Як визначити, чи телефон прослуховується. Топ-7 попереджувальних знаків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як ви можете визначити, чи телефон прослуховується? Подобається вам це чи ні, більшість із нас звикли до того, що за нашими телефонами стежать – принаймні уряди!

Але інші сторони можуть підключитися до смартфону. Це включає хакерів, вашого роботодавця, колишнього партнера або навіть пресу. Вони можуть прослуховувати ваші дзвінки, читати та надсилати повідомлення та електронні листи або змінювати інформацію у вашому інтерфейсі. Але як ви дізнаєтесь, чи прослуховується ваш телефон?

Давайте розберемо, чи ваш мобільний телефон прослуховується?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Проблеми з акумулятором

До того, як iOS та Android стали популярними системами, проблеми з батареєю були ознакою прослуховування телефону. Гарячі батареї залишаються проблемою, коли йдеться про смартфони.

У будь-якому випадку, ви, мабуть, добре знайомі з перегріванням акумулятора. Можливо, ви навіть відвідали магазин телефонів та поскаржилися на проблему. Найчастіше вам просто скажуть, що це стандартно для смартфонів. Apple, наприклад, зазвичай турбується лише про те, що ваш пристрій настільки нагрівся, що сам відключився.

Чому ваш смартфон так сильно нагрівається? Використання численних програм та витратних носіїв зробить ваш телефон теплішим, хоча цього має бути недостатньо, щоб завдати шкоди.

Перегляд великої кількості відео споживає більший відсоток заряду батареї, ніж прослуховування пісень або подкастів. Так що так, ваша батарея може бути проблемою, незалежно від того, прослуховувався ваш телефон чи ні.

Проте, гаряча батарея може бути ознакою прослуховування мобільного телефону. Шкідливе програмне забезпечення може працювати у фоновому режимі, дозволяючи комусь іншому прослуховувати.

І будьте підозрілі, якщо телефон просто не тримає заряд.

Слідкуйте за своїм телефоном: пам’ятайте, які програми ви використовували і як вони впливають на заряд батареї. Якщо він постійно розряджається незважаючи на те, що ви використовуєте його не так часто, це досить дивно, щоб ігнорувати подібне попередження. Старі телефони не тримають заряд так само добре, як нові моделі, тому вам потрібно виключити інші можливості, перш ніж шукати мерзенні цілі.

Зверніть увагу на інші причини, через які ваш телефон може бути гарячим. Ви засмагали поруч із ним? Ви використовували багато програм поспіль? Корпус телефону тримає тепло?

Взагалі можна сказати, що висока температура та низьке енергоспоживання можуть вказувати на наявність шкідливого програмного забезпечення. Також, потрібно звернути увагу на інші ознаки прослуховування вашого телефону.

2. Збільшення використання мобільних даних

Уважно стежачи за своїми телефонними рахунками, ви можете заощадити багато грошей, і це також може допомогти вам виявити шпигунські програми.

Численні програми використовують величезні обсяги даних, особливо якщо ви не підключені до безкоштовного громадського Wi-Fi. Ще гірше, якщо ви дозволяєте своїм дітям користуватися вашим пристроєм, перебуваючи далеко від дому. Тим не менш, ви повинні приблизно знати, скільки даних ви використовуєте щомісяця.

Якщо ця кількість даних різко зростає, то потрібно точно визначити, чому це відбувається? Якщо ви не можете знайти причину, можливо, що третя сторона перехоплює ваші повідомлення.

Можливо, шкідливе програмне забезпечення використовує ваші дані для надсилання зібраної інформації зовнішньому джерелу. Це означає, що воно покладається не тільки на ваш домашній Wi-Fi: воно використовуватиме дані, де б ви не знаходилися.

3. Небажані оголошення та додатки

Вкрай важливо, щоб ви точно знали, що знаходиться на вашому телефоні, особливо це стосується програм, що працюють у фоновому режимі. Якщо ви їх не встановлювали, але вони є, то, можливо, ці програми є шкідливими.

Для завантаження підроблених програм на вашому телефоні не обов’язково має бути зламаний джейлбрейк: наприклад, в App Store було виявлено 17 шахрайських програм для iDevices. Спочатку вважалося, що вони містять шкідливе програмне забезпечення Trojan, але насправді це було рекламне програмне забезпечення, яке показувало користувачам шкідливу рекламу.

Рекламне програмне забезпечення може використовуватися для збору даних та відкриття бекдору для хакерів, пропонуючи встановлення подальшого шахрайського програмного забезпечення. Ці оголошення можуть стати нав’язливими, спонукаючи жертв натискати на них навіть випадково, і приносити дохід із оплатою за клік.

Не забувайте, що натискання будь-яких посилань може призвести до появи нових шкідливих програм.

Ці програми були видалені Apple, але все ще можуть ховатися в застарілих системах і є переконливим прикладом шкідливих програм, що проходять офіційні перевірки. Apple заявила, що тільки в 2020 році видалила більше 60 мільйонів відгуків про програми, які насправді були спамом, і, хоча це добре, викликає занепокоєння той факт, що кількість підроблених відгуків така велика.

Шкідливе програмне забезпечення може генерувати великий рекламний трафік і, таким чином, ще більше збільшувати використання даних.

4. Загальні проблеми з продуктивністю

Чим більше даних використовується, тим повільніше буде працювати ваш пристрій. Шкідливе програмне забезпечення може отримати root-доступ до вашого смартфону або обманом змусити вас завантажити підроблене оновлення системи, щоб повністю контролювати вашу діяльність. Потім інформація про жертву може бути передана на зовнішні хакерські сервери.

