Як правильно доглядати за Wi-Fi-роутером – дієві поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi-роутер, мабуть, єдиний пристрій, який встановили та забули. Але за будь-якою технікою потрібен догляд, щоб гаджет пропрацював довгий час і не підвів вас у невідповідний момент. Розкажу свій чекліст, яким я проводжу своєрідний догляд за своїм маршрутизатором.

Перевірка корпусу та блоку живлення

Раз на 3 місяці оглядаю корпус роутера щодо деформації від високої температури. Справа в тому, що Wi-Fi-маршрутизатор може сильно нагріватися, якщо до нього підключено безліч пристроїв. Насправді були випадки, коли в роутера плавився корпус — користуватися ним пожежонебезпечно.

Також приділяю увагу і блоку живлення – оглядаю провід та сам корпус. Тут все також – якщо не порушена геометрія, значить, особливо пристрій не нагрівався. У процесі роботи не заважає помацати БП, щоб перевірити, наскільки сильно він нагрівається. Не забуваємо, що сам роутер та його джерело живлення не повинні контактувати із сторонніми предметами, щоб не порушувати тепловідведення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо від роутера або блоку живлення виходить сильний запах гару – привід задуматися для зміни пристрою. Запах може бути, але не яскраво виражений.

Оновлення прошивки

Wi-Fi-роутер за своєю архітектурою — примітивний комп’ютер, який має програмну прошивку, що є, за фактом, операційною системою. Дуже часто виробник оновлює прошивку, тим самим покращуючи роботу маршрутизатора та виправляючи помилки. Намагаюся перевіряти наявність оновлень програмного забезпечення раз на півроку і, якщо вона є, то оновлюю пристрій.

Були ситуації, що хакери знаходили вразливості у Wi-Fi-роутерах та користувалися чужими пристроями для своїх справ. Виробник уже давно випустив апдейти, а «мужики-то не знали». Важливо вчасно оновлювати будь-який пристрій!

Перевіряю наявність «лівих» підключень

Не хочу, щоб мій інтернет користувався хтось інший, адже пароль до Wi-Fi можна підібрати. Періодично заходжу до адміністраторської панелі роутера і дивлюся список поточних підключень. Кілька разів було, що знаходив «ліві» пристрої, які мені не належать.

У цьому випадку потрібно змінити пароль на новий. Та й взагалі, щорічно бажано змінювати пароль — краще використовувати складні комбінації: цифри, літери в різному регістрі та спеціальні символи.

Перезавантажую пристрій раз на місяць

Рестарт девайса дозволяє очистити тимчасову пам’ять та усунути різні помилки, які накопичує Wi-Fi-роутер у процесі своєї роботи. У випадку, якщо підключення по локальній мережі йде з низькою швидкістю, найкращим способом вирішення проблеми є перезавантаження маршрутизатора.

Зробити це просто – можна вимкнути та включити блок живлення в розетку та почекати пару хвилин, щоб пристрій знову підключився до провайдера.

Також слід стежити за стандартами Wi-Fi. Чим новіший ваш роутер, тим краще швидкість та якість зв’язку. Наприклад, Wi-Fi 6 схильний до перешкод набагато слабше, ніж стандарт попереднього покоління. Це говорить про те, що роутер потрібно міняти раз на 5 років на новий. Але є нюанс — пристрої, що підключаються, також повинні підтримувати новий протокол. Нові стандарти бездротового зв’язку з кожним разом стають дедалі безпечнішими — зламати старий роутер набагато простіше, ніж новий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.