Статті

Частота оновлення екрана смартфона – що це і чому зараз це важливо

Share

Однією з важливих характеристик при виборі смартфона є частота оновлення екрана. Розберемо, що вона означає, і чому на неї варто звертати особливу увагу.

Що таке частота оновлення екрана смартфона?

Як випливає з назви, ця характеристика відноситься до дисплея мобільного пристрою та відображає те, з якою швидкістю вміст екрана оновлюватиметься. Цей параметр вимірюється в герцах (Гц), а мобільні пристрої можуть підтримувати 60, 90 або 120 Гц. Набагато рідше можна зустріти моделі із частотою оновлення 144 Гц – зазвичай це смартфони для геймінгу.

Оскільки практично будь-який процес смартфона супроводжується зміною кадрів, частота оновлення показує, як швидко ці кадри змінюються. Наприклад, 60 Гц означає те, що екран може оновитися 60 разів за секунду, 90 Гц – 90 разів на секунду, а 120 Гц – 120 разів на секунду. При цьому відрізняється і час, за який екран змінить зображення:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • 60 Гц – 16,6 мс.
  • 90 Гц – 11,1 мс.
  • 120 Гц – 8,2 мс.

Таким чином, чим вища частота оновлення, тим швидше буде відбуватися оновлення екрана та зміна кадрів. Для користувача це означає більш гладку та плавну зміну зображень, що особливо добре помітно під час перегортання стрічки у соціальних мережах, на сайтах у браузері та у мобільних іграх. Більш висока частота оновлення гарантує, що зображення буде оновлюватися без ривків і підгальмовувань.

Чому частота оновлення екрана важлива при виборі смартфона?

Частота оновлення екрана – одна з показових характеристик дисплея смартфона. Хоча вона не впливає на продуктивність, від неї залежить загальне враження та комфорт при використанні мобільного пристрою. Набагато приємніше, коли зображення на телефоні (наприклад, під час скролінгу новин) змінюється плавно, а не дергано. Тому при виборі смартфона варто звертати увагу на моделі із вищою частотою оновлення екрана.

Найчастіше вибір користувачів падає на 90 Гц – це досить високий показник, що забезпечує плавну картинку, але при цьому він зустрічається в моделях як середнього, так і бюджетного цінового сегмента. Моделі з підтримкою 120 Гц найчастіше дорожчі, однак і гладкість картинки на них відчутніша.

При цьому висока частота оновлення екрана має свій недолік. Що її показник, тим більше це відбивається на витраті заряду батареї, тобто. при 120/90 Гц смартфон сяде швидше, ніж за 60 Гц. Однак і ця вада виробники постаралися згладити – на багатьох моделях доступний адаптивний режим або автовибір, який автоматично виставляє частоту оновлення, орієнтуючись на додаток, що працює. Тому там, де висока частота зміни кадрів, наприклад, не підтримується, смартфон не задіятиме її. Так можна уникнути зайвої витрати батареї та не відмовлятися від цієї досить енергоємної функції.

Таким чином, частота оновлення екрана дозволяє насолоджуватися плавною зміною картинки на дисплеї смартфона, але витрачає більше заряду батареї. Оптимальним варіантом вважатимуться 90 Гц, оскільки ця частота підтримується більшості додатків. Вищий показник у 120 Гц також вартий уваги через більш гладку картинку, але багато програм все ще не працюють з такою частотою, а значить побачити її в дії в цих додатках не вийде.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Чому шахраї телефонують на WhatsApp і Telegram

    Небажані дзвінки від шахраїв отримали новий різновид — тепер зловмисники дзвонять не лише за номером,…

    14.05.2024

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024