Подумайте про всю цю інформацію, яка передається на ваш пристрій та з нього. Це сповільнить роботу вашого пристрою, і ви можете подумати, що телефон просто старіє. Але ви страждатимете від зниження продуктивності, який би метод кіберзлочинець не використовував для прослуховування вашого телефону.

Звичайно, реальні програми споживають багато енергії, але вони не повинні помітно впливати на час реакції вашого пристрою.

Ви можете перевірити, які програми використовують найбільше оперативної пам’яті. На iOS вам просто потрібно перейти в Параметри> Основні> Сховище iPhone . На Android натисніть ” Параметри” > “Програми ” та проведіть по екрану пальцем, щоб вибрати вкладку ” Запущено “. Ймовірно, ви побачите фотографії та музику у верхній частині списку. Звідси ви можете правильно оцінити використання своєї програми та перевірити, чи немає чогось підозрілого.

5. Дивні повідомлення можуть вказувати на прослуховування телефону

Як дізнатися, чи прослуховується ваш телефон чи за ним ведеться стеження? Можливо, ви вже ігноруєте знаки! Те, що ви можете вважати спамом, неприємністю або неправильним номером, може бути попередженням про те, що щось не так з вашою системою.

Підозрілі SMS-повідомлення можуть містити, здавалося б, випадкові послідовності цифр та символів, які можуть здатися вам дивними. Але, в більшості випадків, подібні цифри не є шкідливими.

Не ігноруйте підозрілі повідомлення.

Найбільш вірогідною причиною подібних повідомлень є помилка у шпигунських програмах, які використовуються кіберзлочинцями. Якщо вони встановлені неправильно, то у вашій поштовій скриньці з’являться закодовані повідомлення, які інакше залишилися б непоміченими. Ці випадкові набори даних є інструкції, відправлені з серверів хакера для злому шахрайської програми. Крім того, це може бути програма, яка намагається зв’язатися зі своїм творцем.

Аналогічно, якщо хтось із членів сім’ї або друзів скаже, що ви надсилаєте їм дивні повідомлення або електронні листи, то, швидше за все, ваш телефон зламаний. Це може означати, що ваш заражений телефон намагається встановити шкідливе програмне забезпечення на пристрої ваших близьких.

Слідкуйте за будь-якими діями, які ви не розпізнаєте. Перегляньте ланцюжки повідомлень, профілі в соціальних мережах і перевірте папку “Надіслані” та “Вихідні”. Якщо ви не можете пригадати, що ви відправляли щось, будьте підозрілі.

6. Веб-сайти виглядають інакше

Збереження пильності може врятувати вас від обману.

Це шахрайство, з яким ми всі знайомі, але ніхто не досконалий. Ми всі забуваємо поради та здійснюємо помилки. Якщо ви випадково натиснули на URL-адресу в текстовому повідомленні або електронному листі, це може коштувати вам великі гроші.

Вам навіть не потрібно перенаправлятися на шахрайське посилання через повідомлення. Якщо на вашому телефоні встановлено шкідливу програму, вона може змінити зовнішній вигляд веб-сайтів, які ви часто відвідуєте.

Шкідлива програма діє як проксі-сервер, перехоплюючи повідомлення між вами та сайтом, який ви намагаєтесь відвідати. Можливо, він показує вам хибну сторінку або просто відстежує все, що ви вводите. При цьому не має значення, чи перебуваєте ви в приватному режимі перегляду.

Це дійсно стає проблемою, якщо ви використовуєте онлайн-банкінг або щось, що потребує особистих даних. Це може бути пароль, фінансові дані або просто особиста інформація (PII), основна валюта у темній мережі.

Ви можете не помітити жодних відмінностей. Це можуть бути лише незначні зміни, такі як піксельні логотипи. Якщо ви бачите щось дивне, це може бути просто веб-сайт, що експериментує з новим інтерфейсом. Порівняйте мобільну версію з відображуваною на ПК, враховуючи, що адаптивні теми виглядатимуть трохи інакше.

7. Використовуйте коди переадресації Android, такі як *#21#

Це працює тільки на телефонах під керуванням Android, але це ідеальний спосіб дізнатися, чи передаються будь-які ваші дані третій стороні. Ви можете використовувати секретні USSD-коди для забезпечення своєї безпеки та конфіденційності.

Просто зайдіть в інтерфейс клавіатури і введіть *#21* , *#67# , або *#62# потім, торкніться значка набору номера. Якщо один не працює, спробуйте інший. Вони застосовні до різних пристроїв, але всі три мають одну і ту ж функцію: вони направляють вас до екрана з детальною інформацією про переадресацію дзвінків.

У ньому будуть перераховані голосові дзвінки, дані, SMS, пакети, PAD та багато іншого. В ідеалі, на кожному з них має бути написано “Не надіслано”. Якщо замість них вказано “Переспрямовано”, ваш смартфон, ймовірно, зламаний.

Отже, що ви можете зробити? Просто введіть ##002# на екрані набору номера, а потім знову натисніть символ набору. Тепер на вашому екрані має бути написано “Видалення пройшло успішно”, що означає, що ви запобігли кібератаці. Ви можете перейти з цього екрана, натиснувши OK .

Як ви можете визначити, чи телефон прослуховується?

“Мій телефон прослуховується?” Мабуть, ні. Не будьте надмірно параноїдальними: більшість із нас не стануть жертвами прослуховування телефону. Проте варто уточнити деякі основні заходи безпеки.

Зменшіть ризик зараження, завантажуючи програми лише з офіційних магазинів програм; Apple та Google перевіряють програми та ігри, перш ніж дозволити їм стати доступними для широких мас. Зберігайте пильність.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.