інтернету. Але навіть без перерахованих пунктів телефон може сісти за лічені години з інших причин.

1. Висока яскравість екрана

Робота екрана займає перше місце серед функцій, що швидко розряджають телефон. Це найенергоємніша частина мобільного пристрою, вплив якої залежить від ступеня яскравості. Чим вона вища, тим швидше розрядиться смартфон. На більшості моделей максимальна яскравість скорочує час автономної роботи пристрою майже вдвічі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Фонові процеси та незакриті додатки

Щоб припинити роботу програми, недостатньо її згорнути – всі закриті таким чином програми продовжать функціонувати в меню запущених програм. Часто трапляється, що власник згортає програму, а потім забуває про неї. Так повторюється з кількома програмами, внаслідок чого в меню накопичується кілька працюючих програм, які розряджають телефон. Вони по черзі почнуть закриватися самі, тільки якщо на телефоні почне бракувати оперативної пам’яті для їхньої обробки.

Але закрити додаток – лише частина справи. Багато програм запитують дозвіл для роботи у фоновому режимі, а значить, отримавши його, вони будуть працювати навіть після закриття. У цьому випадку власник може відкликати дозвіл у налаштуваннях, щоб заборонити програмам розряджати смартфон у фоні.

3. Програми-оптимізатори

Багато користувачів, намагаючись очистити смартфон від сміття та оптимізувати його роботу, завантажують десятки спеціалізованих програм, що обіцяють гладку та швидку роботу пристрою одним натисканням кнопки. Насправді вони ще сильніше навантажують смартфон, оскільки постійно працюють у фоновому режимі, а їхній функціонал нічим не відрізняється від вбудованих у смартфон функцій оптимізації.

4. Режим “картинка в картинці”

Цей режим дозволяє переглядати відео в маленькому вікні, щоб паралельно займатися іншими справами на смартфоні – спілкуватися в месенджері, шукати інформацію в браузері тощо. І хоча мультизадачність це зручна функція, вона також виявляється ресурсомісткою. Одночасний запуск кількох процесів сильніше розряджає батарею, тому заощаджувати цей режим не варто.

5. Велика кількість повідомлень

Не всі повідомлення, що надходять із додатків, однаково важливі та корисні. Багато хто з них має виключно рекламний характер і лише дарма витрачає заряд батареї. Щоб виправити це необов’язково вимикати всі повідомлення програми, в налаштуваннях оповіщення більшості програм є окремі пункти, які відповідають за різні типи повідомлень. Так можна вимкнути непотрібну рекламу, а потрібно залишити.

6. Висока частота оновлення екрана

У смартфонах з’явилася можливість регулювати гладкість та плавність картинки за рахунок вищої частоти оновлення екрану – 90 або 120 Гц. Однак такі показники швидше розряджають телефон. Що швидкість зміни кадрів, то більше вписувалося заряду цього потрібно. Для оптимізації роботи з високою частотою оновлення екрана рекомендується вмикати адаптивний режим – він активує високі значення лише там, де вони підтримуються програмно.

7. Живі шпалери

Рухомий малюнок на відміну від статичної споживає більше заряду батареї. Тому живі шпалери сильно впливають на автономність смартфона. Однак не всі вони однаково погані – добре оптимізовані розробниками шпалери впливають на заряд незначно і споживає трохи більше 5% від нього. Але часто можна натрапити на неякісні живі шпалери, які розряджають смартфон буквально за кілька годин.

Як підвищити автономність смартфона?

Час роботи смартфона можна продовжити самостійно, якщо дотримуватися наступних порад:

  1. На смартфоні можна виставити режим автояскравості, який орієнтуватиметься на навколишнє освітлення і виставлятиме відповідну яскравість автоматично. При виборі частоти оновлення екрана слід виставити адаптивний режим.
  2. При скачуванні нових програм краще відразу визначитися, які повідомлення від них потрібно отримувати і чи обов’язково давати програмі дозвіл працювати на тлі.
  3. Корисно час від часу чистити телефон від непотрібних програм, які можуть розряджати пристрій своєю фоновою роботою.
  4. Програми, з яких вийшов користувач, потрібно закривати самостійно в меню запущених програм.
  5. Необхідно змінити живі шпалери на статичні і перевірити, чи телефон краще тримати заряд. Якщо так, то живі шпалери варто замінити на перевірені або відмовитись від них зовсім.
  6. Якщо смартфон AMOLED-екран, то заряд допоможуть зберегти темні теми в додатках і чорні шпалери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.