Статті

Що робити, якщо вам потрібний жорсткий диск на десятки та сотні гігабайт

Share
Час читання: 2 хв.

З роками ми накопичуємо величезну кількість контенту. Для простого користувача часом достатньо зовнішнього жорсткого диска на 1 Тб, а ось для користувача, який займається професійно контентом, таких обсягів буде мало. Від нестачі місця особливо страждають фотографи та відеооператори, яким потрібно зберігати десятки терабайт матеріалу. А де зберігати?

Що робити, якщо вам потрібний жорсткий диск на десятки та сотні гігабайт?

Так, існують різні хмарні сервіси – можна купити будь-яку кількість вільного місця, все залежить від гаманця. Але у хмарних сервісів швидше більше мінусів, ніж плюсів:

💾 При форс-мажорі, який може статися у хостинг-провайдера, можна втратити всі файли. Це прямо прописано в договорі, а створення резервної копії, як правило, лягає на плечі та кишеню користувача;

💾 Великі обсяги даних вимагають гарну швидкість та час на завантаження. Багато провайдерів тиснуть вихідний канал. Наприклад, у мене вхідний канал інтернету 100 Мбіт/сек, що дозволяє завантажувати файли з максимальною швидкістю 12,5 Мбіт/сек. А ось ширина зворотного каналу ледве досягає 20 Мбіт/сек, скільки ж я буду 1 терабайт завантажувати? Порахуйте у коментарях;

💾 Тариф на кілька десятків терабайт відчутно битиме по кишені.

Що робити?

Вихід є зробити своє сховище. На сьогоднішній день існує 3 найпопулярніші способи:

💻 Використовуйте старий комп’ютер і підключіть кілька жорстких дисків. Так, можливо знадобиться докупити кілька SATA-контролерів, але створити свій сервер зі старого ПК вийде навіть у недосвідченого користувача: в інтернеті повно інструкцій. Мінус тут у тому, що конструкція вийде громіздкою та переважно кастомною, якщо потрібно підключити велику кількість накопичувачів. А ще треба їх охолоджувати?

💻 Використовувати DAS-пристрій, який є невеликим комп’ютером з відсіками під HDD або SSD-накопичувачі. Підключається такий пристрій USB-портом, як і звичайний зовнішній диск. Плюс у тому, що девайс підтримує різні режими роботи в RAID-масивах, що дозволяє збільшити швидкість в рази або дзеркувати дані.

Чим більше відсіків під накопичувачі, тим більше можна підключити пристрої. Мінус DAS у тому, що воно працює лише через USB, до нього неможливо отримати доступ із локальної мережі чи інтернету.

💻 Найкраще використовувати NAS-пристрій, він практично як DAS, тільки має одну велику відмінність. Якщо DAS працює через USB-порт, то NAS може працювати всередині локальної мережі через мережеве підключення: Wi-Fi або за допомогою кабелю. А це означає, що своє мережеве сховище ви можете використовувати, перебуваючи в будь-якій точці земної кулі. Не потрібно платити жодної абонентської плати – пристрій працює у вас вдома.

Так само, як і в DAS, у NAS є відсіки під жорсткі диски та різні режими роботи RAID. За фактом, NAS є повноцінним файловим сервером, з яким можна працювати віддалено. Програмне забезпечення у NAS-пристрою набагато цікавіше, ніж примітивний DAS. Ну тут, як кажуть, все під конкретні завдання.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Samsung Galaxy S24 FE не отримав важливе оновлення дисплея

    Galaxy S24 FE — найновіший представник серії Fan Edition від Samsung, який отримав кілька покращень…

    27.09.2024

    Starlink досяг 4 мільйонів користувачів

    Компанія SpaceX оголосила, що її космічним інтернет-сервісом Starlink користуються вже 4 мільйони клієнтів у всьому…

    27.09.2024

    Meizu анонсувала новий смартфон з ШІ та 144 Гц екраном

    Meizu представила новий смартфон Lucky 08, який привертає увагу своїм штучним інтелектом та яскравим дисплеєм.…

    27.09.2024

    Google Maps буде публічно попереджати про компанії, які публікують підроблені відгуки

    Google оновила свою політику щодо підроблених відгуків, тепер Google Maps публічно попереджатиме користувачів про компанії,…

    27.09.2024

    Чому іноді варто заряджати телефон лише до 50%, а не до 80-100%: важливі моменти

    Зазвичай користувачі заряджають свої мобільні телефони до 80% або навіть більше. У більшості випадків це…

    27.09.2024

    Будівельні гіганти інвестують $75 млн у низьковуглецевий цемент

    CRH і Holcim, два провідних гравці у будівельній галузі, інвестують $75 млн у Sublime Systems,…

    27.09.2024