Які версії Windows краще ставити на “слабкі” комп’ютери

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Давайте розберемося, які з існуючих версій Windows краще встановлювати на “слабкі” комп’ютери або ноутбуки. Ми розглянемо чотири “урізаних” розробниками дистрибутива, що найбільш підходять для наших цілей. Коротко постараюся розповісти про кожен із них і виділити основні моменти, на які варто звернути увагу.

Погнали…

Windows 7 Starter – це операційна система з базовим набором функцій, у якій, як кажуть, немає нічого зайвого. Ця редакція Windows існує тільки в 32-бітному виконанні (тобто, має 32-бітну архітектуру) і може підтримувати максимум до 2 гігабайт оперативної пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Колись ця версія Windows була орієнтована на встановлення в малопотужні OEM-ноутбуки для веб-серфінгу та роботи з документами. Незважаючи на те, що ця редакція має ті ж системні вимоги, що й для інших редакцій Windows 7, вона полегшена функціонально. Тобто з неї багато чого вирізано.

По суті, це найпростіший і найпродуктивніший варіант у лінійці Windows, який відмінно буде працювати навіть на “слабкому” залозі (навіть за наявності “на борту” всього 512 Mb ОЗП і одноядерного процесора частотою 1.0 Ghz) .

Windows 7 Embedded – ця редакція Windows зорієнтована на виробниче обладнання. Відповідно, в ній не повинно бути нічого “зайвого”. Тобто ніяких “плюшок”, доступних для звичайного користувача. Її основне завдання – це забезпечення стабільної та безперебійної роботи обладнання. І, дійсно, саме тому вона дуже “шустрая”.

Для комфортної роботи цієї операційної системи буде достатньо 512 Мб оперативної пам’яті та процесора з частотою 1 Ghz. Ця редакція дуже схожа з Windows 7 Starter, але при цьому має більше оптимізацій для збільшення продуктивності.

Windows 8.1 Embedded – одна з редакцій лінійки операційних систем Winddows 8, призначена для виробничого обладнання. Вона має всі базові функції звичайного релізу Windows 8.1, але при цьому, з неї прибрано “все зайве”.

Необхідним мінімумом для цієї редакції Windows є 1 Gb оперативної пам’яті і одноядерний процесор із частотою щонайменше 1 Ghz. Ця операційна система теж дуже “швидка” і при цьому має мінімальний набір додатків Modern UI.

Windows 10 LTSC – про неї, я докладно розповідав. По суті, ця редакція є “урізаною” корпоративною збіркою з лінійки Windows 10. Її постачання здійснюється без UWP-функціоналу та з можливістю отримання оновлень, які відповідають лише за безпеку операційної системи.

На відміну від редакцій Windows Embedded, ця версія операційної системи спочатку не “заточувалася” під роботу на виробничому обладнанні. При цьому, для її роботи необхідно менше оперативної пам’яті, в порівнянні з іншими редакціями Windows 10. Під час запуску, в ній стартує мінімальна кількість фонових процесів, що допомагає продуктивніше використовувати ресурси комп’ютера.

Підіб’ємо підсумки…

Якщо Ви хочете отримати максимальну продуктивність на “слабкому залізі”, то Windows 7 Embedded, буде ідеальним рішенням у цьому випадку. А, якщо вам потрібна система по сучасніше і красивіше, зі збереженням тієї ж продуктивності, то варто все-таки зупинитися на Windows 10 LTSC. Ну, а редакції Windows, що залишилися, залишають за Вами право вибору…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.