Статті

Чи небезпечно спати поряд із мобільним телефоном

Share
Час читання: 2 хв.

Ліг погортати новини чи соцмережі, почитати книгу та заснув. Знайомо? А у багатьох телефон лежить всю ніч десь поряд з ліжком про всяк випадок: подивитися час, прочитати термінові повідомлення. подушку чи поруч із нею. Чи не небезпечно це? Провів аналітику досліджень останніх років і ділюся з вами головним.

Аргументи захисників мобільних технологій – технологія передбачає використання електромагнітних хвиль у неіонізуючому спектрі частот – до 2,7 ГГц. Це не може зашкодити ДНК або призвести до мутації клітин. І навіть нагрівання шкіри від поглинання радіочастотного випромінювання не настільки велике, щоб значно підвищити внутрішню температуру і нашкодити.

Багато лікарів та науковців у світі вважають мобільні технології шкідливими для здоров’я. Навіть ВООЗ вважає часте використання стільникових телефонів «можливо канцерогенним для людини» (посилання на рекомендації https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/electromagnetic-fields-and-public-health-mobile-phones ). І рекомендує тримати телефон подалі від голови та шиї в процесі розмови, користуватися провідними навушниками, а на ніч ставити режим «в літаку» або прибирати телефон далі від подушки (хоча б на тумбочку).

Багато досліджень про вплив телефонів на здоров’я тривають роками і поки що однозначних даних немає. Так, у листопаді 21 року завершилося десятирічне дослідження з вивчення шкоди здоров’ю від смартфонів, яке проводило міністерство охорони здоров’я США. Результати швидше розчаровують — за словами вчених, було виявлено «деякі» докази збільшення ризику пухлин мозку. Але дані надто неоднозначні і потрібні докладніші дослідження. За словами співробітника міністерства, потенційний ризик вищий, якщо користуватися телефоном довго або тримати його близько до тіла, наприклад, залишати на всю ніч під подушкою або спати з телефоном на грудях.

Ряд вчених каже, що шанси захворіти на рак щитовидної залози, гліому або пухлини скроневої та лобної часток головного мозку через використання бездротових технологій стали вищими. Статистика показує приріст таких захворювань за останні роки, але їхній зв’язок з мобільними телефонами не доведений. Неможливо виключити інші чинники ризику: збільшення тривалості життя, харчування, екологія, спосіб життя.

Разом – головний висновок з багатьох досліджень останніх років – потенційний ризик для здоров’я є, але поки що він не доведений. І сьогодні міжнародне агентство з вивчення раку відносить електромагнітне випромінювання в одну категорію з небезпеки з кавою та маринованими огірками. До набагато небезпечніших факторів належать куріння, ультрафіолет, автомобільні вихлопні гази.

Але більшість експертів погоджуються в тому, що не можна залишати в ліжку телефон, який заряджається. А варто скоротити використання мобільного та інших гаджетів перед сном — синє світло екранів негативно впливає на біологічні ритми, може стати причиною безсоння, зниження працездатності, гормональних збоїв та інших порушень.

А як ви вважаєте – смартфони небезпечні чи ні? Залишаєте їх у ліжку на ніч?

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Шахраї використовували TikTok для злому користувачів Microsoft

    Як повідомляє видання SiliconANGLE, посилаючись на звіт Cofense, зловмисники почали використовувати соціальну мережу TikTok для…

    27.09.2024

    Оновлений iPad 11: Чого очікувати від бюджетної моделі Apple

    Apple працює над оновленням бюджетного ‌iPad‌, який не отримував змін із 2022 року. Оскільки це…

    27.09.2024

    Apple відмовиться від впровадження функцій ШІ на території ЄС через нове законодавство

    Компанія Apple розглядає можливість не запускати свої нові функції на базі штучного інтелекту, відомі як…

    27.09.2024

    Названо 6 нових функцій у прошивках Xiaomi HyperOS 2.0

    Очікується, що 23 жовтня відбудеться офіційна презентація нових флагманських смартфонів серії Xiaomi 15, а також…

    26.09.2024

    Новий аксесуар для розумного дому від Apple може отримати «квадратний» дисплей

    З’явилися чутки, що Apple працює над новим розумним дисплеєм, який буде схожим на iPad і…

    26.09.2024

    ChatGPT тепер уміє спілкуватися з користувачами різними голосами в новому розширеному режимі

    Компанія OpenAI запровадила розширену версію голосового режиму в ChatGPT, яка наразі доступна лише користувачам платних…

    26.09.2024